Energiebronnen

Duurzame energie is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. In deze rubriek zijn allerlei vormen van duurzame energie en duurzame energiebronnen op een rij gezet. Waterenergie, windenergie, aardwarmte en nog veel meer. Ook kernfusie-energie komt aan de orde. Welke energie kies je voor verwarmingsdoeleinden en waarom? En hoe pas je het toe om je eigen leven verder te verduurzamen? Hieronder vindt je antwoorden.

Biomassa

Energie uit organische stoffen. Sommige gewassen worden speciaal als brandstof geteeld, zoals mais en koolzaad. Maar ook afval en hout zijn als brandstof geschikt. Nog nieuwer: energie uit algen.

Energietransitie

De fossiele brandstoffen raken op. We zullen dus moeten overschakelen naar andere, duurzamere energiebronnen. Niet alleen voor de opwekking van stroom, maar ook in de auto en voor de verwarming van onze huizen en kantoren.

Woning-en-duurzame-energie

Energie uit gas

We gebruiken al vrij lang energie uit aardgas, maar ook deze brandstof raakt op en is niet erg milieuvriendelijk. Welke alternatieven zijn en hoe kunnen deze alternatieven helpen bij de energietransitie?

Woning-en-energiebespaaradvies

Energie uit water

Waterkracht als energiebron, we halen er steeds meer uit. Zo wekken we al energie op uit de golfslag en de getijden. Maar ook afvalwater bevat energie, en we kunnen nu zelfs stroom produceren uit de het samenvloeien van zoet en zout water.

Woning-en-gezondheid

Windenergie

Duurzame energie uit wind… zeker in ons vlakke winderige land een uitstekend alternatief voor fossiele energiebronnen. Klassiek, beproefd en helemaal klaar voor de toekomst.

Woning-en-isolatie

Zonne-energie

De zon is niet alleen de bron van alle leven op aarde, ook als energiebron heeft de zon een grote toekomst. In het klein, in de vorm van zonnepanelen op het dak, of grootschaliger, zoals door de bouw van zonnecentrales. En wat denkt u van artificiële fotosynthese?

Woning-en-milieu

Kernenergie

Atomen hebben een enorme energiepotentie. Zo kennen we al heel lang de energiecentrales waarin atoomkernen gesplitst worden. Minder bekend, maar zeker veelbelovend: kernfusie.

Woning-en-verlichting

Energie uit warmte

Warmte is er genoeg. Een groot deel van de energie die we produceren, gaat verloren als warmte en ons aarde zelf bezit ook veel warmte. Nieuwe technieken stellen ons in staat deze kostbare warmte te gebruiken.

Blijf op de hoogte met de ClubGreen nieuwsbrief:

Lifestyle

Planet

Business