Je huis verbouwen, kan dat duurzaam?

Sanne | september 24, 2022 | 0 | Bedrijven , Green Blog , Wonen

Duurzaamheid staat de laatste jaren enorm hoog op de agenda. Woningbouwverenigingen worden gedwongen om te verduurzamen en ook woningeigenaren worden gemotiveerd om te gaan investeren. En dat is niet zo raar, want het is belangrijk om te gaan verduurzamen. Maar als je gaat verbouwen dan rijst gelijk de vraag bij velen of het mogelijk is om je huis te verbouwen op een duurzame manier en hoe doe je dat dan? Het is verstandig om je hier goed in te verdiepen voordat je gaat beginnen aan een verbouwing. 

Verbouwplannen?

Wanneer je verbouwplannen hebt bijvoorbeeld omdat je een nieuwe woning hebt gekocht of omdat je je huidige bestaande woning wilt verbouwen dan is het handig om voor jezelf eerst een goede planning te maken van wat jij voor doelstellingen hebt met de verbouwing. Als je bijvoorbeeld nieuwe vloeren wilt gaan leggen zou je gelijk vloerisolatie kunnen overwegen. 

Een goede planning maken is cruciaal als je gaat verbouwen. Door een goede planning voorkom je dat je maar een beetje als een losse flodder aan het werk gaat en achteraf spijt krijgt van de verbouwing. Daarnaast is een verbouwing over het algemeen niet zo goedkoop dus is het ook belangrijk om je geld goed te investeren. 

Als je het moeilijk vindt om een goede planning te maken dan is het mogelijk om hier een expert bij te vragen die samen met jou naar de haalbaarheid van je plannen gaat kijken. Zo krijg je wel een inzicht wat realistisch is en wat niet en waar je je focus op moet leggen.

Duurzame woning bouwen

Wanneer je een nieuwe woning laat bouwen dan is het tegenwoordig vanuit de wet verplicht om ervoor te zorgen dat de woning duurzaam is. Dat wil zeggen een warmtepomp is verplicht in nieuwbouwwoningen. Als je de eigenaar bent van bestaande bouw kun je wel subsidie krijgen om duurzaam bouwen te stimuleren.

Want duurzaam bouwen heeft de toekomst en dat beseft de overheid zich ook. Het is belangrijk dat de mensheid de komende jaren gaat werken aan duurzaamheid. Een duurzame woning bouwen biedt namelijk niet alleen voor het milieu de nodige voordelen, ook voor jou als woningeigenaar is het veel voordeliger.

De voordelen van een duurzame woning bouwen

Een duurzame woning bouwen heeft meerdere voordelen. Allereerst is het zo dat de waarde van je woning zal stijgen als je investeert in duurzaamheid. Een duurzame woning bouwen zorgt er namelijk voor dat bij een eventuele verkoop van de woning de toekomstige eigenaar zich niet meer druk hoeft te maken over duurzaam bouwen of verbouwen.

Een duurzame woning bouwen zorgt ervoor dat jij een steentje bijdraagt aan minder verbruik van fossiele brandstoffen en dus is het beter voor de gezondheid van de aarde en daarbij is het ook nog eens fijn als je daarmee geld bespaard want een goede duurzame woning zorgt ervoor dat je minder geld kwijt bent aan het verbruik van energie.

Een bestaande woning verbouwen

Niet alleen een duurzame woning bouwen is interessant. Het is namelijk ook heel erg zinvol en interessant om een bestaande woning te verbouwen tot een duurzame woning. Ook als je al jaren woonachtig bent in de woning en een lopende hypotheek hebt kun je nog steeds je woning verduurzamen. Sterker nog, dit wordt ook aangeraden vanuit de overheid en aangemoedigd. 

Er zijn speciale hypotheken vanuit banken en financieringsmaatschappijen om mensen te helpen hun woning te kunnen verduurzamen. Als je zeker wilt weten of je in aanmerking komt voor een financiering om te verduurzamen en of dit ook rendabel gaat zijn in jouw situatie is het zeker verstandig om professioneel advies in te winnen.

Woning isoleren

Er zijn verschillende manieren waarop je een (bestaande) woning kunt verduurzamen. Allereerst is het belangrijk om de woning gasvrij te maken. Het winnen van gas is zeer intensief en schadelijk voor de aarde. Daarnaast is gas ook ontzettend duur en wordt het in de toekomst alleen maar duurder. De Nederlandse overheid streeft ernaar in 2030 grotendeels gasvrij te zijn. 

Om dit te realiseren heb je natuurlijk geld nodig. Als je zelf niet voldoende financiële middelen hebt om dit te realiseren kun je hierover met jouw kredietverstrekker in gesprek gaan om een verduurzaming krediet of hypotheek af te sluiten. Dit is een zeer gunstige kredietvorm omdat de regering hierin subsidies verleend.

Maar je kunt ook op andere manieren de woning duurzaam maken door bijvoorbeeld je woning te isoleren. Dit kun je doen door de vloeren te isoleren, de muren maar ook het dak. Spouwmuurisolatie is bijvoorbeeld een hele populaire vorm van isoleren en ook zeer rendabel. 

Vloerisolatie is ook een goede aanrader als je je dit financieel kunt permitteren maar houdt er rekening mee dat als je al woonachtig bent in de woning dat dit best wel even een gedoe kan zijn. 

Hoe je het ook went of keert, het isoleren van een woning is niet goedkoop. Je zult daarom ook rekening moeten houden met een flink budget om te verduurzamen. Maar het voordeel is wel dat je veel subsidie en interessante regelingen kunt krijgen om het voor elkaar te krijgen en dat je de investering linksom of rechtsom altijd wel weer terugverdiend. 

Investeren in een betere wereld

Duurzaam bouwen doe je niet alleen voor jezelf omdat je bijvoorbeeld minder geld wilt uitgeven aan je energierekening. Maar duurzaam bouwen is ook belangrijk voor de toekomst van de planeet. Uiteindelijk wil je toch ook dat jouw kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen kunnen genieten van de mooie aarde en alles wat de wereld te bieden heeft?

Dus is het zaak dat een duurzame woning bouwen de norm voor de toekomst gaat worden. In de huidige nieuwbouwwoningen zie je dit al steeds meer gebeuren maar in de bestaande bouw is nog een hoop te winnen want hier zie je toch vaak dat er niets gedaan is aan het verduurzamen van een woning en dat is zonde. 

Want juist in bestaande en oudere huizen gaat er veel energie verloren. En dat is zonde van het geld. Het is belangrijk om dus ook in die huizen ervoor te zorgen dat duurzaamheid de norm wordt. 

Related Posts

Recente berichten

Wat is detoxen en heb ik een detoxkuur nodig

Wat is detoxen en heb ik…

ClubGreen | november 7, 2022 | 0

Detoxen wordt ook wel eens ontgiften genoemd. De benaming verwijst naar gif of toxic. Neem je gif in, dan zal je intoxiceren. Denk bijvoorbeeld aan alcoholintoxicatie: een vergiftiging met alcohol. Haal…

Categorieën

Over ons:

Op Clubgreen vind je informatie over duurzaamheid en een duurzaam gezond leven. De afgelopen jaren zijn deze onderwerpen steeds nadrukkelijker in onze levens gekomen. En krijgen we er allemaal steeds meer mee te maken. Wij delen onze kennis graag vandaar dit blog. Wilt u een bijdrage leveren aan Clubgreen neem dan gerust contact op. Met jou idee en of voorstel voor bijvoorbeeld een leuke samenwerking. Mail ons gerust op info(a)clubgreen.nl