Welke soorten elektrische auto’s zijn er?

opladen elektrische auto

Tanken elektrische auto

Er zijn verschillende soorten elektrische auto’s, ook wel aangeduid als EV wat staat voor Electric Vehilcle. Globaal zijn er drie typen auto’s die op elektrische stroom kunnen rijden waarbij het verschil zit in de mate waarin de auto elektrisch rijdt. Wat zijn nu precies de verschillen en wat zijn de voor- en nadelen?

  • FEV/ BEV = Fully Electric Vehicle of Battery Electric Vehicle. Dit zijn de volledig elektrische auto’s die uitsluitend een elektromotor hebben. Deze volledig elektrische auto’s rijden dan ook enkel op elektriciteit. Er hoeft dus geen (dure) brandstof in. Daarnaast stoten ze geen schadelijke stoffen uit, hetgeen ze erg duurzaam maakt. Een voorbeeld van een volledig elektrische auto is de Nissan Leaf.Voordelen van een FEV: je bespaart flink op brandstofkosten, het is goed voor het milieu, de auto rijdt geruisloos
    Nadelen van een FEV: je actieradius is beperkt dus langere ritten moet je goed plannen, het opladen van de auto duurt langer dan gewoon brandstof tanken.
  • E-REV = Extended Range EV (met een range extender). Elektrische auto’s met een range extender rijden ook volledig op stroom. Het verschil met een volledig elektrisch auto (FEV of BEV) is dat deze auto’s een kleine brandstofmotor aan boord hebben. Deze verbrandingsmotor draait op benzine of diesel en laadt de batterij van de auto op. De motor drijft dus niet de wielen aan. Hierdoor kan de auto veel verder rijden dan alleen op de batterij mogelijk is. Een voorbeeld van een elektrische auto met een range extender is de Opel Ampera.Voordelen van een E-REV: je actieradius is normaal en je rijdt nog steeds zuiniger dan een reguliere brandstofauto.

    Nadelen van een E-REV: minder goed voor het milieu in vergelijking met een volledig elektrische auto omdat je een elektrische auto met een range extender wel moet tanken.

  • PHEV = Plugin Hybrid EV. Een hybride auto heeft zowel een brandstof- als een elektromotor. Als je de accu’s ook aan het stopcontact kunt laden, heet de auto een plugin hybride auto. Men kan bij deze auto kiezen voor de manier van aandrijving. U kunt met één van de twee of met beiden aandrijvingen rijden. Een voorbeeld van een plugin hybride auto is de Toyota Prius Plug-in Hybrid.Voordelen van een PHEV: normale actieradius, wanneer op u zowel de elektromotor als de elektrische motor rijdt, wordt de elektromotor ingeschakeld op de momenten wanneer een verbrandingsmotor het beste verbruikt zou hebben.
    Nadelen van een PHEV: deze auto verbruikt ook fossiele brandstof en is dus minder milieuvriendelijk.

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Blijf op de hoogte met de ClubGreen nieuwsbrief:

Lifestyle

Planet

Business