Hoe begin je een eenvoudig leven recepten?

ClubGreen | januari 13, 2020 | 0 | Levensstijl

Wat kun je simpel doen om eenvoudig te leven?

Consuminderen en minimalistisch of eenvoudig leven zijn termen die je tegenwoordig steeds meer hoort. Voor veel mensen klinkt dit aantrekkelijk, maar is het niet duidelijk hoe je dit precies in de praktijk kunt toepassen. Met eenvoudige leefstijl wordt dan ook niet per se gemakkelijker leven bedoeld. Maar wel bescheidener bestaan om zo je ecologische voetafdruk te kunnen verkleinen. En daarnaast je leefstijl versimpelen zodat je meer voldoening ervaart.

Eenvoudig leven recepten

Het is aan te raden de transitie naar eenvoudig leven stapsgewijs aan te pakken. In plaats van volgas in een nieuwe manier van bestaan te springen. Zo kun je bijvoorbeeld de dingen die je al duurzaam doet, langzaam uitbreiden. Wanneer je bijvoorbeeld begint met het zelf bakken van brood. Kun je dit daarna ook uitbreiden naar koekjes of het bereiden van appelmoes. Na een tijdje worden al deze activiteiten een gewoonte en kun je weer na gaan denken over nieuwe stappen. Die voor jou motiverend werken zoals het wecken van groente, zelf je sokken breien of een eigen moestuin beginnen. 

Duurzaam en lokaal voedsel consumeren

Duurzaam en ecologisch tuinieren is een stuk makkelijker dan je denkt. Tegenwoordig kun je je gehele tuin eenvoudig met duurzame materialen aanleggen. Daarnaast kun je aan eenvoudige aanpassingen denken als het opvangen van regenwater om je tuin mee te sproeien in de zomer? Bovendien kun je eenvoudig bespoten planten vermijden en bijvoorbeeld koeienmest gebruiken in plaats van kunstmest. Wanneer je beschikt over voldoende zonlicht en ruimte in je tuin. Dan kun je een moestuintje aanleggen om zelf je groente te kweken. Voor wat je niet zelf kunt kweken, kun je je inkopen doen bij lokale tuinders, boeren of verenigen uit de buurt. Overal in het land kun je tegenwoordig meerdere organische en biologische groente- en fruitkwekers vinden. Of het zelf bakken van je eigen brood. Tegenwoordig kun je speciale apparaten krijgen voor het bakken van je eigen brood. Den heb je zeker elke dag vers brood.

Je spullen hergebruiken in een eenvoudig leven

Wanneer je oude meubels hebt die versleten zijn of waar je op uit bent gekeken. Dan kun je ze bijvoorbeeld ook opnieuw laten bekleden in plaats van weg te doen. Wanneer je er zelf niks meer mee kan, dan kun je ze altijd aanbieden aan de kringloop of een upcycling ondernemer. Zodat je meubelstukken weer een nieuw bestaan en een nieuwe bestemming krijgen. Upcyclen betekent dat laagwaardige producten omgevormd worden tot een mooier of bruikbaarder product. Zoals het gebruiken van oude houten traptreden die tot een nieuwe en mooie tafel gemaakt worden. 

Hergebruiken en eenvoudig leven

Je eigen lekkernijen maken

Lekkernijen worden doorgaans meestal verpakt in plastic en zitten vaak vol met kunstmatige en ongezonde toevoegingen. Wanneer je zelf graag wat lekkers eet, dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om zelf koekjes te bakken. Zo ga je het verpakkingsmateriaal en kunstmatige toevoegingen automatisch uit de weg. Het kost dan wellicht wat extra tijd, maar je zelfgemaakte product is vaak een stuk lekkerder en gezonder dan de supermarktvariant. Daarbij geeft het veel voldoening wanneer je je voedsel zo veel mogelijk zelf bereid. Zoek daarvoor eens naar eenvoudig leven recepten. Je kunt het meel dat je gebruikt ook bij een oude graanmolen in de buurt kopen, wanneer deze aanwezig is. Hoe minder schakels er zitten tussen jou en de producten. Hoe eenvoudiger de productieketen, en hoe minder transport erbij komt kijken. En hoe minder schakels hoe kleiner je ecologische voetafdruk. 

