Welke verzekeringen passen bij jou?

ClubGreen | november 12, 2019 | 0 | Bedrijven , Levensstijl , Reviews , Wonen

In Nederland zijn veel verzekeringen beschikbaar voor een uiteenlopend aantal zaken. Welke verzekeringen geschikt zijn voor jou en of ze verplicht zijn, hangt af van je persoonlijke situatie. De belangrijkste verzekeringen die geboden worden zijn de volgende:

  • Zorgverzekering
  • Reisverzekering
  • Aansprakelijkheidsverzekering
  • Autoverzekering
  • Rechtsbijstandverzekering
  • Inboedelverzekering
  • Opstalverzekering

De zorgverzekering

De basis zorgverzekering is voor iedereen in Nederland verplicht die ouder is dan 18 jaar. Een aanvullende zorgverzekering is niet verplicht. En is alleen voordelig voor mensen die zorg nodig hebben uit het aanvullende pakket. Wanneer je al jaren bij dezelfde zorgverzekeraar zit. Is het aan te raden om na te gaan of je desbetreffende verzekeringspolis nog wel bij je past. Voor de basisverzekering geldt dat de dekking van dit pakket elk jaar door de overheid wordt vastgesteld. Wat wel verschilt per zorgverzekeraar is de premie en de keuzevrijheid die daarbij geboden worden. De keuzevrijheid gaat over hoe vrij je bent om te bepalen waar je zorg wilt verkrijgen. Dit is afhankelijk van het soort verzekeringspolis dat geboden wordt.

Bij sommige polissen sluiten verzekeraars contracten met zorgverleners en kun je veelal alleen bij deze gecontracteerde zorgverleners de zorgkosten volledig vergoed krijgen. De voordelen van het afsluiten van een aanvullende verzekering zijn dat je meer zorg vergoed krijgt zoals orthodontie, alternatieve geneeswijzen, brillen en lenzen, fysiotherapie, reisvaccinaties en hoortoestellen. Wanneer je zorgt behoeft uit het aanvullende verzekeringspakket is het aan te raden deze af te sluiten, zodat de zorg hieruit voordelig vergoed wordt. Een nadeel van een aanvullende verzekering, zijn de maandelijkse hogere premiekosten die betaald moeten worden. Welke basisverzekering en aanvullende verzekeringen bij je passen, is volledig afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en zorgbehoeften.

De reisverzekering

Wanneer je op reis gaat, is het aan te raden een reisverzekering af te sluiten. Dit is echter niet verplicht. Het belangrijkste voordeel van het afsluiten van een reisverzekering is de hulp die geboden wordt in noodsituaties. Hierbij gaat het vooral om bijvoorbeeld extra reiskosten als gevolg van het vroeger moeten afbreken van de vakantie of juist wanneer je langer dan gepland dient te verblijven. Deze situaties kunnen optreden in geval van ziekte, ongeval of overlijden. Deze kosten worden door geen enkele andere verzekering gedekt en het is daarom een groot voordeel wanneer je reist. Reisverzekeringen verschillen vaak erg van elkaar. De gemiddelde premies liggen tussen de 72 en 266 euro per jaar. Ook de voorwaarden, het eigen risico en het dekkingsgebied per verzekering verschillen erg.

De verschillende dekkingen die naast de buitengewone kosten bij veel reisverzekeringen worden geboden zijn: bagage, medische kosten, autopechhulp, vervangend vervoer en verblijf, wintersport en bijzondere sporten, ongevallen en rechtsbijstand. Daarnaast kun je ook kiezen of je een doorlopende reisverzekering behoeft of een kortlopende reisverzekering. Bij een kortlopende reisverzekering sluit je een verzekering af voor een bepaalde reisperiode terwijl je voor een doorlopende verzekering doorlopend verzekerd bent. Een voordeel van de kortlopende verzekering is dat je kosten laag blijven. Een voordeel van de doorlopende verzekering is dat je altijd verzekerd bent op reis. Een nadeel hiervan is dat de kosten vaak een stuk hoger liggen.

De aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering is de verzekering waarbij je schade die je per ongeluk veroorzaakt bij anderen vergoed kan krijgen. Dit kan zomaar gebeuren, bijvoorbeeld wanneer er in je huis een waterleiding springt en dit schade veroorzaakt bij de onderburen, of wanneer je per ongeluk iets kapotmaakt. Voor deze onbedoelde en meestal onverwachte situaties is het vaak verstanding een aansprakelijkheidsverzekering te nemen. Het afsluiten van deze verzekering is in Nederland echter niet verplicht.

Aan het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering zitten eigenlijk alleen maar voordelen. Zo betaal je meestal maar een paar euro per maand en ben je verzekerd tot maximaal 2,5 miljoen euro. Met deze verzekering ben je verzekerd voor ongevallen waarvoor je volgens de wet aansprakelijk bent. Wel ben je alleen verzekerd voor gevallen waar geen sprake is van opzet. Hierbij ben jij en je eventuele huisdieren wereldwijd verzekerd van schade die per ongeluk toegebracht is aan anderen. Gezinsleden en kinderen tot 27 jaar kunnen ook meeverzekerd worden op de polis. 

aansprakelijkheidsverzekering

De autoverzekering

Iedereen die in Nederland een auto op zijn naam heeft staan is verplicht een autoverzekering af te sluiten. In Nederland moet je in dat geval minimaal een WA-verzekering afsluiten, de minst uitgebreide dekking die je kunt kiezen. Hiermee wordt de schade die je als bestuurder aanricht bij andere personen en voertuigen gedekt. Elke auto die de weg op gaat is sowieso met deze verzekering gedekt waardoor de tegenpartij altijd garantie heeft op vergoeding bij schade die aan is gericht door de ander. Wanneer je de weg op gaat met een auto die niet verzekerd is, heb je een grote kans op een hoge boete. Daarnaast lopen de kosten bij gemaakte schade in dat geval erg hoog op.

Wanneer je geen autoverzekering afsluit worden deze kosten niet vergoed. Het is dus noodzakelijk wel een autoverzekering af te sluiten wanneer je in het bezit bent van een auto die op je naam staat. De dagwaarde en het bouwjaar van je auto zijn belangrijke factoren bij het kiezen van een passende autoverzekering. Er valt te kiezen uit verschillende dekkingen en zijn er ook verschillende aanvullende verzekeringen beschikbaar. Zo kun je bijvoorbeeld een aanvullende verzekering afsluiten voor hulp bij pech en rechtsbijstand en voor geval van blijvende invaliditeit of overlijden bij een ongeluk. Bij het kiezen van een autoverzekering is het aan te raden om de dekking te bepalen naar de leeftijd van de auto. Een auto met een lage dagwaarde heeft een verzekering met een lagere dekking nodig. 

De rechtsbijstandverzekering

Rechtsbijstand betekent het verkrijgen van hulp bij juridische conflicten. Elke persoon kan betrokken raken bij een conflict en soms is het niet mogelijk om met een andere partij tot een overeenkomst te komen. Om deze reden kan het voordelig zijn om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. Hoewel iedereen recht heeft op rechtsbijstand, zijn hier wel kosten aan verbonden. Met een rechtsbijstandsverzekering, worden veel van deze kosten gedekt. Wanneer je een beroep doet op een rechtsbijstandsverzekering krijg je hulp van juristen die werken bij de rechtsbijstandsverzekeraar.

De juridische hulp die je dan krijgt is verzekerd. Een advocaat kost doorgaans per uur hetzelfde als een rechtsbijstandsverzekering per jaar. Het afsluiten van een rechtsbijstandsverzekering kent dan ook zeker voordelen wanneer je hier gebruik van maakt. Bij het kiezen van een rechtsbijstandsuitkering kies je zelf de mate van de dekking en daarmee ook de hoogte van de premie. De dekking van dit soort verzekeringen bestaat doorgaans uit verschillende modules. Je kiest dan ook zelf voor welke modules je dekking wenst. Je kunt kiezen uit dekking voor fiscale conflicten en vermogensconflicten, consumentenconflicten, woonconflicten en consumentenconflicten. Daarnaast wordt er ook dekking geboden voor mediation bij echtscheidingen en verkeersrechtsbijstand.

