Hergebruik van ons plastic, hoe gebeurt dat?

Sanne | augustus 14, 2022 | 0 | Green Blog

Plastic is een van de grootste vervuilers van onze aardbol. Alleen al in de oceanen is de toename van het plastic een groot probleem. Een Nederlandse jonge jongen heeft een project gestart om de oceanen van de wereld vrij te maken van plastic. Dit project heeft wereldwijd de aandacht weten te krijgen. Maar niet alleen het opruimen van plastic is belangrijk, ook het hergebruiken van plastic is zeer belangrijk. Plastic is een materiaal dat nog steeds op dagelijkse basis enorm veel gebruikt wordt, maar gelukkig wordt plastic ook steeds meer hergebruikt. 

Het grote probleem dat plastic heet

Plastic is een stevig materiaal dat voor vele doeleinden wordt gebruikt, alleen het nadeel is dat plastic niet uit zichzelf afgebroken wordt. Daarom vind je ook zoveel plastic rotzooi terug in bijvoorbeeld de natuur. Neem alleen het strand maar als voorbeeld. Wie weleens een dagje naar Scheveningen of IJmuiden aan zee is geweest weet vast wel de vele flesjes op het strand, en andere plastic verpakkingen van het eten die mensen nuttigen op het strand.

Ondanks dat er meer dan genoeg waarschuwingen worden gegeven dat plastic vervuilend is voor het milieu verandert het gedrag van de mens maar zeer moeizaam. Mensen lijken maar niet te willen beseffen dat onze mooie planeet te lijden heeft onder het gebruik van plastic. Dieren worden ziek door plastic in het water, of raken gewond door slingerend plastic, en de vervuiling neemt enorm toe. 

Daarom is het belangrijk dat er meer bewustzijn komt voor het opruimen van het plastic en dat men zorgvuldiger om zal gaan met het gebruik van plastic en het hergebruik ervan. Duurzaamheid begint altijd bij jezelf. 

Hergebruik plastic

Vanuit de overheden wordt er veel gedaan om het gebruik van plastic terug te dringen. Zo is het in Nederland al verboden om nog wegwerp bekers en bordjes van plastic te verkopen of rietjes en wattenstaafjes van plastic te verkopen. Je kunt nog steeds deze materialen wel kopen maar dan moet je dat via het buitenland doen want in de Nederlandse supermarkten zul je deze producten niet meer terugvinden.

Plastic is nog steeds een van de meest gebruikte materialen die je in ons dagelijks leven terugvindt. Denk bijvoorbeeld aan de frisdrank die in flessen zit, gemaakt van plastic. Of boter die in plastic kuipjes te vinden zijn. Er zijn voldoende voorbeelden te vinden alleen al in de supermarkten van het gebruik van plastic verpakkingen. Ditzelfde geldt voor de bouwmarkten en overige winkels. Denk aan de drogist, waar je veel shampoo en zeepjes in plastic verpakkingen vindt.

Om het gebruik van plastic te minimaliseren is het dus zo dat fabrikanten steeds meer plastic hergebruiken. Hier hebben ze wel de hulp en ondersteuning bij nodig van de consument. Denk bijvoorbeeld aan de flesjes mineraalwater. Tot voor kort waren die nog vrij van statiegeld. Maar ook op deze kleine flesjes wordt nu statiegeld geheven. En dat wordt met een reden gedaan

Mensen zullen namelijk niet meer de flesjes zomaar weggooien omdat inleveren nog geld oplevert. En eerlijk is eerlijk, het leven is de laatste jaren steeds duurder geworden. Dus iedereen wil een beetje op de kleintjes letten. Zaak dus om je flessen met statiegeld wel in te leveren, zo krijg je weer wat geld terug.

