Hoe kun je het beste koken met restjes?

Sanne | januari 28, 2024 | 0 | Green Blog

Een onderwerp waar steeds over gepraat wordt, is dat we met zijn alle minder voedsel moeten verspillen. Het voedsel wordt steeds duurder, maar ook wordt er steeds meer weggegooid. Dit is helemaal niet nodig als je weet wat je kunt maken met de restjes. Zo hoef je het brood, zuivel of de groente en fruit wat je normaal weg zou gooien, niet meer weg te gooien! We gaan je vertellen wat je kunt koken met restjes die overblijven.

Koken met restjes brood

Als er een product is wat echt veel verspild wordt, dan is dit wel brood. Wanneer brood oud is, is het vaak niet meer lekker om normaal te eten, waardoor het sneller weggegooid wordt. Dit kun je al makkelijk voorkomen door het brood in te vriezen en dagelijks de juiste hoeveelheid brood uit de vriezer te halen. Toch is het soms niet te vermijden dat er oud brood over zal blijven.

Dat brood oud smaakt, betekend niet dat je het niet meer kunt eten. Je kunt brood makkelijk in een broodrooster doen, waardoor het wel weer lekker en knapperig smaakt. Ook is oud brood perfect om tosti’s mee te maken. Iets meer tijd? Je kunt ook lekkere wentelteefjes maken met melk, eieren en wat kaneel.

Niet alleen normale boterhammen bieden mogelijkheden. Ook met oud stokbrood kun je bijvoorbeeld nog heerlijke bruschetta’s maken. Snij het stokbrood in plakjes, doe er wat olijfolie en knoflook op en gril het kort in de oven. Ook kun je het oude brood in kleinere blokjes snijden en het in de oven roosteren om lekkere croutons te maken. Dit is perfect voor in de soep of over een salade te serveren. Zo kun je met elk soort oud brood nog wat lekkers maken en hoef je het niet weg te gooien!

Koken met restjes zuivel

Veel mensen vinden zuivel dat op of over de datum is vaak nogal spannend om te gebruiken. Toch is het vaak na de THT-datum nog te gebruiken. Kijk, ruik en proef altijd zelf of het product nog goed is. Je hoeft het pas weg te gooien als de structuur veranderd is of het gek of raar ruikt of proeft. Dit geldt niet alleen voor yoghurt en kwark, maar ook andere zuivel. Wanneer er een spikkeltje schimmel op harde kaas zit, kun je dit gewoon wegsnijden en de kaas zelf nog gewoon gebruiken.

Veel soorten zuivel, zoals yoghurt, kwark en melk beiden de perfect mogelijkheid om een lekkere smoothie of drinkyoghurt te maken. Melk dat op moet, kun je ook weer perfect gebruiken in combinatie met oud brood en er lekkere wentelteefjes van maken.

Ook biedt dit soort zuivel het perfecte excuus om lekkere toetjes te maken! Van yoghurt gemengd met wat fruit of limonadesiroop kun je heerlijke ijsjes maken en met kwark kun je ook lekkere mini kwarktaartjes maken. Van roomkaas dat over is kun je ook mini cheesecakejes maken. Als je hier een gezonde versie, zonder extra boter of suiker, van maakt, kun je deze toetjes zelfs als een gezond ontbijtje eten!

Met kaas dat over is, kun je ook nog veel kanten op. Maak lekkere aardappelpuree en voeg het restjes geraspte kaas hieraan toe. Ook is het lekker om extra geraspte kaas op een tosti te doen of voeg het toe aan je wrap, omelet, pastasaus of soep.

Groente dat over is

Over het algemeen is groente iets wat het meest overblijft. Soms heb je een klein portie nodig, maar moet je wel een complete zak groente kopen of heb je maar de helft van een paprika nodig. Het is zonde als al deze groente verspild wordt. Gelukkig is koken met restjes groente een stuk makkelijker te doen.

Restjes groente kun je bijna overal wel in verwerken. Zo kun je veel soorten groente, zoals komkommer, paprika, sperziebonen of mais bijvoorbeeld, makkelijk de volgende dag in een salade verwerken. Voeg er tomaatjes en een blikje tonijn aan toe en je hebt de volgende dag ook gewoon weer een heerlijke salade. Hier zijn natuurlijk veel variaties op te vinden. Het internet staat vol met lekkere combinaties die je kunt proberen!

Ook wraps zijn voor restjes groente de perfect oplossing. Je kunt alles wat je maar wilt op een wrap doen. Met wat sla, tomaat en kipfilet heb je al een lekkere lunch. Maar ook voor in de avond zijn wraps ideaal als snel avondeten. Je kunt de restjes groente lekker roerbakken en dit op een wrap doen. De geroerbakte groente kun je natuurlijk ook combineren met wat rijst en er een lekker roerbakgerecht van maken.

Restjes groente kun je ook werken in een heerlijke pastasaus, curry of soep. Je zult van veel groente bijna geeneens proeven als je ze in de soep verwerkt. Dit biedt niet alleen de perfecte manier om met je restjes te koken, maar ook om op een makkelijke manier meer groente te eten.

Wat te doen met restjes fruit?

Fruit is prijzig, wat het extra zonde maakt om het weg te gooien. Gelukkig kun je ook met een halve banaan of overrijp fruit nog veel lekkere dingen maken. Je kunt er vaak lekkere en gezonde tussendoortjes of toetjes mee maken. Zo is zacht of overrijp fruit perfect voor een smoothie of om te mixen met water of yoghurt en er ijsjes van te maken.

Zodra bananen bruin worden en overrijp zijn, gooien veel mensen ze weg omdat ze té zoet zijn om te eten. Dit is juist perfect voor het maken van een bananenbrood! Je kunt het heerlijk vers opeten, maar bananenbrood is ook ideaal om in te vriezen. Zo heb je ook op een later moment nog een lekker tussendoortje.

Met zacht fruit wat overrijp begint te raken kun je een heerlijke jam maken. Het maken van aardbeien, bramen of frambozen jam is zeer makkelijk te doen. Ook appels die op moeten zijn makkelijk te verwerken. Je kunt heerlijke verse appelmoes maken. Dit kun je al tussendoortje eten, gebruiken als saus of als toetje eten. Ook is appelmoes makkelijk in te vriezen voor een later moment.

Related Posts

Recente berichten

Wat is detoxen en heb ik een detoxkuur nodig

Wat is detoxen en heb ik…

ClubGreen | november 7, 2022 | 0

Detoxen wordt ook wel eens ontgiften genoemd. De benaming verwijst naar gif of toxic. Neem je gif in, dan zal je intoxiceren. Denk bijvoorbeeld aan alcoholintoxicatie: een vergiftiging met alcohol. Haal…

Categorieën

Over ons:

Op Clubgreen vind je informatie over duurzaamheid en een duurzaam gezond leven. De afgelopen jaren zijn deze onderwerpen steeds nadrukkelijker in onze levens gekomen. En krijgen we er allemaal steeds meer mee te maken. Wij delen onze kennis graag vandaar dit blog. Wilt u een bijdrage leveren aan Clubgreen neem dan gerust contact op. Met jou idee en of voorstel voor bijvoorbeeld een leuke samenwerking. Mail ons gerust op info(a)clubgreen.nl