Meatless Monday

Meatless monday

Meatless Monday

Meatless Monday

Meatless monday staat voor ‘een (maan)dagje minder vlees eten per week’. Het is een mondiale beweging welke in 2003 gestart is. Inmiddels is Meatless Monday actief in 34 landen. Het doel van dit initiatief is om de vleesconsumptie te verminderen ten behoeve van onze gezondheid maar ook die van ons milieu en klimaat.

Wereldwijd Meatless Monday

Meatless Monday wordt gesteund door bedrijven, individuen, maatschappelijke organisatie en restaurants in de hele wereld. Vooral in Engeland en de VS is de Meat Less Monday al jaren erg bekend. Zo voert ex-Beatle en vegetariër Paul McCartney er al een aantal jaar actie voor.
De Zuidas is de eerste Meatless Monday landmark van Nederland. De Green Business Challenge maakt zich hier sterk voor en voorziet bedrijven van promotie- en communicatiemateriaal over ‘Meatless Monday’. Ook de ministeries van Buitenlandse Zaken, Defensie, Infrastructuur & Milieu en Sociale Zaken introduceerden eerder een Meat Less Monday.

Uitstoot broeikasgassen door vleesproductie

Door allemaal een dag per week vleesloos te eten, kan de vleesconsumptie met 15% verminderd worden. Dit staat ongeveer gelijk aan een klimaatwinst van 1 miljoen auto’s minder op de weg. Minder vlees eten vermindert onze CO2 voetafdruk. In Nederland eet men gemiddeld 40 kilo vlees per jaar. Om dit vlees te produceren, wordt er veel broeikasgas uitgestoten. Daarnaast is het verbruik van water, energie en ruimte enorm. Zo is de veeteelt verantwoordelijk voor 18 procent van de uitstoot van methaan, CO2 en lachgas; belangrijke broeikasgassen. Wist u dat dit meer is dan het wereldwijde transport van alle vliegtuigen, auto’s, treinen en schepen bij elkaar?

Een goed begin is het halve werk

Waarom maandag? Omdat maandag de start van iedere nieuwe (werk-) week is. Het is daarom een geschikte dag om nieuwe positieve doelen te stellen of keuzes te heroverwegen voor de komende dagen. Door er een geplande en terugkerend ritueel van te maken, is het gemakkelijker om het vol te houden. Doet u mee, maandag geen vlees?

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Blijf op de hoogte met de ClubGreen nieuwsbrief:

Lifestyle

Planet

Business