Verbranden van afval

Niet al het afval kan hergebruikt worden. Helaas zijn er genoeg producten die niet meer makkelijk te recyclen zijn maar die wel netjes opgeruimd moeten worden. Vroeger belandde veel van dit vuilnis op een grote bult. Ook wel een vuilnisbelt genoemd. Het nadeel hiervan was dat ondanks dat het afval op één grote bult belandde de milieuverontreiniging hiermee niet klaar was. Want de bodem raakt namelijk ook verontreinigt door het afval. 

En zelf afval verbranden is bij de wet verboden omdat bij het verbranden van niet herbruikbare materialen ook allerlei schadelijke stoffen voor het milieu vrijkomen. Daarom wordt het niet herbruikbare afval ook op een speciale manier verbrandt. Hier zijn speciale verbrandingsovens voor, ook wel een afvalverbrandingsinstallatie genoemd (AVI). 

In het hele land zijn er een aantal van deze installaties. Deze installaties zijn uitgerust met allerlei speciale filters en pijpen die voorzien zijn van speciale apparatuur om de schade van de uitstoot zoveel mogelijk te beperken. Deze installaties worden ook ieder jaar goed gecontroleerd. Maar hoe goed de overheid ook probeert niet herbruikbaar afval op te ruimen afvalverbranding is altijd schadelijk voor het milieu. 

Het is dus ook belangrijk om zoveel mogelijk te gaan kijken naar het gebruik van duurzame materialen. Dit is belangrijk om de toekomst van de aarde veilig te stellen en de belastende uitstoot van gassen in het milieu te verminderen. De aarde is bijzonder en daar moeten we zuinig op zijn, als we willen dat de generaties na ons ook nog in een gezonde wereld mogen leven.

Start klein!

Je kunt natuurlijk heel groot gaan denken en kijken naar de milieuvervuiling op de aarde en wat de wereld eraan kan doen, maar het is veel belangrijk dat je in je dagelijkse leven kritisch gaat kijken naar wat je kunt doen om de aarde te ontlasten op het gebied van het milieu. Dit kun je bijvoorbeeld doen door ermee te beginnen dat je al het afval keurig gaat scheiden zoals dit voorgeschreven wordt. Dat is stap 1. 

Stap 2 is dat je bijvoorbeeld boodschappen gaat doen of producten gaat kopen die van gerecycled materiaal zijn gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan flessen die hergebruikt zijn, of andere duurzame producten. Op het internet kun je ook veel informatie vinden over hoe je gebruik kunt maken van milieubewuste producten. 

Door bewust om te gaan met de aanschaf van producten zul je zien dat je op jaarlijkse basis veel bijdraagt aan een bewuste levensstijl. Daarbij kan het je ook geld besparen als je zelf wat duurzamer gaat leven. Men denkt vaak een duurzame levensstijl geld kost maar dit is absoluut niet waar. Je zult alleen wat kritischer moeten naar de prijzen.

Daarbij kun je ook producten kopen die tegen voedselverspilling zijn in de supermarkt. Er zijn heel veel manieren om veel bewuster met het milieu om te gaan.

Related Posts

Recente berichten

Wat is detoxen en heb ik een detoxkuur nodig

Wat is detoxen en heb ik…

ClubGreen | november 7, 2022 | 0

Detoxen wordt ook wel eens ontgiften genoemd. De benaming verwijst naar gif of toxic. Neem je gif in, dan zal je intoxiceren. Denk bijvoorbeeld aan alcoholintoxicatie: een vergiftiging met alcohol. Haal…

Categorieën

Over ons:

Op Clubgreen vind je informatie over duurzaamheid en een duurzaam gezond leven. De afgelopen jaren zijn deze onderwerpen steeds nadrukkelijker in onze levens gekomen. En krijgen we er allemaal steeds meer mee te maken. Wij delen onze kennis graag vandaar dit blog. Wilt u een bijdrage leveren aan Clubgreen neem dan gerust contact op. Met jou idee en of voorstel voor bijvoorbeeld een leuke samenwerking. Mail ons gerust op info(a)clubgreen.nl