3 tips voor een duurzaam kerstdiner

ClubGreen | december 6, 2022 | 0 | Recepten

Waar blijft de tijd? Het einde van het jaar is in zicht. De laatste maand breekt aan. Een maand bomvol gezelligheid. Kerstmis is bij veel mensen geliefd. Daar hoort natuurlijk ook een mooi kerstdiner bij. Als er iets is wat we echter dit jaar hebben geleerd, dan is het wel hoe belangrijk het is om duurzaam te leven. Op de kleintjes te letten en het milieu te betrekken bij alle keuzes die worden gemaakt. Maar lukt dat wel bij het samenstellen van een kerstdiner? Met deze drie tips en kerstmenu inspiratie moet dat zeker lukken.

1.      Maak gebruik van seizoensproducten

Het is een stuk voordeliger om met het seizoen mee te koken. Deze producten zijn veelal betaalbaarder en het is gemakkelijk te achterhalen waar ze geproduceerd zijn. Milieuvriendelijk en goed voor de portemonnee dus. Goede voorbeelden van seizoensproducten zijn knolselderij, pastinaak en boerenkool. Heerlijke veelzijdige producten. Denk bijvoorbeeld aan een culinaire pastinaaksoep als voorgerecht of chips van boerenkool uit de oven. Net een tikkeltje anders. Perfect voor de feestdagen.

Een kerstmenu samenstellen op basis van seizoensproducten? Houd dan vooral de reclamefolders in de gaten. Deze producten worden in de decembermaand vaak tegen zeer scherpe prijzen aangeboden. Zo is het een stuk eenvoudiger om op de portemonnee te letten tijdens de kerstinkopen.

2.      Vegan kerstdiner

Vegan is ongelooflijk populair geworden in de afgelopen jaren. Inmiddels is het aanbod van vegetarische en vegan producten al bijna net zo groot als die van dierlijke producten. Ook het kabinet stimuleert het minder eten van vlees. Zo werd er een tijdje terug zelfs gesproken over een zogenaamde vleestaks. Dat is niet zonder reden. De vleesindustrie is namelijk de meest vervuilende industrie. Door minder vlees te eten, draagt men dus een steentje bij aan het milieu. En geloof ons, ook tijdens het kerstdiner kan er eenvoudig vegetarisch of vegan worden gegeten.

Zijn er ook mensen die wel graag vlees eten? Kies dan voor een combinatie van vegan en vleesgerechten. Of verras iedereen met een volledig vegan kerstdiner en toon hoe lekker en veelzijdig dit kan zijn.

3.      Minder voedselverspilling

Een van de grootste problemen tijdens het kerstdiner is dat er veel te veel voedsel weggegooid wordt. Vaak onder het mom ‘liever te veel dan te weinig’. Een logische gedachte als er mensen komen eten. Toch is het niet bepaald milieuvriendelijk. Het is een feit dat we in Nederland veel te veel eten weggooien. En dan te bedenken dat er mensen in deze wereld zijn die geen eten hebben. Daarom is het kerstdiner ook een moment om voedselverspilling tegen te gaan. Bereken goed hoeveel van alles nodig is en haal niet meer dan nodig.

Las na de kerstdagen ook een ‘kliekjesdag’ in. Op deze dagen kunnen alle restjes van het kerstdiner opgemaakt worden. Lekker makkelijk en zo wordt er ook geen eten weggegooid. Geef eventueel wat eten aan de buren of iemand anders die het goed kan gebruiken.

Related Posts

Recente berichten

Wat is detoxen en heb ik een detoxkuur nodig

Wat is detoxen en heb ik…

ClubGreen | november 7, 2022 | 0

Detoxen wordt ook wel eens ontgiften genoemd. De benaming verwijst naar gif of toxic. Neem je gif in, dan zal je intoxiceren. Denk bijvoorbeeld aan alcoholintoxicatie: een vergiftiging met alcohol. Haal…

Categorieën

Over ons:

Op Clubgreen vind je informatie over duurzaamheid en een duurzaam gezond leven. De afgelopen jaren zijn deze onderwerpen steeds nadrukkelijker in onze levens gekomen. En krijgen we er allemaal steeds meer mee te maken. Wij delen onze kennis graag vandaar dit blog. Wilt u een bijdrage leveren aan Clubgreen neem dan gerust contact op. Met jou idee en of voorstel voor bijvoorbeeld een leuke samenwerking. Mail ons gerust op info(a)clubgreen.nl