Dit moet je weten over factoring
ClubGreen | augustus 20, 2024 | 0 | Bedrijven
Het betalen van facturen zal door geen enkel bedrijf als een favoriete bezigheid worden gezien. Het betalen van facturen kan namelijk een hoop stress met zich meebrengen en bovendien kost het tijd die je liever in de investering van de groei van je bedrijf stopt. Factoring kan een hoop voor jouw bedrijf betekenen, zoals het versnellen en beveiligen van het betalingsproces. Maar houdt deze financieringsvorm precies in en welke andere voordelen kent factoring? En wat zijn de kosten? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen en meer, dus lees snel verder om meer over factoring te weten te komen.
Factoring als alternatieve financieringsvorm
Met factoring kun je de facturen van je bedrijf verkopen aan een factoringmaatschappij. Deze maatschappij betaalt de facturen binnen 24 uur, waardoor de cashflow van je bedrijf verbetert. Eigenlijk is factoring dus gewoon het overdragen van je facturen aan een factoringmaatschappij die deze dezelfde dag nog afhandelt, waar jij je als ondernemer met andere dingen bezig kan houden. Normaal gesproken zou je binnen een bepaalde betalingstermijn de facturen moeten betalen, maar nu krijg je direct je geld terwijl het afwachten door de factoringmaatschappij wordt gedaan.
De kosten van factoring
De kosten van factoring noem je de factorfee. Factoring kosten lopen natuurlijk per factoringmaatschappij uiteen. De factorfee wordt onder andere bepaald door de kredietwaardigheid van je klant, de betalingstermijn en het factuurbedrag of het gemiddelde van je omzet. Dus er wordt eerst gekeken of de klant financieel gezond is, vervolgens wordt er gekeken of er een lange of korte betalingstermijn wordt gehanteerd en ten slotte wordt er gekeken naar de hoeveelheid facturen die betaald moeten worden. De factorfee wordt over het algemeen dus volledig op maat bepaald en dat heeft als voordeel dat je nooit te veel betaalt. De factorfee wordt ingehouden op het bedrag dat de factoringmaatschappij betaalt voor een factuur. Uiteindelijk wordt een factorfee dus betaald over het totale bedrag van een factuur. Over de factorfee wordt vervolgens btw in rekening gebracht.
Nog meer voordelen van factoring
Met factoring verlopen de betalingen snel en hoef je dus niet langer de betalingstermijn af te wachten en heb je direct beschikking over de financiën van bedrijfsvoering. Daarnaast kan factoring ervoor zorgen dat klantrelaties verbeteren, omdat je niet meer achter facturen aan hoeft te zitten. Bovendien wordt met factoring het debiteurenbeheer aan de factoringmaatschappij overhandigd. Dat betekent dat er minder debiteurenbeheer voor jouw bedrijf is. Dat resulteert ook in een kleiner kredietrisico. Minder debiteurenbeheer, snellere betalingen en een kleiner kredietrisico zorgen ervoor dat jouw bedrijf een betere cashflow heeft, verbeterde klantrelaties onderhoud en er meer geïnvesteerd kan worden in de groei van je bedrijf. Ten slotte wordt de kredietwaardigheid van opdrachtgevers altijd gecheckt door de factoringmaatschappij, zodat alle betaling veilig verlopen. Voor meer informatie kun je hier terecht: factoring bedrijf.