Wat is het vastendieet en is het een goed idee?
ClubGreen | juli 4, 2021 | 0 | Afvallen
Het vastendieet is momenteel heel populair. Er bestaan verschillende varianten, maar het 16:8- en het 5:2-protocol zijn veruit de populairste. Net zoals we het eerder al deden voor onder meer het eiwitdieet nemen we nu ook het vastendieet onder de loep en hebben we het over de voor- en de nadelen ervan.
5:2-dieet: vijf dagen gezond eten, twee dagen vasten
Bij het 5:2-dieet vast men twee dagen per week en eet men gedurende de vijf andere dagen gezond, volgens het mediterrane voedingspatroon. Dit laatste wil zeggen dat de maaltijden gebaseerd zijn op zetmeelrijke koolhydraten als aardappelen, rijst, pasta of brood, magere eiwitten als gevogelte en vis, melk en minstens vijf porties groenten of fruit per dag. Producten die rijk zijn aan suiker en/of vet blijven achterwege. Gedurende deze vijf dagen hoef je verder geen calorieën te tellen.
Twee dagen per week zijn de regels strikter. Deze twee dagen kunnen op elkaar volgen, maar dit hoeft niet. Gedurende deze twee dagen mag je niet meer dan 25% van de dagelijkse energiebehoefte binnenkrijgen. Voor een vrouw gaat het om ongeveer 500 kcal per dag, voor een man om ongeveer 600 kcal per dag.
Is het 5:2-dieet een goed idee?
Volgens het Voedingscentrum zijn er weinig gegevens over de langetermijneffecten van vasten op de gezondheid en het ziekterisico. Hoe dan ook is vasten vaak beter vol te houden, omdat je maar twee dagen per week calorieën moet tellen. Vooral voor mensen die het moeilijk vinden om te diëten, is het vaak een goede oplossing. Tegelijkertijd ligt de focus bij de andere vijf dagen op een gezond eetpatroon waaraan talloze gezondheidsvoordelen zijn verbonden, zoals een verminderd risico op hart- en vaatziekten en op borst- en darmkanker.
Toch is het niet voor iedereen even geschikt. Sommige mensen compenseren en eten de andere vijf dagen meer, zeker de dag voor en na hun vastendag. Hierdoor heeft het dieet niet het beoogde effect. Ook voor kinderen, zwangere vrouwen, mensen met eetstoornissen of mensen met diabetes is het vastendieet niet geschikt.
16:8-dieet: 16 uur vasten, 8 uur eten
Het 16:8-dieet is een stuk strenger. Hierbij eet je zestien aaneengesloten uren helemaal niets. De overige acht uren kan je vervolgens normaal eten. Je kiest vooraf de tijd waarop je mag eten, bijvoorbeeld tussen 08.00 en 16.00 uur. Verder mag je wel drinken, maar dan enkel thee, zwarte koffie en water.
Is het 16:8-dieet een goed idee?
Het 16:8-dieet is een van de betere diëten die er zijn. Vasten helpt namelijk om de slaapkwaliteit te verbeteren en net zoals bij elk ander dieet zal je afvallen als je minder en beter gaat eten. Het verkleint bovendien de kans dat je ‘s avonds ongezonde snacks naar binnen schrokt. Sommige experts geven wel aan dat zestien uur misschien wat te lang is en dat twaalf uur vasten ook wel kan volstaan. Ze benadrukken vooral dat het belangrijk blijft om gezond en evenwichtig te eten.
Een ander nadeel is dat veel mensen bij dit dieet het ontbijt overslaan, terwijl dit net een heel belangrijke maaltijd is. Bovendien bestaat ook bij dit dieet het risico dat men op de andere momenten gaat overcompenseren. Ten slotte is dit dieet niet geschikt voor zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en diabetici.