Vergelijk de goedkoopste zorgverzekeringen

ClubGreen | november 12, 2019 | 0 | Gezondheid

In Nederland is het verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Het is daarom aan te raden de beschikbare zorgverzekeringen goed met elkaar te vergelijken. En na te gaan welke dekking voor jou belangrijk is. Op basis daarvan kun je op een weloverwogen manier de juiste zorgpremie afsluiten. Die aansluit op jouw zorgbehoeften. Een zorgverzekering dekt de medisch noodzakelijke gezondheidszorg. En in Nederland is het afsluiten hiervan voor iedereen ouder dan 18 jaar verplicht. Jongeren en kinderen kunnen voor die tijd worden meeverzekerd met een van de ouders. Een zorgverzekeraar is daarop verplicht de aanvraag voor de basisverzekering te accepteren. De dekking van de basisverzekering wordt elk jaar door de overheid bepaald. De dekking van de  basisverzekering is dan ook bij elke zorgverzekeraar gelijk. Echter kunnen de mate van keuzevrijheid en kosten verschillen. Waardoor het verstandig is om zorgverzekering vergelijken.

Zorgverzekering vergelijken

Het is verstandig om zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Om kosten te besparen en om de juiste premie te vinden die bij jouw specifieke zorgbehoeften past. Ieder jaar stellen zorgverzekeraars weer nieuwe premies vast en kunnen dekkingen veranderen. Het is om deze reden altijd goed om na te gaan wat er precies in je pakket verandert. En om te zien of het zinvol is om over te stappen. De goede zorgverzekering kiezen kan lastig zijn. Gezien dit volledig afhangt van je persoonlijke zorgbehoeften en het aanbod van zorgverzekeraars. Het is hierbij belangrijk vooraf te bedenken welke zorg je nodig denkt te hebben voor het komende jaar. En of deze zorg uit de basisverzekering of uit de aanvullende verzekering vergoed wordt. De volgende punten zijn belangrijk bij het kiezen van de juiste zorgverzekering:

 • Welke zorg denk je nodig te hebben komend jaar?
 • Heb je veel zorg nodig uit de basisverzekering?
 • Welk eigen risico is het meest gepast?
 • Welk soort basisverzekering wil je?
 • Heb je aanvullende zorg nodig?
 • Is het mogelijk om eventuele aanvullende zorg zelf te betalen of zijn de premiekosten lager dan de zelf te betalen zorgkosten?
Zorgverzekeringen vergelijken

De goedkoopste en de beste zorgverzekering

Een goedkope zorgverzekering wordt niet uitsluitend bepaald door de hoogte van de zorgpremie. Het kan voordeliger zijn om een iets hogere premie te betalen wanneer je daardoor dure zorg wel vergoed krijgt. Dit is niet alleen van toepassing op de aanvullende zorg. Maar ook op de zorg uit de basisverzekering. Voor bijna alle zorg uit de basisverzekering geldt het zogeheten eigen risico. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premiekosten zijn. Maar hoe meer je eerst zelf moet betalen tot er iets vergoed wordt.

Bij een zorgverzekeraar met een lage premie, kan je hierdoor duurder uit zijn dan met een zorgverzekering waarbij je een iets hogere premie betaalt. Wat de beste zorgverzekering is, hangt volledig af van jouw zorgbehoeften en de zorgkosten die daarbij horen. De goedkoopste zorgverzekering is daarom niet per se de beste zorgverzekering. De beste zorgverzekering is de verzekering waarbij je de kosten van de zorg vergoed krijgt die jij nodig hebt.

Eigen risico

Het eigen risico wordt betaald voor de zorg uit de basisverzekering. Dit is een bedrag dat betaald wordt voordat de zorgkosten uit de basisverzekering vergoed worden. Het minimaal verplichte eigen risico bedrag is 385 euro. Dit is per 100 euro te verhogen tot 885 euro. Hoe hoger je bedrag aan eigen risico, hoe lager de zorgpremie is. Wanneer je meer zorg uit de basisverzekering nodig hebt. Is het dus aan te raden niet je eigen risico te verhogen. Wanneer je kiest voor een hoog eigen risico en een lage premie. Is het raadzaam geld achter de hand te hebben voor wanneer wel zorg nodig is. Gezien de zorg dan duur kan zijn. Vaak is het wel mogelijk om het eigen risico in meerdere termijnen te betalen.

