Moestuinieren

Wat zijn de voordelen van moestuinieren?
Kan ik het hele jaar uit de moestuin eten?

1. Wat zijn de voordelen van moestuinieren?

Moestuinieren, het zelf kweken van groenten, kruiden en fruit, is behalve erg leuk om te doen ook gezond. Spitten, schoffelen, onkruid wieden, allemaal klusjes die mensen actief in de buitenlucht bedrijven. Onderzoek naar tuiniers wijst uit dat door de diversiteit aan klussen het hele lichaam wordt getraind. Tuiniers hebben hierdoor een veel betere algehele conditie dan bijvoorbeeld mensen die elke dag wandelen of fietsen.

Koolrabi

Koolrabi

Eigen gekweekte groente is smaakvoller, er zijn geen voedselkilometers en mensen gooien minder voedsel weg. In de hele voedselketen wordt er veel eten weggegooid: 30% voordat ons eten überhaupt de supermarkt en verwerkende bedrijven heeft bereikt en nog eens ruim 30% door de eindgebruiker zelf. Wanneer mensen zelf hun eigen eten kweken en daar dus tijd en moeite in hebben geïnvesteerd, wordt er aanzienlijk minder weggegooid.

 

Daarnaast is het ook goed voor de portemonnee: voor de kosten van een krop sla koopt u een zakje zaad met genoeg zaad voor wel 100 kroppen. Aan het toenemende aantal moestuiniers is te zien dat het de afgelopen jaren steeds populairder aan het worden is.

 

De voedsel veiligheid is in eigen handen: biologisch of niet, onkruidverdelgingsmiddelen of niet, insecticide of niet, u bepaalt. Steeds meer mensen met een voedselallergie of met hyperactieve kinderen kweken hun eigen groenten en hebben goede resultaten

2. Kan ik het hele jaar uit de moestuin eten?

Mensen denken altijd dat er in de winter niets is te vinden in de moestuin. Dit klopt niet, want zelfs ’s winters levert een moestuin veel op. Hiervoor is het werk natuurlijk in de seizoenen ervoor gedaan, maar dan is er ook van alles uit eigen tuin. Prei, aardpeer, eeuwig moes, pastinaak zijn zomaar een paar groenten die ’s winters gewoon in de tuin staan en geoogst kunnen worden.

 

Het gat in de moestuin valt later in het jaar, aan het einde van de winter en het begin van het voorjaar. Dan zijn de voorraden en de groente in de moestuin bijna op en de nieuwe groente al wel gezaaid, maar nog niet zo groot dat er van geoogst kan worden. Deze periode valt samen met de vastenperiode. Van oudsher is het dus al gebruikelijk om rond deze tijd de broekriem wat aan te halen.

 

Het is wel mogelijk om het hele jaar van de moestuin te eten. In de seizoenen ervoor moet er dan genoeg gekweekt en geconserveerd worden om juist de vastenperiode door te kunnen komen. Oude vaardigheden als inmaken en invriezen zijn dan handig om te hebben

3. Is moestuinieren niet oubollig?

Nee, heel veel jonge mensen en jonge gezinnen hebben een moestuin of volkstuin. Deze tuintjes kenmerken zich doordat er veel afwisselende groenten in staan, zodat het hele gezin met de seizoenen mee kan eten. Het overschot aan oogst wordt gedeeld met familie en vrienden.

 

Er is een duidelijke trend dat vooral jonge mensen weer gaan moestuinieren. De conclusie uit een onderzoek naar de leeftijdsopbouw van volkstuineigenaren was dat het lijkt of het moestuinieren een generatie heeft overgeslagen en dat jonge mensen/gezinnen weer volop oppakken wat hun opa’s en oma’s ook al deden.

 

De zaadhandelaren doen goede zaken. Vooral die met een groot assortiment aan bijzondere groenten. In Engeland is de trend al langer aan de gang en heet ‘grow your own’, oftewel ‘kweek je eigen’. Het meest verkochte zaad is daar ook groentezaad. Dat het populair is ondervinden ook veel gemeentes met lange wachtlijsten voor volkstuintjes. Ook  is het te lezen en zien in het nieuws: zelfs het Witte Huis heeft een eigen moestuin

Eikenbladsla en Lollo Rosso sla

Eikenbladsla en Lollo Rosso sla

4. Waar kan ik moestuinieren?

Alles waar u aarde in of op kan doen en waar gaatjes in de bodem zitten, zodat overtollig water weg kan, is geschikt voor het kweken. Denk hierbij aan potten, balkonbakken, vierkante metertuintjes, maar ook aan autobanden, vuilnisbakken en oude laarzen.

 

Voor het zelf kweken van groenten, kruiden en fruit heeft u dus helemaal geen grote tuin nodig. Een plekje om een pot neer te zetten is al genoeg. Dat kan op het terras, balkon, maar ook in uw raamkozijn. Vooral kruiden en sla groeien erg goed in pot en u kunt op deze manier uw eigen verse salade samenstellen. Maar natuurlijk geldt, hoe meer ruimte, hoe meer mogelijkheden er zijn.

5. Hoe komt het dat groente worden vergeten?

Groenten (maar ook kruiden en fruit) die door omstandigheden niet meer voor iedereen te verkrijgen zijn, worden vergeten.  Dit kan bijvoorbeeld komen omdat een groente niet genoeg opbrengt per vierkante meter of een wisselvallige opbrengst heeft. De hedendaagse smaak van mensen is veranderd en daardoor zijn sommige groenten niet meer populair. Ook het minder resistent zijn tegen ziektes kan een reden zijn waarom bepaalde groenten niet meer grootschalig gekweekt wordt. Veel moestuiniers hebben deze groenten echter al lang weer ontdekt en vinden een iets minder grote oogst geen probleem. Ze gaan voor de diversiteit en heerlijke smaken die deze groenten bieden. 'Vergeten' groenten zijn bijvoorbeeld kardoen en aardpeer.

6. Wat is de MoestuinCoach?

De MoestuinCoach is een project met als doel kinderen op een leuke en informatieve manier leren hoe groente groeit en dat eten helemaal niet uit de supermarkt hoeft te komen. Het hele proces wordt meegemaakt van het planten van een klein zaadje tot het opeten van de groente enkele weken later. De kinderen zijn actief bezig in de buitenlucht met het onderhouden van hun eigen vierkante meter moestuin. En natuurlijk alle overige voordelen die het moestuinieren biedt. De MoestuinCoach werkt met ambassadeurs die vrijwillig het gedachtegoed verspreiden en hierdoor meewerken aan alle goede doelen en voordelen van moestuinieren.
moestuinieren-kids2

Aanbevolen links

Meer informatie voor jonge moestuiniers over de MoestuinCoach

Trackback from your site.

Petra Kaak

Petra Kaak is eigenaresse van een kwekerij en adviescentrum voor “grow your own”. Ze is expert op het gebied van moestuinieren (met kinderen).

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Blijf op de hoogte met de ClubGreen nieuwsbrief:

Lifestyle

Planet

Business