3 leuke bespaartips voor iedereen

ClubGreen | september 19, 2021 | 0 | Wonen

Als je voor groen kiest, is het soms eenvoudig om het aangename met het nuttige verenigen. Wat denk je van de volgende tips? 

Stap over op led 

Heb jij inmiddels alle lampen vervangen door led exemplaren? Er wordt door de experts geschat dat er gemiddeld per huishouden nog steeds een relatief groot aantal lampen met ouderwetse techniek aanwezig is. Deze lampen worden niet meer gemaakt maar zijn nog op veel plaatsen te koop. In een gemiddelde woning zijn er lampen die zelden worden gebruikt en om die reden niet worden vervangen. Maar er zijn ook lichtbronnen met dunne fitting waarbij mensen twijfelen of er een led vervanger is, denk bijvoorbeeld aan kaarsjes in een chique hanglamp. Ook die kan je echter eenvoudig vervangen. Er zijn led lampjes met dunne fitting, daarbij moet je letten op de aanduiding E14. Het is een goed idee om te kiezen voor dimbare exemplaren, daarmee heb je meteen moderne led techniek in huis.

Het groene dak 

Wellicht heb jij je ook wel eens afgevraagd of een groen dak een optie zou zijn voor jouw huis. Eigenlijk kan je ervan uitgaan dat het mogelijk zal zijn. De experts gebruiken momenteel 2 technieken. Met matten en containers kunnen zowel platte daken als schuine daken groen worden gemaakt.

De voordelen mogen er beslist zijn. Een groen dak zorgt het gehele jaar voor extra isolatie, in de zomer neemt het de ergste hitte weg en tijdens de winter extreme kou. Daarbij houdt een groen dak water lang vast om het daarna op een geleidelijke wijze weer in de natuur te brengen. Dat is een groot voordeel in deze tijd dat de regenval minder betrouwbaar lijkt te zijn. Het is dan jammer dat het kostbare water zo het riool inloopt. Daarnaast zorgt zo’n groen dak voor extra biodiversiteit in de stad. Vogels en insecten van diverse soorten vinden er hun toevlucht en voedsel, terwijl jij daar geen enkele hinder van ondervindt.

De regenton 

Zelfs als er nu haast wordt gemaakt om de klimaatverandering tot stilstand te brengen, zullen de effecten nog decennia merkbaar blijven. Water is een kostbaar goed al beseffen we dat in een land als Nederland pas echt als er tijdens een periode van droogte wordt verzocht om spaarzaam om te gaan met het water van hoge kwaliteit dat uit onze kraan komt. Daarbij bevat dat water gewoon te veel kalk om goed te zijn voor de planten en de bodem in je tuin. 

Een paar vierkante meter dak is al genoeg om een flinke regenton te vullen zonder dat je er moeite voor hoeft te doen. Een schuur of een tuinhuisje is derhalve voldoende om regenwater te verzamelen voor een middelgrote tuin. Daarbij is regenwater geschikt voor je planten en verzuurt het de grond niet. Tip: als je gaat voor een flinke regenton, kies dan eerst een goede plaats. Het is immers efficiënt om het water dicht bij de tuin te houden waar je het gebruikt. Een gieter is nu eenmaal veel groener dan een pomp. 

Related Posts

Recente berichten

Wat is detoxen en heb ik een detoxkuur nodig

Wat is detoxen en heb ik…

ClubGreen | november 7, 2022 | 0

Detoxen wordt ook wel eens ontgiften genoemd. De benaming verwijst naar gif of toxic. Neem je gif in, dan zal je intoxiceren. Denk bijvoorbeeld aan alcoholintoxicatie: een vergiftiging met alcohol. Haal…

Categorieën

Over ons:

Op Clubgreen vind je informatie over duurzaamheid en een duurzaam gezond leven. De afgelopen jaren zijn deze onderwerpen steeds nadrukkelijker in onze levens gekomen. En krijgen we er allemaal steeds meer mee te maken. Wij delen onze kennis graag vandaar dit blog. Wilt u een bijdrage leveren aan Clubgreen neem dan gerust contact op. Met jou idee en of voorstel voor bijvoorbeeld een leuke samenwerking. Mail ons gerust op info(a)clubgreen.nl