4 tips voor energiebesparing in professionele keukens

ClubGreen | december 17, 2020 | 0 | Green Blog

Duurzaamheid wordt steeds meer de norm in professionele keukens. De grootste winst is te halen op het gebied van energiebesparing. Met slimme maatregelen en energiezuinige apparatuur kan het energieverbruik in professionele keukens flink worden verlaagd. Goed voor het milieu én de energierekening. 

Energiezuinige apparatuur 

Net als keukenapparatuur voor de consumentenmarkt wordt grootkeukenapparatuur steeds energiezuiniger. En daar is veel winst mee te behalen! Vooral als het om koel- en vrieskasten gaat, deze apparaten zijn samen goed voor zo’n 25% van het energieverbruik in professionele keukens. Gemiddeld kan er tot wel 80% op de energiekosten worden bespaard door een oude koeling te vervangen met een energiezuinige horeca koelkast. Steeds meer apparaten gaan bovendien slim om met de energie die zij verbruiken. Zoals vaatwassers met warmte terugwinsysteem waarbij de stoom wordt omgezet in energie en het waterverbruik tot een minimum wordt beperkt. Maar ook salamander grills met pan detectie en frituurbakwanden met HR-ketels zijn mooie voorbeelden. 

Investeren in energiezuinige apparatuur wordt extra aantrekkelijk met de Energie Investerings Aftrek (EIA). Met deze fiscale regeling kan tot wel 45% van de investering in energiezuinige apparatuur afgetrokken worden van de fiscale winst. 

Overstappen op inductie 

Het traditionele idee van gas onder de pannen maakt in steeds meer keukens plaats voor koken op inductie. Inductie biedt namelijk een aantal belangrijke voordelen. Het is veiliger, sneller, zuiniger, makkelijker in reiniging en op de graad nauwkeurig regelbaar. Bij inductie gaat de hitte direct de pan in, hierdoor wordt er veel minder warmte – en dus energie – verspild. Het zorgt ook voor kortere kooktijden en bovendien wordt de keuken minder warm. Dit laatste zorgt voor een prettiger werkklimaat, bovendien blijft de omgevingstemperatuur hierdoor redelijk stabiel wat weer van invloed is op de prestaties koel- en vriesapparatuur. 

Doordachte indeling 

Ook de plek van apparatuur in de keuken is van belang bij energiebesparing. De omgevingstemperatuur is namelijk van invloed op de technische prestaties en het energieverbruik. Het helpt niet om een energiezuinige koeling naast een heet fornuis te plaatsen. Hou koel- en vriesapparatuur gescheiden van kookapparatuur. Hoe warmer de omgeving, hoe harder koel- en vriesapparatuur moet werken om te temperatuur op pijl te houden en hoe meer energie er wordt verbruikt. Plaats een koeling dus nooit naast een warme bron of in direct zonlicht. 

Onderhoud verlengt levensduur

Goed onderhoud is belangrijk in de strijd tegen energiebesparing. Met behulp van goed onderhoud blijven de technische prestaties van apparatuur optimaal waardoor efficiënt met het energieverbruik wordt omgegaan. Bovendien wordt de levensduur aanzienlijk verlengd. Defecten en vuil kunnen tot wel 15% hogere energiekosten leiden. Zoals kapotte deurrubbers waardoor warmte of koele lucht verloren gaat. Laat keukenapparatuur ten minste één keer per jaar grondig gecontroleerd worden door een erkende monteur om storingen en uitval voor te zijn. 

Related Posts

Recente berichten

Wat is detoxen en heb ik een detoxkuur nodig

Wat is detoxen en heb ik…

ClubGreen | november 7, 2022 | 0

Detoxen wordt ook wel eens ontgiften genoemd. De benaming verwijst naar gif of toxic. Neem je gif in, dan zal je intoxiceren. Denk bijvoorbeeld aan alcoholintoxicatie: een vergiftiging met alcohol. Haal…

Categorieën

Over ons:

Op Clubgreen vind je informatie over duurzaamheid en een duurzaam gezond leven. De afgelopen jaren zijn deze onderwerpen steeds nadrukkelijker in onze levens gekomen. En krijgen we er allemaal steeds meer mee te maken. Wij delen onze kennis graag vandaar dit blog. Wilt u een bijdrage leveren aan Clubgreen neem dan gerust contact op. Met jou idee en of voorstel voor bijvoorbeeld een leuke samenwerking. Mail ons gerust op info(a)clubgreen.nl