Nieuwe keuken kopen? Renoveren is duurzamer!

ClubGreen | april 16, 2024 | 0 | Wonen

Het aanschaffen van een compleet nieuwe keuken is een behoorlijke investering. Een beetje keuken kost zo’n tienduizend euro (al zijn er budgetmodellen met een lager prijskaartje) en zo’n bedrag heeft niet iedereen op de bankrekening staan. Bovendien is het vanuit duurzaamheidsaspecten beter om eerst een kritisch na te denken over de vraag of vervanging wel echt noodzakelijk is. Als de boel echt op instorten staat, is het verstandig om de keuken helemaal te vervangen. Maar meestal is dat niet het geval en kun je op relatief simpele wijze de boel opknappen door een renovatie te laten uitvoeren.

Minder verspilling van grondstoffen

Wie duurzaam leeft, denkt over elke nieuwe aankoop extra lang na. Is het wel echt noodzakelijk? Als iedereen dit doet, worden er uiteindelijk minder grondstoffen verspild. Het spreekt voor zich dat een keuken renoveren veel minder belastend is voor het milieu dan een compleet nieuwe keuken aanschaffen. Bovendien kun je bij het renoveren ook nog bewust kiezen voor het gebruiken van gerecyclede materialen. Op die manier zorg je ervoor dat de ecologische voetafdruk van jouw keuken aanzienlijk lager is dan wanneer je zou besluiten om een geheel nieuwe keuken aan te schaffen.

Wat houdt renovatie van een keuken in?

In welke staat verkeert de huidige keuken? Die vraag is bepalend om te kunnen inschatten wat een keukenrenovatie voor jou zou inhouden. Zo’n renovatie is namelijk maatwerk en wordt altijd in een persoonlijk adviesgesprek besproken. Je kunt denken aan het vervangen van de frontdelen van de keuken, maar ook het compleet vervangen van kastjes als dat nodig is. Soms wil men een nieuw keukenblad of een nieuwe kraan en meestal komt ook de apparatuur voor vervanging in aanmerking. Je bepaalt uiteindelijk natuurlijk helemaal zelf welke werkzaamheden je wilt laten verrichten. Gaat het alleen om het vervangen van beschadigde onderdelen, of wil je een heel andere stijl? Met een keukenrenovatie kun je jouw keuken laten aansluiten op de rest van je interieur, als dat nu niet het geval is.

Energiezuinige apparatuur

In het kader van duurzaamheid is het verstandig om te inventariseren welke apparatuur je momenteel in de keuken gebruikt en hoe hoog het energieverbruik van die apparaten is. Vaak zijn het apparaten die er al een tijdje staan, terwijl fabrikanten inmiddels nieuwe modellen hebben ontwikkeld die zuiniger zijn. De investering in het vervangen van je apparaten verdien je weer terug door het lagere energieverbruik.

Related Posts

Recente berichten

Wat is detoxen en heb ik een detoxkuur nodig

Wat is detoxen en heb ik…

ClubGreen | november 7, 2022 | 0

Detoxen wordt ook wel eens ontgiften genoemd. De benaming verwijst naar gif of toxic. Neem je gif in, dan zal je intoxiceren. Denk bijvoorbeeld aan alcoholintoxicatie: een vergiftiging met alcohol. Haal…

Categorieën

Over ons:

Op Clubgreen vind je informatie over duurzaamheid en een duurzaam gezond leven. De afgelopen jaren zijn deze onderwerpen steeds nadrukkelijker in onze levens gekomen. En krijgen we er allemaal steeds meer mee te maken. Wij delen onze kennis graag vandaar dit blog. Wilt u een bijdrage leveren aan Clubgreen neem dan gerust contact op. Met jou idee en of voorstel voor bijvoorbeeld een leuke samenwerking. Mail ons gerust op info(a)clubgreen.nl