Moestuinieren met kinderen

Kunnen alle kinderen moestuinieren?
Wat vinden kinderen het leukste?

1. Kunnen alle kinderen moestuinieren?

Van jong tot oud, iedereen kan moestuinieren. Erg jonge kinderen hebben wel begeleiding nodig, omdat hun motoriek nog niet zo fijn is. Niet alle klusjes gaan hun even goed af. Gelukkig zijn planten geduldig en als het een keertje fout gaat is dat helemaal niet erg en kan je vaak gewoon nog een keer zaaien.
 

Op deze manier leren kinderen verantwoordelijkheid en oefenen ze motorische vaardigheden. Kinderen zijn erg goed in het kijken naar plantjes en zien vaak eerder verschillen dan hun ouders. Ze kunnen mateloos gefascineerd zijn door een zaadje dat je in de grond stopt en een paar weken later op je bord ligt om op te eten.

Gehandicapt? Geen probleem! Moestuinieren hoeft niet altijd laag bij de grond. Er zijn hele makkelijke manieren om minimoestuintje te verhogen of je kan een heuse moestuinmuur maken.
Moestuinieren-kids-volle-moestuin

2. Wat vinden kinderen het leukste?

Met stip op één staat water geven en oogsten. Vooral tijdens warme zomerdagen zal de moestuin geen tekort aan water hebben. Ook taken als onkruid wieden, zaaien en verpotten worden door kinderen serieus uitgevoerd. En ja, ze trekken er wel eens wat verkeerds uit, maar dat geeft niet, iedereen heeft het toch moeten leren, niet?
 

Bij het zaaien moet je niet verbaasd zijn als de plantjes net op een andere plek opkomen als dat je ze dacht oorspronkelijk gezaaid te hebben, kinderen zijn niet zo secuur en laten per ongeluk nog wel eens wat vallen. Zo geeft een omgevallen zakje zaadjes een leuk effect, je weet nooit waar je slaplantjes opkomen, de sla smaakt er overigens niet minder om.

3. Moestuinactiviteiten aanpassen aan kindervaardigheden?

Voor kinderen is het handig om het kweken aan te passen aan hun vaardigheden. Tomaten verspenen is best lastig, maar je kan de tomaten ook wat minder dicht zaaien en dan wat groter laten worden. Dan heb je een echt plantje om te verpotten en niet een kiemplantje dat verspeend moet worden waarvan de kans groot is dat het stengeltje breekt.
 

Maak de moestuin ook niet te groot voor kinderen. Het moet overzichtelijk blijven en kinderen moeten er makkelijk bij kunnen. Een minimoestuintje van een vierkante meter is vaak al genoeg om mee te beginnen. Nog slimmer is om de bakken niet vierkant, maar wat smaller en langer te maken. De bak mag niet breder zijn dan twee maal de lengte van de arm van de kinderen. Zo kunnen ze altijd bij het midden als ze van twee kanten kunnen werken.
 

Ongeduldige kinderen kunnen bijvoorbeeld sla kweken in een pot. Dit heeft als voordelen: weinig onderhoud, snel klaar met water geven, als je morst met het zaaien heb je gewoon wat meer en kleinere plantjes, en toch eigen oogst.
 

Zaai ook altijd wat meer, zodat als er wat misgaat, je reserve plantjes hebt. Gaat er niks mis, dan kan je er altijd nog een school, de buren of een vriend(in) een plezier mee doen.

(Klik op de afbeelding voor vergroting)

(Klik op de afbeelding voor vergroting)

4. Is de smaak van kinderen anders?

Ja, kinderen vinden andere groenten en kruiden lekker dan volwassen. Vooral pittige smaken moeten ze erg aan wennen. Zo zullen ze radijs vooral leuk vinden omdat het zo snel groeit, maar zal de radijs vooral gegeten worden door de ouders.
 

Het voordeel van eigen groenten is dat kinderen het wel altijd zullen willen proberen, ze hebben er immers wekenlang voor gezorgd. Wat bij velen in de smaak valt zijn sla, worteltjes en aardbeien, of de doperwtjes rauw uit de peul.
 

Kinderen vinden eigen gekweekte groenten vaak lekkerder en zullen er daarom ook meer van eten. Ook kunnen kinderen kennismaken met eens wat anders, zoals ronde, gele courgette in plaats van de langwerpige groene, of paarse sperziebonen, die weer groen kleuren als je ze gekookt hebt.

5. Vinden alle kinderen moestuinieren leuk?

Nee. Net zoals niet alle kinderen voetballen leuk vinden, zijn er ook kinderen die niet van moestuinieren zullen houden. Maar alle kinderen vinden ontdekken, lekker eten en met water spelen leuk. Het is heel eenvoudig om de moestuin aan te passen aan de behoeftes van jouw kind door kleine veranderingen in de vorm, groenten- en fruitkeuze, plaats, hoogte en grootte van de moestuin.
 

Probeer de aandacht van kinderen ook eens vast te houden door leuke knutselprojecten om de moestuin heen te verzinnen. Bijvoorbeeld: bouw je eigen regenmeter, maak een insectenhotel of zet bloemen neer voor de zo noodzakelijke bestuivers als hommels en bijen.
 

Samen koken met de eigen oogst is ook altijd een groot succes.

(Klik op de afbeelding voor vergroting)

(Klik op de afbeelding voor vergroting)

6. Wat voor voordelen heeft het nog meer voor kinderen?

Onderzoek wijst uit dat kinderen die hun eigen groenten kweken ook meer groenten eten. Ze gooien minder snel iets weg en worden bewust van hoe groenten en kruiden groeien, wat ze nodig hebben om te groeien en dat je gezonde voeding kan verbouwen in de eigen achtertuin of op het balkon. Educatie, duurzaamheid en voeding in één. Op latere leeftijd zie je dat deze kinderen ook meer respect voor de natuur hebben.

Aanbevolen links

Moesie de Moestuincoach helpt je met je eigen moestuintje

Trackback from your site.

Petra Kaak

Petra Kaak is eigenaresse van een kwekerij en adviescentrum voor “grow your own”. Ze is expert op het gebied van moestuinieren (met kinderen).

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Blijf op de hoogte met de ClubGreen nieuwsbrief:

Lifestyle

Planet

Business