Welke verschillende soorten betonverf zijn er?

ClubGreen | december 24, 2021 | 0 | Wonen

Als je op zoek bent naar een geschikte betonverf, is het goed om je te realiseren dat je hierin een veelzijdigheid aan keuzemogelijkheden hebt. De term betonverf is immers een verzamelterm waaronder verschillende verfsoorten vallen. In dit artikel nemen we de verschillende soorten betonverf met je door om ervoor te zorgen dat je wel de juiste keuze maakt.

Waarvoor gebruik je betonverf?

Dit lijkt een hele logische vraag maar de praktijk wijst anders uit. Je zou immers zeggen dat je betonverf gebruikt voor het verven van betonoppervlakken. Dit is ook zeker het geval maar dit is slechts een van de toepassingen waarvoor je betonverf kunt gebruiken. Je kunt deze verf gebruiken voor het verven van vloeren maar ook andere harde oppervlakken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan steen en plavuizen. Daarnaast zijn een aantal betonverf soorten prima geschikt om ondergronden als hout en kunststof mee te schilderen. Als je op zoek bent naar een goede muurverf, is de kans zeker niet uitgesloten dat je uiteindelijk op een betonverf uitkomt. Wellicht vraag je jezelf dan af welke betonverf je het beste kunt gebruiken. Het antwoord op deze vraag geven we je hieronder.

Karakteristieke eigenschappen van beton verfsoorten

Als we een blik werpen op de karakteristieke eigenschappen van betonverf (soms ook wel betoncoating genoemd), zien we dat dit een verf is die zeer sterk en slijtvast is. Deze verf is dan ook bestand tegen een zware belasting. Dit komt mede omdat betonverf in de meeste gevallen is gemaakt op basis van epoxy of polyurethaan. Het is goed om hierbij te vermelden dat epoxy gevoelig is voor verkleuring. Daarom wordt een betonverf op epoxybasis vaak gebruikt voor binnentoepassingen. Voor buiten gebruik is een betonverf op basis van polyurethaan zeer geschikt omdat dit soort verf UV bestendig is.

Verschil tussen 1 en 2 componenten verf

Als je van plan bent om een goede betonverf te kopen, kom je als snel uit op de keuze tussen 1 en 2 componenten verf. Een betonverf dat uit 1 component bestaat is een kant-en-klare verf. Dit is een prima verf voor particuliere toepassingen als is het goed om te realiseren dat je deze verf niet kunt aanbrengen op ondergronden waar eerder een 2 componenten verf is aangebracht.

De naam 2 componenten verf geeft het al een beetje aan: deze verf moet voor gebruik vermengd worden. De mix bestaat uit een basisverf en een verharder. Hierdoor biedt deze verf een betere bescherming en is kras- en slijtvaster. Uiteraard kun je beter kiezen voor 2 componenten verf voor buitengebruik.

Waar moet je nog meer op letten bij je keuze voor geschikte betonverf?

Tot slot is het goed om je te wijzen op het verschil tussen een dekkende betonverf en een transparante verf. Een dekkende verf is verkrijgbaar in een veelzijdigheid aan kleurstellingen. Voor iedere smaak is er dus wel een geschikte betonverf te kiezen. Daarnaast is het goed om te weten dat je bij het gebruik van sommige betonverf soorten eerst een primer moet gebruiken. Een primer is een soort grondverf. Dit is een soort stofbinder die ervoor zorgt dat je verf beter hecht. Op de verpakking van de verf staat vermeld of je eerst een primer moet gebruiken.

Related Posts

Recente berichten

Wat is detoxen en heb ik een detoxkuur nodig

Wat is detoxen en heb ik…

ClubGreen | november 7, 2022 | 0

Detoxen wordt ook wel eens ontgiften genoemd. De benaming verwijst naar gif of toxic. Neem je gif in, dan zal je intoxiceren. Denk bijvoorbeeld aan alcoholintoxicatie: een vergiftiging met alcohol. Haal…

Categorieën

Over ons:

Op Clubgreen vind je informatie over duurzaamheid en een duurzaam gezond leven. De afgelopen jaren zijn deze onderwerpen steeds nadrukkelijker in onze levens gekomen. En krijgen we er allemaal steeds meer mee te maken. Wij delen onze kennis graag vandaar dit blog. Wilt u een bijdrage leveren aan Clubgreen neem dan gerust contact op. Met jou idee en of voorstel voor bijvoorbeeld een leuke samenwerking. Mail ons gerust op info(a)clubgreen.nl