Premies vergelijken

De premies van zorgverzekeringen lopen nogal uiteen. Nieuwe zorgpremies worden voor het volgende jaar altijd uiterlijk in november bekendgemaakt. Voor elke Nederlander boven de 18 jaar is een basisverzekering verplicht. De dekking van deze basis is bij elke zorgverzekeraar gelijk. Wat wel afwijkt is de premie die voor de verzekering gevraagd wordt. De keuzevrijheid beïnvloedt eveneens de premie. Deze keuzevrijheid verschilt per zorgverzekeraar en ook per zorgverzekering van dezelfde zorgverzekeraar. In de basisverzekering voor 2020 wijzigen er een aantal vergoedingen:

 • Bereiding van prijzige medicijnen wordt vergoed.
 • Het stoppen met roken wordt voordeliger en het eigen risico voor begeleiding hierin vervalt.
 • Voor patiënten die langdurig ver moeten reizen voor hun behandeling komt een logeervergoeding van 75 euro per nacht. Als er sprake is van minimaal drie aaneensluitende behandelingen.
 • Artsen voor verstandelijk gehandicapten en zorg door specialisten in de ouderengeneeskunde wordt het volgende jaar vergoed.
 • Durvalumab, Abemaciclib en Fampyra werden dit jaar toegevoegd aan de basisverzekering en blijven in 2020 ook in het basispakket.

Een aanvullende verzekering is niet verplicht en is ook bij geen enkele zorgverzekeraar hetzelfde. Niet qua dekking en niet qua prijs. Een aanvullende verzekering kan onder andere afgesloten worden voor fysiotherapie, de tandarts, zwangerschapszorg, brillen en lenzen en alternatieve geneeswijzen. Ziektekosten vergelijken kan lonen.

De goedkoopste zorgverzekering voor 2020

De laagste premie voor de basisverzekering betaal je bij de Gewoon ZEKUR polis. De top vijf goedkoopste premies met een laag eigen risico van 385 euro is als volgt:

 • Zekur voor 98,50 euro
 • ZieZo selectief voor 101,95 euro
 • Univé select voor 105,85 euro
 • Ziezo Basis voor 105,95 euro
 • Bewuzt voor 105,95 euro

De goedkoopste zorgpremies met een verhoogd eigen risico van 885 euro zijn als volgt:

 • Ziezo selectief voor 82,95 euro
 • Anderzorg basis voor 86 euro
 • Gewoon Zekur voor 86,50 euro
 • Ziezo Basis voor 86,95 euro
 • Zelf Bewuzt Polis van De Friesland voor 87,75 euro

De natura verzekering

Er bestaan verschillende soorten basisverzekeringen. Namelijk de naturaverzekering, de restitutieverzekering en de combinatieverzekering. Bij een naturapolis betaalt de zorgverzekeraar de zorgkosten direct. Dit gebeurt alleen bij de zorgverleners waarmee de verzekeraar een contract heeft. En deze kosten worden dan volledig vergoed. Zorgverzekeringen sluiten vaak contracten af met zorgverleners. Zorgverzekeraars kijken bij het afsluiten van deze contracten niet alleen naar prijs maar ook naar de kwaliteit van de zorg. Wanneer je zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten met de zorg behandelaar. Wordt je zorg helemaal vergoed. Bij naturapolissen kun je dan ook meestal alleen kiezen voor een arts waarmee een contract is afgesloten. Wanneer je dit niet doet moet je alsnog een deel van de rekening zelf betalen. Het is dus aan te raden vooraf aan de behandelaar te vragen of deze een contract heeft met de zorgverzekering.