De inboedelverzekering

Met de inboedel wordt alles in huis en de tuin wat verhuisbaar is zonder dat er schade ontstaat bedoeld. Dit heeft niet zozeer te maken met onvoorzichtigheid, maar met de vraag of spullen nagelvast zitten of niet. Wanneer iets wel nagelvast zit, vallen de spullen niet onder de inboedelverzekering. Spullen die onder andere vallen onder de inboedel zijn: meubels, lampen, televisies, computers, gordijnen, vazen, etc. Bij sommige spullen is het afhankelijk van hoe deze bevestigd zijn of ze onder de inboedelverzekering vallen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij verschillende soorten trappen of kasten.

Wanneer er bijvoorbeeld brand uitbreekt en je inboedel raakt daardoor beschadigd, dan kun je een beroep doen op je inboedelverzekering, wanneer je deze hebt afgesloten. De inboedelverzekeraar vergoedt in dat geval de kosten van de opgelopen schade. Bij het afsluiten van een inboedelverzekering maakt het niet uit of je een gekochte of gehuurde woning betrekt. Doorgaans kun je kiezen uit een allrisk inboedelverzekering of een extra uitgebreide inboedelverzekering. Bij een allriskverzekering wordt er ook schade gedekt die je zelf onbedoeld toebrengt aan je inboedel. Bij een extra uitgebreide inboedelverzekering zijn je spullen vooral gedekt wanneer het gaat om water- storm- en brandschade en inbraak. Of een inboedelverzekering voor jou voordelig is, is volledig afhankelijk van je persoonlijke situatie. De afweging die je hierbij dient te maken gaat over de waarde van je inboedel en je financiële situatie. 

Inboedelverzekering

De opstalverzekering

Wanneer je beschikt over een eigen woning is het verstandig om een opstalverzekering af te sluiten. Hiermee voorkom je dat je hoge kosten door schade aan je huis zelf moet bekostigen. Een opstalverzekering verzekerd alles wat in en rondom je huis nagelvast zit, ook wel de opstal genoemd. Een opstalverzekering is hetzelfde als een woonhuisverzekering en dekt schade door verschillende oorzaken zoals stormschade, waterschade en brandschade. Ook bij de opstalverzekering kun je kiezen uit de allrisk en de extra uitgebreide opstalverzekering.

Ook hierbij zit het verschil hem in de zelf toegebrachte schade die ook gedekt wordt bij de allrisk verzekering en de schade die toegebracht wordt door factoren van buitenaf. Wanneer je eigenaar bent van een woning, ben je niet wettelijk verplicht een opstalverzekering af te sluiten. Indien je een huis koopt en daarbij een hypotheek bij de bank afsluit, dan kan de bank je wel verplichten een opstalverzekering af te sluiten. Wanneer je een eigen huis bezit is het gezien de hoge waarde van je huis zeker aan te raden wel een opstalverzekering af te sluiten. De premiekosten liggen een stuk lager dan de kosten die ontstaan bij veroorzaakte schade.

Related Posts

Recente berichten

Wat is detoxen en heb ik een detoxkuur nodig

Wat is detoxen en heb ik…

ClubGreen | november 7, 2022 | 0

Detoxen wordt ook wel eens ontgiften genoemd. De benaming verwijst naar gif of toxic. Neem je gif in, dan zal je intoxiceren. Denk bijvoorbeeld aan alcoholintoxicatie: een vergiftiging met alcohol. Haal…

Categorieën

Over ons:

Op Clubgreen vind je informatie over duurzaamheid en een duurzaam gezond leven. De afgelopen jaren zijn deze onderwerpen steeds nadrukkelijker in onze levens gekomen. En krijgen we er allemaal steeds meer mee te maken. Wij delen onze kennis graag vandaar dit blog. Wilt u een bijdrage leveren aan Clubgreen neem dan gerust contact op. Met jou idee en of voorstel voor bijvoorbeeld een leuke samenwerking. Mail ons gerust op info(a)clubgreen.nl