Auto chippen? Chiptuning, wat is het en moet ik eraan beginnen?

ClubGreen | oktober 27, 2019 | 0 | Autotuning , Green Blog , Hobby

Je hoort tegenwoordig steeds vaker dat eigenaren van auto’s hun wagen hebben ‘’gechipt’’. Het klinkt natuurlijk heel interessant om jouw auto sneller te laten lopen. Veel mensen weten echter totaal niet wat chippen inhoud. Dit artikel zal verder ingaan over wat chip-tuning is en of het verstandig is om jouw auto te laten ‘’chippen’’.

Wat is Chiptuning?

Wat is Chiptuning?

Vrijwel alle motoren die tegenwoordig worden verkocht zijn voorzien van een ECU (Electronic Control Unit). Dit systeem stuurt de auto als het ware aan. Het regelt de hoeveelheid benzine of diesel die in de motor moet worden gespoten, de druk van de turbo en het tijdstip van ontsteking. Door middel van chiptuning kunnen deze systemen worden bewerkt en kunnen de parameters worden veranderd. Dit zorgt ervoor dat je jouw auto beter kan laten lopen. Electronic control units zijn namelijk in veel gevallen op een dusdanige wijze ingesteld dat zij de motor niet maximaal belasten. Dit geeft de mogelijkheid aan de automonteur om de motor voller gebruik te laten maken van zijn capaciteit.

Auto laten chippen

Nieuwere motoren hebben in sommige gevallen anti chiptuning beveiliging in de motor gebouwd. Deze beveiliging kan echter worden omzeilt door veel garages door rechtstreeks de chips aan te spreken.

Ook is het mogelijk om te tunen door middel van powerbox tuning. Dit wil zeggen dat je de sensoren aanpast die waardes sturen naar de electronic control unit. De ECU zal vervolgens zelf de waarden gaan corrigeren. Hierdoor hou je het systeem van de motor als het ware voor de gek en kun je alsnog een hoger vermogen realiseren. Deze methode noemt men powerbox tuning. Sinds 2010 is deze vorm van chiptuning in populariteit gestegen. Dit komt vooral omdat grote merken zoals Volkswagen, Audi, BMW, Seat en Mercedes in dit jaar allemaal nieuwe soorten systemen op de markt hebben gebracht. Door deze systemen kunnen de fabrikanten op afstand zien of een auto gechiptuned is. Dit kan ervoor zorgen dat de consument zal worden uitgesloten van de fabrieksgarantie die hij heeft voor de auto. Dit is natuurlijk niet wenselijk. Bij powerbox tuning is het niet te zien dat de auto gechiptuned is. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat de powerbox volledig is verwijderd uit de auto. Het is hierna niet te herleiden dat de auto getuned is geweest en dit kan er bij verkoop van de auto voor zorgen dat de fabrieksgarantie nog steeds geldig is.

Waarvoor gebruikt men chiptunning?

Waarvoor gebruikt men chip-tunning

Men gebruikt chiptunning vooral om de auto beter te laten presteren. In sommige gevallen kan chiptunning leiden tot minder verbruik van de motor. Ook kan het bij sommige motoren beter zijn voor de motor om de auto te chiptunen. Vooral onder jonge mannen is chiptunning erg populair. Het is vaak ook een leuk alternatief voor het kopen van een nieuwe auto. Je zorgt er gewoon voor dat de auto die je al hebt meer vermogen heeft. Hierdoor ben jij op de volgende verjaardag weer helemaal het mannetje als je aan komt rijden.

