Hoeveel bespaar je met led tl armatuur?

ClubGreen | februari 15, 2023 | 0 | Green Blog

Je kent ze wel, TL buizen die vooral veel en helder licht verspreiden op plekken waar dat nodig is. TL is eigenlijk de afkorting van Tube Light, een lichtbron die rondom licht verspreid en in verschillende lengtes en diktes verkrijgbaar is. Hoewel een led tl buis niet per definitie alleen in een led tl armatuur geplaatst hoeft te worden, ze zijn ook geschikt om in traditionele armaturen te gebruiken, kent de combinatie led tl en led tl armatuur wel zijn voordelen. Zo vragen ze een stuk minder onderhoud en is er lang plezier van een constante lichtkwaliteit, naast een regelrechte kostenreductie om een aantal positieve punten te benoemen.

Comfort door besparing

In een led tl armatuur zit geen voorschakelaar en je loopt niet het risico dat een starter defect raakt. Bij het monteren sluit je het armatuur met een kroonsteentje direct op de elektriciteit aan. Dit is een extra voordeel naast de levensduur van de led tl buis die vele malen langer is dan die van de traditionele tl buis, minimaal 25.000 branduren. Omgerekend is dit ongeveer zeventien jaar, maar de levensduur kan oplopen tot wel 50.000 uren. De gemiddelde aanschafprijs wordt daardoor ongelooflijk laag. Is het led tl armatuur ingeschakeld, dan geeft de led tl buis ononderbroken licht. De kenmerkende flikkeringen van traditionele tl buizen behoren tot de verleden tijd. Dat is lekker rustig aan de ogen en het geeft ontspanning wanneer je geconcentreerd aan het werk bent. 

Altijd de goede led verlichting

De hoogte waarop het led tl armatuur opgehangen wordt bepaald de hoeveelheid lumen die nodig zijn. Lumen staat voor de hoeveelheid licht die de led tl buis afgeeft. Hangt het armatuur boven de drie meter, wordt een hogere waarde in lumen aangeraden. De intensiteit van het licht is groter en kan daardoor een grotere afstand overbruggen, zonder dat lichtverlies optreed op de plek waar het licht nodig is. Over het algemeen is tien meter hoogte wel zo ongeveer het maximum. Hangen de armaturen op een plek waar ze moeilijk toegankelijk zijn, is dit een extra reden om voor een led tl armatuur te kiezen, want er is eigenlijk geen onderhoud nodig. 

Verschillende lengtes

De lengtes van de led tl buizen zijn vergelijkbaar met de traditionele afmetingen, net als de dikte. Het energieverbruik is wel een stuk lager, tot ongeveer vijftig procent. Verbruikt een gewone tl buis zo’n twintig Watt, een led tl buis heeft er niet meer dan tien nodig, al dan niet in combinatie met een led tl armatuur. Een tl buis die langer is dan zestig centimeter verbruikt natuurlijk meer energie, maar nog altijd ongeveer de helft van wat je gewend bent.

Tl verlichting heeft de naam alleen maar koud en hard te zijn, toch hoeft dat helemaal niet. Er is keus tussen verschillende kleuren licht. Hoe hoger het K-getal, hoe kouder het licht, zodat je kunt kiezen tussen warm-wit, helder-wit en koud-wit, waarbij koud-wit (6000 K) het meest gewoon daglicht benaderd. Waar het led tl armatuur komt te hangen en wat je wilt uitlichten bepaalt de kleur van het licht. Zo blijkt de led tl een persoonlijke beleving met optimaal gebruikscomfort en is toch kostenbesparend. 

Related Posts

Recente berichten

Wat is detoxen en heb ik een detoxkuur nodig

Wat is detoxen en heb ik…

ClubGreen | november 7, 2022 | 0

Detoxen wordt ook wel eens ontgiften genoemd. De benaming verwijst naar gif of toxic. Neem je gif in, dan zal je intoxiceren. Denk bijvoorbeeld aan alcoholintoxicatie: een vergiftiging met alcohol. Haal…

Categorieën

Over ons:

Op Clubgreen vind je informatie over duurzaamheid en een duurzaam gezond leven. De afgelopen jaren zijn deze onderwerpen steeds nadrukkelijker in onze levens gekomen. En krijgen we er allemaal steeds meer mee te maken. Wij delen onze kennis graag vandaar dit blog. Wilt u een bijdrage leveren aan Clubgreen neem dan gerust contact op. Met jou idee en of voorstel voor bijvoorbeeld een leuke samenwerking. Mail ons gerust op info(a)clubgreen.nl