Wat zijn de vier principes van duurzaamheid?

Sanne | februari 20, 2023 | 0 | Green Blog

Om volledige duurzaamheid te bereiken moeten er vier principes worden gevolgd. Als eerst is het echter verstandig om te begrijpen wat volledige duurzaamheid is. Zoals je misschien weet worden er stoffen in de natuur gebracht door mensen die er niet thuishoren en die niet verwerkt kunnen worden. Ook wordt de natuur steeds verder afgebroken. Dit heeft een slecht invloed op het klimaat en de natuur. Daarom is duurzaamheid de afgelopen jaren belangrijk geworden, omdat het opwarmen van de aarde en het stijgen van de zeespiegel een steeds groter probleem wordt. 

Breek de natuur niet sneller af dan de tijd die nodig is om te herstellen

De natuur is een groot systeem dat in balans staat om de aarde gezond te houden. Wanneer bomen sterven laten ze een plek achter om een nieuwe plant te laten groeien, en alleen een bepaalde soort planten kan in een bepaald klimaat groeien. Tegenwoordig wordt er steeds meer hout gekapt voor verschillende toepassingen en ontbossing wordt gebruikt voor het plaatsen van nieuwe woningen en meer. Dit is natuurlijk niet goed voor de balans in de natuur, omdat de natuur niet de tijd krijgt om te herstellen. 

Om de natuur in een goed balans te houden moet ontbossing dus tegen worden gegaan. Het is logisch dat hout gebruikt kan worden als grondstof, maar door de natuur de tijd te geven in een bepaald gebied om te herstellen kunnen er weer nieuwe bomen groeien die vervolgens weer gebruikt kunnen worden. Met het tempo dat ontbossing en bouwen op het moment plaatsvindt is het praktisch onmogelijk voor de natuur om volledig te herstellen in een gebied. Dit kan dus worden tegengegaan door meer tijd te geven aan een bepaald gebied om weer in balans te komen.

Breng niet meer en sneller stoffen uit de aardkorst in het milieu dan de natuur kan verwerken

Dit betreft vooral bijvoorbeeld fossiele brandstoffen. Deze stoffen zijn namelijk gemaakt uit afzettingen van dode organismen, die ook koolstof, zuurstof en CO2 bevatten. Door deze fossiele brandstoffen te gebruiken komt er dus meer CO2 in de lucht. Omdat deze CO2 normaal in de aarde zou blijven zitten zorgt het verwijderen van deze stof uit de aarde en gebruiken in de industrie ervoor dat er hogere niveaus van deze stoffen in de atmosfeer zitten dan gewend, waardoor het ecosysteem uit balans raakt. 

De manier om dit tegen te gaan is om andere brandstoffen te vinden die gebruikt kunnen worden voor voertuigen en het opwekken van energie. Tegenwoordig hoor je al snel veel meer over duurzame vormen van energie die opgewekt worden door de natuur, zoals bijvoorbeeld water-, wind- en zonne-energie. Op deze manier voorkomen we dat de broeikasgassen zoals CO2 in de lucht vrijkomen en het broeikaseffect een stuk wordt verminderd, zodat het klimaat en de natuur niet uit balans raakt. 

Breng niet meer en sneller natuur vreemde stoffen in het milieu dan de natuur kan verwerken

Naast de stoffen die al in de natuur voorkomen zijn er ook stoffen die door ons mensen zijn gemaakt om het leven makkelijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan plastic. In het dagelijks leven gebruiken we erg veel verschillende producten die plastic bevatten. Plastic tasjes, producten, flessen en nog veel meer. Omdat deze producten ook allemaal een keer weg worden gegooid, neemt de concentratie van plastic erg toe in de natuur, wat hier normaal niet voorkwam. Ook hier heb je vast veel van gehoord op het nieuws, zoals het verdwijnen van de plastic rietjes om te voorkomen dat schildpadden deze doorslikken en hier dood aan gaan. 

Het duurt gemiddeld 450 jaar voordat plastic verdwijnt in de zee, en in sommige gevallen verdwijnt het plastic helemaal niet. Tegenwoordig zitten er al stukjes microplastic in ons eten, dat veroorzaakt is door het weggooien van plastic producten in de natuur. Zo zijn er nog veel meer verschillende stoffen die slecht zijn voor het milieu, en daarom zie je ook steeds vaker dat recyclen en duurzame stoffen erg belangrijk zijn in de samenleving. 

Doe geen dingen waardoor anderen beperkt worden in het kunnen vervullen van hun basisbehoeften

Hier wordt meestal vooral gekeken naar het probleem met eten weggooien. In Nederland komt het heel vaak voor dat we ons bord niet leegeten of producten over de datum gaan, simpel omdat we te veel eten thuis hebben, terwijl ze in andere delen van de wereld niet eens genoeg eten hebben. Door dit eten te besparen en beter te verdelen in de wereld kan er een erg groot probleem worden opgelost. 

De duurzaamheid van de samenleving verbeteren

Door te kijken naar deze vier punten kunnen we de duurzaamheid in onze huidige samenleving een stuk beter maken. Natuurlijk zijn er tegenwoordig al een groot aantal ontwikkelingen bezig die bijdragen aan een beter milieu. Het is namelijk zo dat recyclen een groot onderdeel wordt van de meeste nieuwe gebouwen en structuren, en er worden steeds betere manieren ontwikkeld om zonder fossiele brandstoffen energie op te wekken. De verschillende grootmachten van de wereld stellen ook allemaal plannen op om de wereld onafhankelijk te maken van fossiele brandstoffen.

De aarde is een eigen ecosysteem, en wij mensen hebben veel invloed gehad op dit systeem. Deze invloed heeft een heleboel dingen veroorzaakt die niet horen, waaronder de opwarming van de aarde en het stijgen van de zeespiegel. Een oplossing hiervoor is om ons te houden aan de vier punten die hierboven zijn vernoemd. Duurzaamheid en groene energie zijn heel erg belangrijk voor de toekomst van onze planeet. 

Een voorbeeld van verduurzaming is bijvoorbeeld het WK in Qatar van 2022. Dit grote evenement trekt bezoekers over de hele wereld, en er worden aparte complexen en stadions gebouwd om het evenement te organiseren. Deze gebouwen zijn echter gemaakt uit duurzame grondstoffen en gerecyclede plastics om ervoor te zorgen dat de CO2 voetprint verkleind wordt en koolstofneutraliteit behaald kan worden. Dit is een belangrijk voorbeeld in de huidige samenleving als een stap naar verduurzaming. 

Related Posts

Recente berichten

Wat is detoxen en heb ik een detoxkuur nodig

Wat is detoxen en heb ik…

ClubGreen | november 7, 2022 | 0

Detoxen wordt ook wel eens ontgiften genoemd. De benaming verwijst naar gif of toxic. Neem je gif in, dan zal je intoxiceren. Denk bijvoorbeeld aan alcoholintoxicatie: een vergiftiging met alcohol. Haal…

Categorieën

Over ons:

Op Clubgreen vind je informatie over duurzaamheid en een duurzaam gezond leven. De afgelopen jaren zijn deze onderwerpen steeds nadrukkelijker in onze levens gekomen. En krijgen we er allemaal steeds meer mee te maken. Wij delen onze kennis graag vandaar dit blog. Wilt u een bijdrage leveren aan Clubgreen neem dan gerust contact op. Met jou idee en of voorstel voor bijvoorbeeld een leuke samenwerking. Mail ons gerust op info(a)clubgreen.nl