7 tips voor duurzaam ondernemen zonder budget

ClubGreen | februari 27, 2020 | 0 | Green Blog

Wil je best duurzaam ondernemen, maar ben je niet in staat daar extra budget voor uit te trekken? Oh – én ben je zelfstandige zonder personeel? Dan hebben we vijf tips voor je om met weinig middelen toch bij te dragen aan een betere wereld. Lees snel verder voor meer!

Verschillende soorten belastingen. Kosten voor kantoorbenodigdheden. Allerhande verzekeringen. Nee – het lijkt ons safe to say om te zeggen dat je als zzp’er genoeg kosten maakt om duurzaam ondernemen eventjes naar de achtergrond te verdrijven. Niet dat je dat niet wilt. Maar voor het zogenoemde Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is doorgaans budget nodig wat er niet altijd is.

Toch is het wel degelijk mogelijk om met beperkte financiële middelen je steentje bij te dragen aan een verbetering van onder meer het milieu. Hoe dan? Nou – op déze manieren, bijvoorbeeld.

Tip 1: Scheid verschillende soorten afval van elkaar

Deze tip is voor de hand liggend, maar vaak genoeg zijn er ondernemers die thuis wél, maar op kantoor niet hun afval scheiden. Door onderscheid te maken in bijvoorbeeld papier, glas en batterijen doe je zonder al te veel moeite bewust mee aan MVO. Simpel, niet?

Tip 2: Werk vanuit huis

Thuiswerken is niet altijd even ideaal, daar waar het kan zorgen voor behoorlijk wat afleiding en verminderde arbeidsproductiviteit. Het vermindert echter wel het elektriciteitsverbruik, omdat je niet ook nog op kantoor de boel draaiende moet houden. Je kunt ook onderscheid maken in werkzaamheden: sommige taken doe je thuis, andere elementen van je werk voer je elders uit.

Tip 3: Plan afspraken handig in

Heb je meerdere afspraken op de planning staan en ontkom je niet aan het gebruik van een auto? Plan ze dan zo in dat je ze op één dag kunt afwerken, waardoor je niet nodeloos heen en weer rijdt.

Afspraken plannen

Tip 4: Maak gebruik van het openbaar vervoer

Treinen en bussen zijn waar mogelijk een prima alternatief voor autoritten. Is er geen station in de buurt van de bestemming waar jij die dag moet zijn? Maak dan gebruik van een ov-fiets, te vinden op verschillende NS-stations.

Tip 5: Richt je op de lange termijn

Een snelle oplossing is doorgaans niet de meest duurzame. Daarom moedigen allerlei milieuorganisaties ondernemers aan om in lange termijn te denken, in de hoop dat dit uitmondt in een verhoogde mate van MVO.

Tip 6: Sluit toegangsdeuren

Het sluiten van de toegangsdoren tot je kantoor- of winkelpand is een effectieve manier om te besparen op energiekosten. Dit zorgt er in de winter voor dat je niet hoeft te stoken en houdt in de zomer koele lucht binnen. En dat is ook nog eens gunstig voor je portemonnee!

Tip 7: Let op het printgedrag

Needless to say: printen is niet altijd even duurzaam. Het loont daarom om communicatie zoveel mogelijk op de digitale manier te laten verlopen. En ontkom je écht niet aan een geprint document? Stel dan op z’n minst in dat beide zijdes van het papier worden bedrukt. Een kleine moeite met een groot effect.

Meer tips rondom het bestaan van de zzp’er lezen? Check dan regelmatig de website ZZP Daily voor inspiratie voor ondernemers.

Related Posts

Recente berichten

Wat is detoxen en heb ik een detoxkuur nodig

Wat is detoxen en heb ik…

ClubGreen | november 7, 2022 | 0

Detoxen wordt ook wel eens ontgiften genoemd. De benaming verwijst naar gif of toxic. Neem je gif in, dan zal je intoxiceren. Denk bijvoorbeeld aan alcoholintoxicatie: een vergiftiging met alcohol. Haal…

Categorieën

Over ons:

Op Clubgreen vind je informatie over duurzaamheid en een duurzaam gezond leven. De afgelopen jaren zijn deze onderwerpen steeds nadrukkelijker in onze levens gekomen. En krijgen we er allemaal steeds meer mee te maken. Wij delen onze kennis graag vandaar dit blog. Wilt u een bijdrage leveren aan Clubgreen neem dan gerust contact op. Met jou idee en of voorstel voor bijvoorbeeld een leuke samenwerking. Mail ons gerust op info(a)clubgreen.nl