Herbruikbare verpakkingen gebruiken

Bij het vereenvoudigen van je leefstijl is het aan te raden gebruik te maken van herbruikbare flesjes en bakjes. Thermosflessen zijn bijvoorbeeld goed voor het meenemen van warme koffie en thee. En broodtrommels zijn ideaal om plastic zakjes en folie te vermijden. Voor fruit, groente en brood zijn er tegenwoordig ook juten wasbare tasjes en netjes beschikbaar. Dit zijn eenvoudig toe te passen veranderingen die je eventueel later kunt uitbreiden met ander verpakkingsmateriaal. Zo kun je op de boerderij vaak zelf melk tappen in een door jou meegebrachte fles. 

Zelf wasmiddel maken

Zelf je eigen wasmiddel maken is een goedkope en eenvoudige aanpassing. Je kunt dit doen door gebruik te maken van zeepvlokken of Marseille zeep. Dit bevat alleen natuurlijke ingrediënten die geen negatieve effecten hebben op je huid, je gezondheid, je kleding en het milieu. Wanneer je geen tijd hebt om je eigen wasmiddel en schoonmaakmiddel te maken. Dan kun je altijd kiezen voor natuurlijke producten die bijvoorbeeld gemaakt worden van de Sapindus mukorossi. Deze vrucht heeft een zeer reinigende en antibacteriële werking. 

Koop minder en koop kwaliteit

De hedendaagse economie is gefocust op het massa-consumeren van de mens. Echter resulteert dit in een markt die oneindig  veel producten aanbied. Die niet daadwerkelijk nodig zijn om goed te kunnen verblijven. Bij kleding is het bijvoorbeeld aan te raden om te investeren in iets duurdere. En duurzamere artikelen gezien dit uitmaakt in de tijdloosheid en kwaliteit van je kleding. Je voelt je positiever wanneer je bewuste keuzes maakt in het aanschaffen van je kleding. In plaats van dat je ingaat op de impulsieve koopprikkel. 

Evalueer waar je waarde aan hecht voor een eenvoudig leven

Wanneer geld geen rol speelt, waaraan hecht je dan waarde in het leven? Wat geeft je het meest voldoening en hoe zou je je bestaan indelen wanneer het geen begrenzingen en verplichtingen kent? Je haalt wellicht voldoening uit het inspireren of het helpen van mensen, het maken van kunst of muziek. Om te analyseren wat je belangrijkste waarden zijn om je hierop te kunnen focussen in het bestaan. Is het aan te raden eens op te schrijven wat het allerbelangrijkste voor jou is. Op deze manier kun je langzaam maar zeker je eenvoudige leefstijl daar steeds meer op toespitsen. Dit draagt bij het toenemende gevoel van voldoening dat bij een eenvoudig leven hoort. En het is daarom belangrijk om hier zoveel mogelijk bij stil te staan. 

Evalueer je tijd en verplichtingen

Passen jouw verplichtingen bij wat jij het allerbelangrijkst vindt in je leefstijl. Of dragen ze bij aan het verwezenlijken van jouw dromen, doelen en plannen? Het is handig om al je afspraken en verplichtingen duidelijk op een rijtje te zetten. Zodat je een overzicht creëert in welke wel in lijn staan met waar je waarde aan hecht en welke niet. Bovendien is het een goed idee om je tijdsindeling te evalueren. Geen tijd hebben voor dingen is een veelgebruikt excuus en uiteindelijk valt overal wel tijd voor te maken. Wanneer prioriteiten anders gesteld worden.

