Dit zijn de duurzaamheid voordelen van zonnepanelen

ClubGreen | oktober 27, 2022 | 0 | Wonen

Dat het overstappen op duurzame energie loont is overduidelijk geworden in het jaar 2022. Niet eerder stonden we als land voor een energie-uitdaging als in 2022. Met energieprijzen die alsmaar verder oplopen is het niet verwonderlijk dat duurzame energiebronnen zichzelf steeds sneller terugverdienen. Investeren in duurzame energiebronnen is daardoor voor zowel het bedrijfsleven als de particulier steeds interessanter geworden. In dit artikel kijken we naar de duurzaamheid voordelen van zonnepanelen.

Duurzaamheid voordelen zonnepanelen

Ligt jouw dak er in de zon maar verlaten bij? Hoe geweldig zou het zijn als er een pakket zonnepanelen op zou liggen. Zelf je energie opwekken en je bijdrage leveren aan minder energie afname van grijze energie. Zonnepanelen zijn hartstikke duurzaam, zowel voor jouzelf als voor het milieu. We zetten de voordelen voor je op een rij.

Duurzaamheid voordelen van zonnepanelen voor het milieu:

  • Je levert groen opgewekte energie aan het energienetwerk, waardoor er minder grijze energie hoeft te worden afgenomen.
  • Door zonnepanelen uit Europa te kopen, zoals de Duitse zonnepanelen van Solarwatt, voorkom je veel CO2 uitstoot die ontstaat tijdens het vervoer van zonnepanelen uit Azië (met name uit China).
  • Er ontstaat steeds meer aandacht en expertise voor de recycling van zonnepanelen tot nieuwe zonnepanelen, hiermee dragen zonnepanelen op den duur bij aan de circulaire economie.

Duurzaamheid voordelen van zonnepanelen voor de gebruiker:

  • Gemiddeld zullen 10 zonnepanelen zo’n 3000 kwh per jaar opleveren (hetzij iets meer, hetzij iets minder: dit hangt af van het aantal zonne-uren, de ligging en de kwaliteit/ leeftijd van de zonnepanelen).
  • Een gemiddeld huishouden bestaande uit 3 personen verbruikt zo’n 2500 kwh per jaar, het voordeel betaalt zich dus uit in verbruik van eigen energie.
  • Als huishouden doe je geen/ of nauwelijks beroep op grijze energie en dat is het geval voor de komende 25 jaar. 

Hoeveel zonnepanelen nemen?

De investering in meer zonnepanelen dan nodig voor de dekking van het eigen verbruik zou als zonde van de investering kunnen worden gezien, dat wil zeggen: voor de eigen portemonnee. Voor het milieu is het prima om meer zonnepanelen aan te schaffen dan nodig, zodat er steeds meer groene energie wordt aangeleverd. Echter weinig huishoudens zullen daar in deze dure tijden voor kiezen. Schaf dus ruim voldoende zonnepanelen aan die ook in slechtere ‘zonnejaren’ het energieverbruik kunnen dekken.

Energie terugleveren

Energie die je opwekt maar niet zelf verbruikt wordt ‘teruggeleverd’. Wat houdt dit in? In principe levert ieder huishouden altijd de opgewekte energie terug aan het elektriciteitsnetwerk. Pas aan het einde van het jaar wordt er een opmaak gemaakt (de eindafrekening) van het aantal geleverde kwh door jouw huishouden en het aantal verbruikte kwh. Op het moment dat je meer elektriciteit hebt opgewekt dan verbruikt hebt, is er sprake van teruglevering en wordt er gesaldeerd.

Wat is salderen?

Op het moment dat je bijvoorbeeld 400 kwh meer hebt geleverd aan het elektriciteitsnetwerk dan dat je verbruikt hebt worden het aantal kwh met jou gesaldeerd, je ontvangt geld voor de extra stroom die je geleverd hebt. Reken je niet rijk helaas, de vergoeding per kwh is beduidend lager (of wordt binnenkort beduidend lager) dan de prijs die je zelf betaalt per kwh aan je energieleverancier.

Related Posts

Recente berichten

Wat is detoxen en heb ik een detoxkuur nodig

Wat is detoxen en heb ik…

ClubGreen | november 7, 2022 | 0

Detoxen wordt ook wel eens ontgiften genoemd. De benaming verwijst naar gif of toxic. Neem je gif in, dan zal je intoxiceren. Denk bijvoorbeeld aan alcoholintoxicatie: een vergiftiging met alcohol. Haal…

Categorieën

Over ons:

Op Clubgreen vind je informatie over duurzaamheid en een duurzaam gezond leven. De afgelopen jaren zijn deze onderwerpen steeds nadrukkelijker in onze levens gekomen. En krijgen we er allemaal steeds meer mee te maken. Wij delen onze kennis graag vandaar dit blog. Wilt u een bijdrage leveren aan Clubgreen neem dan gerust contact op. Met jou idee en of voorstel voor bijvoorbeeld een leuke samenwerking. Mail ons gerust op info(a)clubgreen.nl