Als ondernemer goed zijn voor het milieu

Sanne | oktober 9, 2022 | 0 | Green Blog

Het milieu heeft het de laatste jaren heel zwaar te verduren gehad onder het consumptiegedrag van de mens en dat zorgt ervoor dat er bewuster en duurzamer met het milieu omgesprongen moet worden. Duurzaamheid is daarin heel erg belangrijk maar ook zijn er nog andere maatregelen die genomen kunnen worden om ervoor te zorgen dat het milieu zo min mogelijk op een verkeerde manier belast wordt. Ook wanneer je ondernemer bent is het belangrijk dat je goed bent voor het milieu. Duurzaam ondernemen zal in de toekomst een heel populair woord zijn. Maar hoe kun je als ondernemer nu duurzaam ondernemen?

Waarom duurzaam ondernemen

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste milieuvervuiling plaatsvindt in de industrie maar ook in de MKB-sector. Ten tijde van de corona crisis waar de meeste bedrijven over ging op thuiswerken werd op een pijnlijke manier duidelijk dat de vervuiling in deze lockdown periode enorm afnam. Na de lockdown zag je daarom ook de vervuiling weer toenemen.

Dat vraagt natuurlijk om actie. Het is heel erg belangrijk dat er bewust omgegaan wordt met het milieu. Vanuit Brussel wordt er ook aangestuurd op bijvoorbeeld CO2 uitstoot vermindering en een grote verantwoordelijkheid ligt hierin bij de bevolking zelf. Dit geldt voor particulieren maar ook voor ondernemers.

Duurzaam ondernemen zorgt er in de toekomst dus voor dat de aarde minder zwaar te lijden heeft en de generatie na ons ook verzekerd zijn van een goede toekomst. 

Wat is duurzaam ondernemen?

Duurzaam is de laatste jaren een heel populair woord maar het is ook zeer breed en algemeen. Want wat is duurzaam ondernemen? Hoe kenmerkt zich dit en waar begin je dan als ondernemer. Om hier een goed beeld van te krijgen is het zaak om eerst te begrijpen wat duurzaam ondernemen is. Duurzaam ondernemen is ondernemen op een manier dat het milieu minder belast wordt.

Dan kun je bijvoorbeeld denken aan het kiezen van gerecyclede verpakkingsmaterialen of een manier van produceren waarbij er andere energiebronnen worden gebruikt in plaats van aardolie en gas. Maar duurzaam ondernemen kan ook zijn dat een bepaald deel van de winst van het bedrijf geïnvesteerd wordt in milieuorganisaties. 

Er zijn dus meerdere manieren waarop je duurzaam kunt investeren als ondernemer. Het hangt natuurlijk ook af in welke sector je ondernemer bent, hoeveel mensen er in loondienst zijn en of je bijvoorbeeld afhankelijk bent van machines en overig.

Duurzaam ondernemen wordt ondersteund vanuit de overheid en dit is niet zo heel erg gek want ook de overheid heeft er belang bij dat ondernemers duurzaam gaan ondernemen. Vanuit Brussel krijgt de overheid namelijk ook te maken met allerlei regels rondom milieu, CO2 uitstoot en duurzaamheid. 

Starten met duurzaam ondernemen

Wanneer je kijkt naar de vraag stellen, wat is duurzaam ondernemen dan lijkt het altijd alsof duurzaam ondernemen meteen iets heel erg groots moet zijn. Iedereen thuiswerken, geen kantoorruimtes meer, alles van gerecycled materiaal enzovoorts. Maar in de werkelijkheid is dit helemaal niet waar.

Natuurlijk is het mooi als je als ondernemer je werknemers zoveel mogelijk vanuit huis kunt laten werken, dit bespaard woon/werk verkeer en dus minder CO2 uitstoot. Maar niet voor iedereen is dit haalbaar. En vaak is het ook zo dat je wel een bepaalde mate van aanwezigheid nodig hebt in het bedrijf. Helemaal thuiswerken is vaak niet haalbaar.

