Kies voor duurzame energie

Sanne | oktober 22, 2022 | 0 | Green Blog

Duurzaamheid is een woord waar je de laatste tijd niet meer onderuit komt. En dat is ook niet zo verwonderlijk want de energiekosten rijzen enorm de pan uit. Los van de energiekosten is het een feit dat de aarde ook enorm belast wordt door het consumptiegedrag van de mens. De olie en aardgasbronnen beginnen steeds meer op te raken en dat is een zorgelijke toestand. Zeker omdat de mensheid nog zo afhankelijk is van deze aardoliebronnen. Dus is het belangrijk om de focus te hebben op verduurzamen. Kies voor duurzame energie.

Waarom verduurzamen?

Zoals je in de inleiding al hebt kunnen lezen is het heel erg belangrijk dat de aarde minder zwaar belast gaat worden door het consumptiegedrag van de mens. Bepaalde processen zijn onvermijdelijk zoals landbouw en industrie maar ook deze sectoren proberen op eigen wijze toch hun steentje bij te dragen op het gebied van verduurzamen

Als de mens niet bewuster omgaat met het energieverbruik dan zal dit in de toekomst tot enorme problemen gaan leiden. Nu al zie je het effect terug in het klimaat. De afgelopen zomers waren nog nooit zo droog en de winters in verhouding vreselijk nat en warm voor de tijd van het jaar. Op de lange termijn is dit zorgwekkend. 

Verduurzamen is dus niet een individuele verantwoordelijkheid maar een gezamenlijke verantwoordelijkheid. En verduurzamen biedt ook de nodige voordelen. 

Kiezen voor duurzame energie

Duurzame energie wordt op een manier gewonnen dat het de aarde maar minimaal belast. Duurzame energie wordt niet opgewekt uit bijvoorbeeld aardgas. Duurzame energie wordt gewonnen uit bronnen die zich telkens weten te vernieuwen, denk dan aan zonne-energie en energie die uit de wind opgewekt wordt. 

Door te kiezen voor duurzame energie investeer je in een groene toekomst en dat is voor de gezondheid van de aarde en indirect voor jouw portemonnee alleen maar heel erg goed. Een duurzame energieleverancier investeert niet alleen in het milieu maar zorgt ook ervoor dat het voor de cliënt betaalbaar blijft. En dat is ook erg fijn.

De voordelen van duurzame energie

Wanneer je je aansluit bij een duurzame energieleverancier dan werk je mee aan een gezond milieu. Maar ook investeer je in de toekomst en dat er zorgvuldig omgegaan wordt met het milieu. Energie is onmisbaar. We kunnen domweg niet meer zonder elektriciteit. Maar gelukkig kan die elektriciteit wel gewonnen worden uit wind en zon. En dit belast de aarde veel minder.

Het voordeel zit hem ook financieel. Wind en zonne-energie zijn op de lange termijn winstgevender dan andere aardbronnen. Alleen waar je wel mee te maken kunt krijgen is dat je eerst moet investeren om mee te kunnen doen aan duurzame energie. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van zonnepanelen. Dit is geen goedkope investering maar betaald zich uiteindelijk wel weer terug.

Duurzame energieleverancier kiezen

Een energieleverancier kiezen is altijd wel een lastige stap. Zeker wanneer je ergens al jaren klant bent en dat dit betekend dat je een mogelijke overstap moet maken. Voor veel mensen is dit heel erg vervelend en dat is wel begrijpelijk. Als je weet wat je hebt, dan wil je natuurlijk niet zomaar overstappen en het risico lopen dat je niet tevreden gaat zijn bij de nieuwe leverancier. Oriënteren is dus altijd goed.

Online kun je vrij gemakkelijk vergelijken welke duurzame energieleverancier het beste bij jou past. Er zijn veel aanbieders op de markt en iedere aanbieder van duurzame energie heeft zo zijn eigen unieke eigenschappen, voor- en nadelen. Ook kunnen de tarieven enorm verschillen per energieleverancier dus vergelijken is altijd belangrijk. 