In landen zoals Duitsland is er wetgeving die ervoor zorgt dat auto’s met een bepaalde capaciteit of uitstoot niet in milieuzones mogen rijden. Dit is natuurlijk erg vervelend als jij een auto hebt die niet geschikt is voor deze zones. Daarom gebruikt men in Duitsland chiptunning vaak de andere kant op. Daar zorgen ze door middel van chiptunning dat de motor juist een minder groot deel van de capaciteit gebruikt. Hierdoor is het voor auto’s die normaal niet worden toegelaten tot milieuzones weer mogelijk om dat wel te kunnen. In Nederland is het nog niet zo ver dat deze milieuzones worden ingevoerd maar in de politiek zijn ze er wel over aan het praten. Dit doen zij omdat ze de uitstoot van stikstoffen en co2 verder willen terugdringen. Het weigeren van auto’s in bepaalde delen van het land kan het voor autobezitters interessanter maken om over te stappen op een milieuvriendelijke auto. Het is natuurlijk niet wenselijk dat auto’s die nog prima functioneren hierdoor op de schroothoop belanden. Chiptuning kan een methode zijn om de uitstoot van stikstof verder terug te dringen zonder dat er van voertuig moet worden gewisseld. In België zijn er soortgelijke voorbeelden van wetgeving die ervoor zorgen dat chiptuning de andere kant is gebruikt. In België is namelijk de wegenbelasting gelinkt aan jouw brandstofverbruik. Ook hier kan chiptuning de oplossing bieden.

Is chiptuning legaal in Nederland?

Chiptunning is volledig legaal in Nederland. Het is ook wat anders dan het opvoeren van jouw motor. Chiptuning is namelijk uitsluitend een softwarematige ingreep en het maakt geen grote veranderingen aan de motor zelf. Het enige wat er gebeurd is dat de motor gebruik maakt van zijn volledige capaciteit. Je kunt dus gewoon naar jouw plaatselijke garage gaan om te vragen op zij jouw auto kunnen chiptunen. Daarnaast zijn er online veel bedrijven die chiptuning aanbieden voor goede prijzen. Zij laten vaak ook precies zien wat voor invloed chiptuning heeft op de capaciteit van jouw auto. Het is wel belangrijk om in de gaten te houden hoe realistisch de websites zijn en wat de reviews zijn van de chiptunning. Veel garages, vooral online, scheppen op over de gigantische verschillen in capaciteit die zij kunnen leveren. Vaak zijn deze niet realistisch. Doe daarom van tevoren goed onderzoek naar welk verschil chiptuning voor jouw auto kan maken.

Is chiptuning verstandig?

Chiptuning is gewoon mogelijk zonder dat je auto onherstelbaar beschadigd raakt.

Dit is uiteraard erg afhankelijk van jouw wensen en de manier wat je verwacht van jouw auto. Mocht jij meer vermogen willen (dit zal de topsnelheid verhogen) en meer koppel willen (de trekkracht van de auto zal versterken) dan is chiptuning zeker wat voor jou. Veel autoproducenten die schroeven bij sterke motoren de software ver naar beneden. Zij doen dit om de auto aantrekkelijker te maken voor de markt waarin zij het willen verkopen. Hier valt dus veel winst te behalen als jij wil dat jouw auto sneller gaat. Over het algemeen valt er een voordeel te behalen van tussen de 20 en 40 procent. Hoe lager de producent de fabrieksinstellingen heeft staan hoe groter het verschil is dat er kan worden gemaakt door middel van chiptuning.

Brandstof besparen door chiptuning?

 In veel gevallen zal chiptuning ook leiden tot een vermindering van het verbruik van brandstof. Dit lijkt onlogisch omdat het vermogen van de auto omhoog gaat. De vermindering van het verbruik van brandstof valt uit te leggen aan de hand van het rendement die de motor kan halen. Die zal namelijk enorm verhogen als de auto op zijn maximale capaciteit kan rijden. Dit zorgt in veel gevallen voor een relatieve vermindering van het brandstof verbruik. Let wel op dat dit alleen maar het geval is bij een gelijkblijvende rijstijl. Chiptuning gaat echter vaak hand in hand met een verandering in de rijstijl. De motor is namelijk in staat om sneller te reageren op gaspedaal bewegingen. Dit zorgt ervoor dat bestuurders sneller geneigd zijn om het gas diep in te trappen. Dit kan natuurlijk het tegenovergestelde effect hebben op de hoeveelheid brandstof die de auto verbruikt.