Wat hierbij belangrijk is, is om je te focussen op wat jij essentieel vindt in het bestaan en alles daaromheen systematisch te verwijderen. Daarnaast is nee zeggen een belangrijke stap die je kunt nemen naar een eenvoudiger leven. Wanneer je goed nee kunt zeggen tegen taken, afspraken en verplichtingen. Die niet bijdragen een jouw persoonlijke doelen, vereenvoudig je je leefstijl aanzienlijk. 

Je afleidingen evalueren en ontspullen

Iedere dag krijg je te maken met een massa van communicatie via social media, e-mail en telefoon. Bij het vereenvoudigen van je leven is het aan te raden om bepaalde tijdstippen in te plannen waarbij je met deze communicatie bezig bent. En je de rest van de tijd bezig te houden met wat belangrijk is, waar je van geniet en voor je rust. Daarnaast is het internet, de televisie, de radio en tijdschriften grote afleiders die je bestaan kunnen gaan domineren. Het is daarom aan te raden te bepalen wat essentieel is en wat niet en hierin zeer selectief te werk te gaan. Bovendien is rigoureus opruimen één van de beste manieren om je leven te versimpelen. Dit geeft letterlijk overzicht en rust om je heen. Het ontspullen van je leven is natuurlijk niet in één keer gedaan, maar is wel een proces dat veel voldoening brengt.

Simpel leven – 6 tips die je vandaag kunt uitvoeren

Ruim je bureau op

Een leeg en opgeruimd bureau is essentieel voor een werkplek waar effectief kan worden gewerkt. Al het papier wat op je bureau ligt, kun je op één stapel leggen, en deze zien als jouw inbox-stapel. Alle nieuwe papieren die erbij komen, leg je ook op deze stapel neer. Daarna ga je de volledige stapel af tot er niks meer van over is. Bij ieder papierwerk heb je verschillende opties, wat moet ermee gedaan worden? Zo kun je nagaan of het in de prullenbak kan, uitbesteed kan worden, opgeslagen en bewaard moet worden of nu direct gedaan kan worden. Wanneer iets minder dan twee minuten werk is, is het aan te raden meteen het werk af te handelen.

Wanneer je dit systeem aanhoudt, ben je als het goed is in staat je bureau helemaal leeg te maken. Je kunt taken die langer duren dan twee minuten op een to do lijst zetten en post-its met telefoonnummers bijvoorbeeld opslaan op een plek waar alle telefoonnummers staan. Wanneer je een taak voor iemand anders tegen komt, delegeer het dan. Wanneer iets afgerond is, gooi het in de prullenbak. Een rommelig bureau duidt vaak op uitstelgedrag. Wanneer je direct een categorie bepaalt voor de items op je bureau, beslissingen neemt en actie onderneemt, zul je zien dat je bureau steeds leger wordt. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om zoveel mogelijk te digitaliseren en je bestanden bijvoorbeeld in de cloud te ordenen. 

Kleiner leven en zuinig rijden

Kleinere huizen hebben als voordelen dat ze makkelijker te onderhouden zijn, minder kosten, en eenvoudiger te verkopen zijn. Er zijn enorm veel mogelijkheden om kleine ruimtes multifunctioneel in te delen op een leuke manier. Het is daarnaast een leuke uitdaging om een klein huis veel mogelijkheden te geven. Minder ruimte betekent natuurlijk ook minder schoonmaken. Daarnaast kun je je afvragen of je alle ruimte van een groot huis daadwerkelijk nodig hebt en gebruikt. Ook kun je letten op welke auto je kiest te rijden. Uiteraard is het nog eenvoudiger en duurzamer om helemaal geen auto te rijden, maar dit is lang niet voor iedereen haalbaar. Bij het kiezen van een auto kun je letten op het benzineverbruik, en wellicht is elektrisch rijden een geschikte optie voor je. 