De restitutieverzekering

Bij de restitutiepolis krijgt men een volledige vergoeding en heb je meer keuzevrijheid als het gaat om zorgverleners. Maar ook hierbij sluiten zorgverzekeraars vaak contracten af met zorgverleners. Wanneer er geen contract is afgesloten met de behandelaar. Dan is het vaak zo dat je de rekening voor moet schieten en kun je deze later bij de zorgverzekeraar declareren. Bij een volledige restitutiepolis ben je helemaal vrij om je eigen zorgverleners te kiezen. En je vaak dus eerst de rekening zelf betaalt waarna je hem declareert. Wanneer je zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt met zorgaanbieders over de betaling. Dan hoef je niks voor te schieten.

De combinatiepolis

Een combinatiepolis is een variant tussen de restitutieverzekering en de naturaverzekering. Bij deze combinatiepolis geldt dat bij sommige zorgsoorten recht is op zorg zoals bij de naturapolis. En bij andere zorgsoorten recht is op vergoeding zoals bij de restitutiepolis. Polissen mogen tegenwoordig alleen nog restitutiepolis heten wanneer zij ook bij niet gecontracteerde behandelaars de zorgkosten volledig vergoeden. Tenzij deze excessief hoog zijn. Het gevolg van deze recente nieuwe regelgeving is dat enkele polissen die voorheen restitutiepolissen waren nu combinatiepolissen zijn.

De budgetpolis

Een budgetpolis is eigenlijk een goedkopere maar ook beperktere naturapolis. Bij de budgetpolis geniet je van een lagere zorgpremie wat wel tot 15% kan schelen met andere polissoorten. Maar er zijn ook nadelen aan deze budgetpolis. De zorgkeuze is namelijk beperkter en zo zijn er maar een beperkt aantal ziekenhuizen gecontracteerd. Voor herhaalrecepten maak je meestal gebruik van de online apotheek. En ook declaraties worden meestal alleen online ingediend. Contact met je verzekeraar gaat bij deze polissen vrijwel alleen via de mail of chat. 

Wat zijn de verschillen tussen de goedkoopste zorgverzekeringen?

De verzekeringssoorten voor de goedkoopste zorgverzekeringen voor 2020 zijn als volgt:Bij een eigen risico van 385 euro:

 • Zekur polis voor 98,50 euro is een naturapolis
 • ZieZo selectief voor 101,95 euro is een budgetpolis
 • Univé select voor 105,85 euro is een naturapolis
 • Ziezo Basis voor 105,95 euro is een budgetpolis
 • Bewuzt voor 105,95 euro is een naturapolis

Bij een eigen risico van 885 euro:

 • Ziezo selectief voor 82,95 euro is een budgetpolis
 • Anderzorg basis voor 86 euro  is een budgetpolis
 • Gewoon Zekur voor 86,50 euro is een budgetpolis
 • Ziezo Basis voor 86,95 euro is een naturapolis
 • Zelf Bewuzt Polis van De Friesland voor 87,75 euro is een naturapolis

Het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering

Wanneer je de juiste zorgverzekering voor jou hebt gevonden en je stapt over en sluit een nieuwe zorgverzekering af. Dan heb je daarna veertien dagen bedenktijd. Wanneer je twijfels hebt of je wel de juiste of goedkoopste verzekering hebt afgesloten. Kun je binnen deze periode de afsluiting kosteloos annuleren. Deze wettelijke bedenktijd geldt vanaf het moment dat je de bevestiging van je nieuwe zorgverzekering ontvangt.

Related Posts

Recente berichten

Wat is detoxen en heb ik een detoxkuur nodig

Wat is detoxen en heb ik…

ClubGreen | november 7, 2022 | 0

Detoxen wordt ook wel eens ontgiften genoemd. De benaming verwijst naar gif of toxic. Neem je gif in, dan zal je intoxiceren. Denk bijvoorbeeld aan alcoholintoxicatie: een vergiftiging met alcohol. Haal…

Categorieën

Over ons:

Op Clubgreen vind je informatie over duurzaamheid en een duurzaam gezond leven. De afgelopen jaren zijn deze onderwerpen steeds nadrukkelijker in onze levens gekomen. En krijgen we er allemaal steeds meer mee te maken. Wij delen onze kennis graag vandaar dit blog. Wilt u een bijdrage leveren aan Clubgreen neem dan gerust contact op. Met jou idee en of voorstel voor bijvoorbeeld een leuke samenwerking. Mail ons gerust op info(a)clubgreen.nl