Maar als je gebruik maakt van kantoorruimte kun je prima beginnen met duurzaam ondernemen. Zo kun je bijvoorbeeld ervoor zorgen dat alle lampen vervangen zijn voor LED-spaarverlichting waardoor er minder energie verloren gaat. En je kunt ook gebruik maken van lichtschakelaars waardoor er niet onnodig lampen branden.

Denk bijvoorbeeld ook aan computers die onnodig lang aan staan terwijl er op dat moment niemand gebruik van maakt. Dit is verloren energie en erg zonde. Dit kun je voorkomen door de computer niet in de stand-by modus te zetten maar gewoon helemaal uit te schakelen. 

Energieverbruik in kantoorruimtes kan verminderd worden door bijvoorbeeld de ramen en deuren goed gesloten te houden, zo voorkom je dat een ruimte te snel afkoelt en er daardoor weer onnodig een verwarming aangezet moet worden om de ruimte te verwarmen.

Overige manieren van verduurzamen

Er zijn vele andere manieren waarop je als ondernemer duurzaam kunt ondernemen. Zo kun je bijvoorbeeld met speciale regelingen ervoor zorgen dat het voor werknemers aantrekkelijker is om zich te verplaatsen met het openbare vervoer in plaats van met de auto. Dit kun je bijvoorbeeld doen door fiets of ov-abonnementen beschikbaar te stellen. 

Het thuiswerken is hierboven al even aan bod gekomen maar toch is het ook belangrijk om hier de focus op te leggen waar mogelijk. Thuiswerken, al zou het maar een dag of meerdere dagen per week zijn bespaard jou als ondernemer in kantoorruimte kosten maar ook energiekosten. Je hebt veel minder kantoorruimte en energie nodig als je dit goed indeelt. 

Waar ook veel winst te behalen valt is het stoppen met onnodig briefpapier en uitprinten van documenten. De samenleving wordt steeds meer digitaal en het is erg goed als ondernemer om hierin mee te bewegen. Het is dus goed om als bedrijf te kijken of het werkelijk nodig is om brieven te versturen naar klanten terwijl een groot deel mogelijk ook digitaal kan.

Ook kleine stapjes zijn belangrijk

Duurzaam ondernemen lijkt misschien een eng woord, maar het is belangrijk om je te realiseren dat niet alleen de grote stappen belangrijk zijn. Vele kleine stapjes maken namelijk ook een grote stap. Op welke manier je ook bijdraagt aan het duurzaam ondernemen, alles helpt. En de focus moet dan ook liggen op verandering. 

Om het voor jezelf overzichtelijk te houden is het dan ook goed om in kleine stapjes ervoor te zorgen dat je gaat verduurzamen. En vind je het lastig? Vraag dan gerust advies van een bespaarexpert. Deze mensen zijn getraind om met jou te kijken waar jij als ondernemer nog verder kunt verduurzamen. 

Soms moet je ook investeren om te verduurzamen maar vaak betalen die investeringen zich ook wel weer terug. En het is nooit verkeerd om te investeren in een gezonde en duurzame toekomst.

Related Posts

Recente berichten

Wat is detoxen en heb ik een detoxkuur nodig

Wat is detoxen en heb ik…

ClubGreen | november 7, 2022 | 0

Detoxen wordt ook wel eens ontgiften genoemd. De benaming verwijst naar gif of toxic. Neem je gif in, dan zal je intoxiceren. Denk bijvoorbeeld aan alcoholintoxicatie: een vergiftiging met alcohol. Haal…

Categorieën

Over ons:

Op Clubgreen vind je informatie over duurzaamheid en een duurzaam gezond leven. De afgelopen jaren zijn deze onderwerpen steeds nadrukkelijker in onze levens gekomen. En krijgen we er allemaal steeds meer mee te maken. Wij delen onze kennis graag vandaar dit blog. Wilt u een bijdrage leveren aan Clubgreen neem dan gerust contact op. Met jou idee en of voorstel voor bijvoorbeeld een leuke samenwerking. Mail ons gerust op info(a)clubgreen.nl