Histamine en histaminevrijmakers: Wat zijn ze en hoe beïnvloeden ze ons?

ClubGreen | juni 5, 2023 | 0 | Gezondheid

Histamine is een stof die ons lichaam aanmaakt en die een belangrijke rol speelt in onze gezondheid. Het is betrokken bij verschillende processen in ons lichaam, waaronder de afweer tegen ziekteverwekkers, de spijsvertering en de regulatie van onze bloeddruk. Histamine kan echter ook voor problemen zorgen als het in te grote hoeveelheden vrijkomt, bijvoorbeeld bij allergische reacties of bij histamine-intolerantie. In dit artikel bespreken we wat histamine is, hoe het werkt en hoe histaminevrijmakers ons kunnen beïnvloeden.

Wat is histamine?

Histamine is een stof die ons lichaam aanmaakt uit het aminozuur histidine. Het wordt opgeslagen in bepaalde cellen in ons lichaam, waaronder mestcellen en basofiele granulocyten. Als ons lichaam wordt blootgesteld aan een prikkel, zoals een allergene stof of een infectie met een virus of bacterie, dan kunnen deze cellen histamine vrijmaken. Histamine zorgt vervolgens voor verschillende reacties in ons lichaam, zoals verwijding van de bloedvaten, verhoogde doorlaatbaarheid van de bloedvaten en stimulatie van de zenuwen. Histamine heeft dus een belangrijke rol in ons lichaam, maar kan ook voor problemen zorgen als het in te grote hoeveelheden vrijkomt. Bijvoorbeeld bij allergische reacties, waarbij ons immuunsysteem te sterk reageert op een onschuldige stof zoals pollen of huisstofmijt. Histamine kan dan voor klachten zorgen zoals jeuk, huiduitslag, niezen, tranende ogen en benauwdheid. Voor meer informatie, neem een kijkje bij Intoleran!

Histamine-intolerantie

Naast allergieën kan histamine ook een rol spelen bij histamine-intolerantie. Dit is een aandoening waarbij het lichaam niet goed in staat is om histamine af te breken, waardoor het zich kan ophopen in het lichaam. Dit kan leiden tot klachten zoals hoofdpijn, darmklachten, vermoeidheid, hartkloppingen en huiduitslag.

Histaminevrijmakers

Naast histamine zelf zijn er ook stoffen die ervoor kunnen zorgen dat er meer histamine vrijkomt in het lichaam. Dit worden histaminevrijmakers genoemd. Een bekend voorbeeld van een histaminevrijmaker is alcohol. Alcohol kan ervoor zorgen dat er meer histamine vrijkomt in het lichaam, waardoor mensen die gevoelig zijn voor histamine klachten kunnen krijgen zoals hoofdpijn, roodheid van de huid en hartkloppingen. Andere voorbeelden van histaminevrijmakers zijn bepaalde voedingsmiddelen, zoals kaas, gerookte vis, schaal- en schelpdieren en chocolade. Deze voedingsmiddelen bevatten van nature histamine, maar kunnen ook ervoor zorgen dat er meer histamine vrijkomt in het lichaam. Dit kan met name een probleem zijn voor mensen met histamine-intolerantie, omdat zij het al moeilijk genoeg hebben om de histamine af te breken die van nature in voedingsmiddelen voorkomt.

Histamine arm eten

Als je gevoelig bent voor histamine of histamine-intolerantie hebt, kan het helpen om histamine arm te eten. Dit betekent dat je voedingsmiddelen vermijdt die van nature veel histamine bevatten, zoals kaas, gerookte vis en schaal- en schelpdieren. Ook kun je histaminevrijmakers vermijden, zoals alcohol, chocolade en bepaalde kruiden zoals kaneel en kruidnagel. Het kan echter lastig zijn om histamine arm te eten, omdat veel voedingsmiddelen van nature histamine bevatten. Bovendien is het niet altijd duidelijk welke voedingsmiddelen histamine arm zijn en welke niet. Het kan daarom helpen om een diëtist te raadplegen die gespecialiseerd is in histamine-intolerantie.

Related Posts

Recente berichten

Wat is detoxen en heb ik een detoxkuur nodig

Wat is detoxen en heb ik…

ClubGreen | november 7, 2022 | 0

Detoxen wordt ook wel eens ontgiften genoemd. De benaming verwijst naar gif of toxic. Neem je gif in, dan zal je intoxiceren. Denk bijvoorbeeld aan alcoholintoxicatie: een vergiftiging met alcohol. Haal…

Categorieën

Over ons:

Op Clubgreen vind je informatie over duurzaamheid en een duurzaam gezond leven. De afgelopen jaren zijn deze onderwerpen steeds nadrukkelijker in onze levens gekomen. En krijgen we er allemaal steeds meer mee te maken. Wij delen onze kennis graag vandaar dit blog. Wilt u een bijdrage leveren aan Clubgreen neem dan gerust contact op. Met jou idee en of voorstel voor bijvoorbeeld een leuke samenwerking. Mail ons gerust op info(a)clubgreen.nl