Wat kun je zelf doen voor een beter milieu?

Sanne | april 2, 2023 | 0 | Green Blog

Als je wit bijdragen aan een beter milieu zijn er een aantal dingen die je beter kan doen. Er zijn veel dingen in ons dagelijks leven die hieraan kunnen bijdragen. Duurzamer leven is een levensstijl die veel mensen kiezen om hun voetprint voor afval en uitstoot te verminderen. Hoewel je misschien denkt dat deze kleine veranderingen geen invloed hebben op een beter milieu, als iedereen ze mee gaat nemen in het leven kan de klimaatverandering samen tegengegaan worden. Dit zijn de beste dingen die je kan doen voor een beter milieu!

Het huis verduurzamen

Een van de beste dingen die je kan doen om mee te dragen aan een beter milieu is het verduurzamen van je woning. Door gebruik te maken van installaties die hun eigen energie opwekken kan je het gebruiken van fossiele brandstoffen tegengaan. Om elektriciteit te maken en woningen te verwarmen in de winter worden namelijk veel van deze brandstoffen gebruikt, wat zorgt voor een grotere uitstoot van CO2 en andere stoffen in de atmosfeer. Dit leidt weer tot het broeikaseffect wat een groot invloed heeft op het milieu. 

De eerste stap die mensen vaak kiezen is het isoleren van de woning. Een goede isolatie zorgt ervoor dat je woning gemakkelijk verwarmd en gekoeld raakt. Dit helpt natuurlijk bij het verminderen van de gaskosten in de winter en de elektriciteitskosten voor koelen in de zomer. Isolatie is ook niet heel duur en wordt vaak ook gezien als een investering. De volgende stap is vaak het plaatsen van zonnepanelen. Een paar zonnepanelen op het dak zorgt ervoor dat je zelf elektriciteit opwekt. Het plaatsen van zonnepanelen is erg duur, maar is belastingvrij gemaakt door de Nederlandse overheid om het plaatsen van zonnepanelen op woningen te motiveren. 

Ook een warmtepomp is erg belangrijk. Deze installatie haalt warmte uit de natuur en gebruikt dit om het water en je woning te verwarmen. Hiervoor wordt alleen elektriciteit gebruikt. Het grootste voordeel hiervan is natuurlijk dat je zelf geen gas verbrand zoals een cv-ketel doet. Met al deze drie stappen zorg je ervoor dat je woning, behalve het water, volledig zelfvoorzienend is en goed voor het milieu is. Je vermindert het verbruik aan fossiele brandstoffen en draagt bij aan het verminderen van klimaatverandering. Je woning zo duurzaam mogelijk maken is dus een ding, maar er zijn ook andere dingen die je kan verduurzamen om bij te dragen aan een beter milieu.

Bijdragen aan een beter milieu

Er zijn een aantal kleine dingen die je kan doen in je leven die toch een vrij groot impact op het milieu kunnen hebben. Zo kan je bijvoorbeeld meer gaan reizen met publiek transport. Een auto gebruiken stoot veel broeikaseffect gassen uit die een slecht invloed hebben op het milieu. Publiek transport stoot misschien wel hetzelfde uit, maar er kunnen meer personen meereizen in dit voertuig waardoor de uitstoot per persoon een stuk minder wordt. Ook kan je natuurlijk op de voet of op de fiets naar werk gaan. 

Het recyclen van tweedehands producten en kleding is ook belangrijk. In de afgelopen jaren is de mate van afval die gedumpt wordt in de natuur erg toegenomen. Er is natuurlijk al aandacht gevestigd op recyclen, maar ook wijzelf kunnen dit erg toepassen. Gooi niet zomaar dingen weg die je niet meer nodig hebt, breng ze naar de kringloop. Daar kan je zelf ook je kleding vandaan halen. Hierdoor worden er minder stoffen weggegooid die niet in de natuur horen. Ook kan je het afval scheiden om ervoor te zorgen dat het nodige afval op de juiste manier behandeld kan worden. 

Natuurlijk heb je eens in de zoveel tijd nieuwe kleding nodig voor een nette gelegenheid. Door je koopgedrag op de juiste manier aan te passen kan je ervoor zorgen dat je bijdraagt aan een beter milieu. Textiel is voor 10 procent verantwoordelijk voor de wereldwijde CO2-uitstoot. Welke stof maakt een groot verschil. Katoen is bijvoorbeeld niet duurzaam en synthetische stoffen komen niet voor in de natuur waardoor ze vervuilend zijn. Kies daarom de juiste soort stof. 

Ook kan je geld besparen met andere uitgaven. Een waterbesparende kraan kop kan bijvoorbeeld 50% water besparen. Ook kan je ervoor kiezen om te werken met bedrijven die milieubewust werken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan banken. Er zijn een hoop andere dingen die je kan doen om bij te dragen aan een beter milieu. 

Een van de grootste uitstoters van de industrie is het verwerken en maken van vlees. De vleesindustrie verbruikt veel landbouwgrond en eten voor de dieren en erg veel water en brandstoffen om het vlees te verwerken. Door een of twee dagen in de week geen vlees te eten kan je heel erg bijdragen aan een beter milieu. Volledig vegetarisch gaan is misschien niet de oplossing omdat de voedingsstoffen in vlees belangrijk zijn voor het menselijk lichaam, maar het verminderen van vlees eten is erg belangrijk voor het bijdragen aan een beter milieu. 

De voetafdruk test

Door de voetafdruktest te doen kan je een inzicht krijgen op de impact van je levensstijl op de aarde. Er zijn namelijk misschien sommige dingen in je leven die een groot invloed hebben op de uitstoot van CO2 of de vermindering van het milieu. Denk bijvoorbeeld om duurzaam hout te gebruiken. Het kappen van bomen draagt bij aan het broeikaseffect en zorgt voor allerlei andere problemen in de natuur. 

Duurzaam leven is heel erg belangrijk voor de aarde, voor ons mensen en ook voor de dieren. De afgelopen 40 jaar is de hoeveelheid dieren sterk afgenomen en zijn de verschillen in temperaturen snel toegenomen. Dit komt door de gewoontes die wij hebben als mens. Er zijn een aantal dingen die wij kunnen doen om de verandering van het klimaat en de verbetering van het milieu gaan doen. Veel mensen ondernemen deze stappen niet omdat ze denken dat ze als enige weinig invloed hebben op het milieu. Dit is echter niet het geval. Hoe meer mensen meedoen, hoe beter voor het milieu. 

Related Posts

Recente berichten

Wat is detoxen en heb ik een detoxkuur nodig

Wat is detoxen en heb ik…

ClubGreen | november 7, 2022 | 0

Detoxen wordt ook wel eens ontgiften genoemd. De benaming verwijst naar gif of toxic. Neem je gif in, dan zal je intoxiceren. Denk bijvoorbeeld aan alcoholintoxicatie: een vergiftiging met alcohol. Haal…

Categorieën

Over ons:

Op Clubgreen vind je informatie over duurzaamheid en een duurzaam gezond leven. De afgelopen jaren zijn deze onderwerpen steeds nadrukkelijker in onze levens gekomen. En krijgen we er allemaal steeds meer mee te maken. Wij delen onze kennis graag vandaar dit blog. Wilt u een bijdrage leveren aan Clubgreen neem dan gerust contact op. Met jou idee en of voorstel voor bijvoorbeeld een leuke samenwerking. Mail ons gerust op info(a)clubgreen.nl