Verduurzamen in huis

Naast het kiezen van duurzame energie is het natuurlijk ook belangrijk dat je in huis zuiniger met energie omgaat. Je kunt een aantal maatregelen in huis treffen waardoor je minder energie verbruikt. Want, ook al kies je voor een duurzame energieleverancier, het is ook belangrijk dat je zelf de nodige maatregelen treft om energieverbruik te verminderen. 

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor ledverlichting. Dit bespaart al een heleboel energieverbruik. Ook is het goed om op te letten of er onnodige stekkers in het stopcontact zitten. Vaak is dit namelijk wel het geval en dat trekt ongemerkt ook veel stroom. Douche korter en minder warm, daar bespaar je veel energieverbruik mee. 

Ook voor je eigen portemonnee is het namelijk interessant om op het energieverbruik te letten. Ongemerkt verdwijnt hier namelijk veel geld in en dat is behoorlijk zonde. Je hoeft niet altijd drastische veranderingen in de woning aan te brengen om energie te besparen. Alhoewel dat natuurlijk in sommige gevallen wel echt noodzakelijk is. 

Kies kritisch

Als je gaat overstappen naar een duurzame energieleverancier dan is het goed om echt kritisch te kijken naar welke leverancier het beste bij je past. Kijk ook goed naar de manier van energie opwekken en vergeet de kleine regeltjes in de contracten niet. Per saldo kan dit financieel uiteindelijk veel verschil maken. 

De grote namen leveranciers in de energiewereld zijn niet altijd de beste. Vaak kunnen ze wel lagere tarieven aanbieden omdat ze groter zijn en dus groter en voordeliger kunnen inkopen maar een goede service is als klant ook belangrijk. Bij kleine duurzame energieleveranciers ben je als klant belangrijk en kun je vaak wel een betere service verwachten.

De energie adviseur

Wanneer je het echt lastig vindt om een goede energieleverancier te vinden kun je er ook voor kiezen om een energie adviseur in te schakelen. Het voordeel van een energie adviseur inschakelen. Het mooie van de energie adviseur is dat deze volledig op de hoogte is van alle mogelijkheden rondom verduurzamen, welke subsidiepotjes hiervoor beschikbaar zijn en hoe je dit aanvraagt.

Ook kan de energie adviseur meekijken in jouw woning en waar er nog winst te behalen valt op het gebied van energie besparen. De energie adviseur weet namelijk precies waar een woning aan moet voldoen om als energiezuinig aangemerkt te mogen worden. 

Een energie adviseur inschakelen is dus altijd een verstandig besluit ook wanneer je zelf goed weet wat je wil en bij wie. Want de energieadviseur kan je toch ook geld opleveren door je op weg te helpen met een goed en degelijk energieadvies. 

Related Posts

Recente berichten

Wat is detoxen en heb ik een detoxkuur nodig

Wat is detoxen en heb ik…

ClubGreen | november 7, 2022 | 0

Detoxen wordt ook wel eens ontgiften genoemd. De benaming verwijst naar gif of toxic. Neem je gif in, dan zal je intoxiceren. Denk bijvoorbeeld aan alcoholintoxicatie: een vergiftiging met alcohol. Haal…

Categorieën

Over ons:

Op Clubgreen vind je informatie over duurzaamheid en een duurzaam gezond leven. De afgelopen jaren zijn deze onderwerpen steeds nadrukkelijker in onze levens gekomen. En krijgen we er allemaal steeds meer mee te maken. Wij delen onze kennis graag vandaar dit blog. Wilt u een bijdrage leveren aan Clubgreen neem dan gerust contact op. Met jou idee en of voorstel voor bijvoorbeeld een leuke samenwerking. Mail ons gerust op info(a)clubgreen.nl