Zitten er nadelen aan chiptuning? Of alleen voordelen?

Ja er zitten niet uitsluitend voordelen aan het chiptunen van jouw auto. Dat was natuurlijk ook te mooi geweest om waar te zijn. Het chiptunen van jouw auto heeft gevolgen voor de slijtage van bepaalde onderdelen. Zo kunnen zuurstofsensoren en bougies sneller slijten. Dit komt vooral voor als je alleen maar korte ritjes maakt met de auto.

Het kan ook zo zijn dat je meer brandstof gaat gebruiken. Dit heeft in veel gevallen te maken met de rijstijl van de bestuurder. Deze worden vaak agressiever zodra de motor meer vermogen heeft. In sommige gevallen kan de motor is het algemeen ook minder zuinig gaan rijden door het tuning van de auto. Hierdoor zal dus zelfs bij een gelijkblijvende rijstijl de brandstofbehoefte stijgen.

Daarnaast zijn er nog een aantal risico’s verbonden aan het tunen van een auto. Het kan namelijk dat de software niet goed is overgeschreven. Hierdoor kan de motormanagement computer in het systeem kapot gaan. Hierdoor is communicatie tussen de ECU en de computer niet meer mogelijk. Het is daarom belangrijk dat je een goede backup maakt voordat je jouw auto laat chiptunen.  Ook is het mogelijk dat de volledige ECU kapot gaat na het chippen. Je kunt dit herstellen door een backup te maken.

Conclusie is chiptuning een goede keuze voor jouw auto

Er zitten veel voordelen aan het laten chiptunen van jouw auto. Bekijk echter voordat je het laat doen goed wat het voor verschil kan maken voor jouw auto. Dit moet natuurlijk wel overeenkomen met wat jij zelf wil. Bekijk ook online of de garage waarbij je het wil laten doen goede recensies heeft en of zij een realistisch beeld schetsen van de te behalen winst. Zolang je op deze dingen let zal chiptuning jou meer plezier geven dan dat het je gaat kosten.

Twijfel je nog of je je auto of auto’s anders moet laten chiptuning. Je kan ook gaan voor chiptuning op maat. Door de software speciaal af te stellen krijg je extra vermogen en koppel waar je dat wenst. Bijvoorbeeld een ecu stand. Of betere prestaties of vermogen waar jij het mist. Kies dus bij twijfel voor chiptuning op maat voor extra vermogen en betere prestaties. En tuning van de software door chiptuning op maat gemaakt voor jouw auto. En haal maximaal vermogen en koppel uit je motor. Met optimale software tuning.

Bezig met het halen van je rijbewijs? En wil je je cbr theorie examen oefenen. Goed idee.

Recente berichten

Wat is detoxen en heb ik een detoxkuur nodig

Wat is detoxen en heb ik…

ClubGreen | november 7, 2022 | 0

Detoxen wordt ook wel eens ontgiften genoemd. De benaming verwijst naar gif of toxic. Neem je gif in, dan zal je intoxiceren. Denk bijvoorbeeld aan alcoholintoxicatie: een vergiftiging met alcohol. Haal…

Categorieën

Over ons:

Op Clubgreen vind je informatie over duurzaamheid en een duurzaam gezond leven. De afgelopen jaren zijn deze onderwerpen steeds nadrukkelijker in onze levens gekomen. En krijgen we er allemaal steeds meer mee te maken. Wij delen onze kennis graag vandaar dit blog. Wilt u een bijdrage leveren aan Clubgreen neem dan gerust contact op. Met jou idee en of voorstel voor bijvoorbeeld een leuke samenwerking. Mail ons gerust op info(a)clubgreen.nl