Ga advertenties en commercials uit de weg in een eenvoudig leven

Commercials en advertenties zijn ervoor gemaakt om je te overtuigen dat je iets nodig hebt en moet kopen om je leven nog aangenamer te maken. Veel grote bedrijven richten zich in deze commercials op het gevoel van niet goed genoeg zijn of genoeg hebben, waardoor de consument het gevoel krijgt de producten nodig te hebben om goed te kunnen leven. Om deze reden is het aan te raden zoveel mogelijk alle commercials uit de weg te gaan en je zo min mogelijk bloot te stellen aan dit soort advertenties. Zo kun je je televisie de deur uit zetten, Adblock installeren in je webbrowser en Bendle gebruiken bij het lezen van nieuws in plaats van willekeurige kranten en tijdschriften te bekijken. 

Creëer systemen in je huishouden

Om je leven te versimpelen kun je eenvoudig meer structuur in je leven brengen door bijvoorbeeld verschillende weekschema’s in je leefstijl te introduceren. Zo kun je bijvoorbeeld weekschema’s maken op het gebied van maaltijden en activiteiten. Zo kun je vooraf menu’s maken die simpel, lekker en gezond zijn. Daarbij kun je ervoor kiezen om eenmalig voor de hele week boodschappen te doen in plaats van iedere dag een beetje, dit scheelt op weekbasis enorm veel tijd. Daarnaast heb je vooraf duidelijk welke spullen je nodig hebt voor je maaltijdenschema waardoor je minder wordt afgeleid in de supermarkt met producten die je niet nodig hebt. Je kunt bovendien ook je kledingkast versimpelen en hierin meer structuur creëren. Wat draag je daadwerkelijk en wat hangt er al jaren voor niks in?

Opruimen en eenvoudig leven

De kracht van genoeg

Bij het vereenvoudigen van je leven is de kracht van genoeg enorm van belang. Het is daarom belangrijk om na te gaan wanneer je genoeg hebt van iets en wanneer je onnodig smacht naar meer, mooier, beter, groter, luxer en ruimer. Hierbij kun je de need-want-like methode in acht nemen. Zo kun je bijvoorbeeld al je uitgaven op een rijtje zetten en nagaan welke daarvan daadwerkelijk nodig zijn. Door hierin overzicht te creëren kun je enorm veel geld besparen waarmee je je meer kan focussen op wat jij belangrijk vindt. Met al deze mogelijkheden kun je je leven zowel minimaliseren als grondig verduurzamen. Wanneer je meer inspiratie nodig hebt om je leefstijl in deze richting te veranderen, kun je online oneindig veel tips en informatie vinden om je te laten inspireren in je nieuwe keuzes en methoden.

In het tegenwoordige digitale tijdperk. Kun je ook veel besparen door een foto te versturen per e mail. Iedereen heeft tegenwoordig wel een e-mailadres.

Daarnaast is het best aan te raden om af en toe eens je foto’s op te ruimen. Dat hoeft zeker niet elke dag of elke maand. Maar veelal bewaren mensen foto’s van een jaar geleden die helemaal niet mer belangrijk zijn.

Related Posts

Recente berichten

Wat is detoxen en heb ik een detoxkuur nodig

Wat is detoxen en heb ik…

ClubGreen | november 7, 2022 | 0

Detoxen wordt ook wel eens ontgiften genoemd. De benaming verwijst naar gif of toxic. Neem je gif in, dan zal je intoxiceren. Denk bijvoorbeeld aan alcoholintoxicatie: een vergiftiging met alcohol. Haal…

Categorieën

Over ons:

Op Clubgreen vind je informatie over duurzaamheid en een duurzaam gezond leven. De afgelopen jaren zijn deze onderwerpen steeds nadrukkelijker in onze levens gekomen. En krijgen we er allemaal steeds meer mee te maken. Wij delen onze kennis graag vandaar dit blog. Wilt u een bijdrage leveren aan Clubgreen neem dan gerust contact op. Met jou idee en of voorstel voor bijvoorbeeld een leuke samenwerking. Mail ons gerust op info(a)clubgreen.nl