Wat is duurzaam leven?

Sanne | juli 30, 2022 | 0 | Green Blog

Het feit dat je op deze pagina terecht bent gekomen wil eigenlijk wel aangeven dat je een bepaalde interesse hebt voor duurzaam leven. Maar wat is duurzaam leven dan eigenlijk? Als je denkt aan duurzaam leven dan kun je dat op een aantal verschillende manieren interpreteren. Duurzaam leven is eigenlijk iets waar iedereen zich meer mee bezig zou kunnen houden. Wil jij weten wat duurzaam leven is of wil je tips hebben om duurzaam te gaan leven? 

Wat is duurzaam leven? 

Als duurzaam wil gaan leve wil dat eigenlijk zeggen dat je je bewust bent van de natuur en je omgeving. Hiermee wil je ook aangeven dat je meer bewust met grondstoffen om wil gaan. Bij duurzaam leven kun je kritisch kijken naar wat je allemaal eet en drinkt.

Duurzaamheid wil ook zeggen dat de mensen die er voor zorgen dat de producten die je gebruikt gemaakt worden dit in een goed en gezond werkklimaat kunnen doen. Duurzaam leven is een heel erg breed begrip. 

Maar het doel van duurzaam leven is eigenlijk altijd wel hetzelfde en dat is je steentje bijdragen aan een betere wereld en aan een beter milieu en leefklimaat voor iedereen. Het maakt niet uit welk steentje er aan bijdraagt, het gaat er om dat je er aan bijdraagt. 

Hoe kun je duurzaam leven? 

Duurzaam leven is geen leven zonder comfort. Dit is wel iets dat de meeste mensen meteen zouden denken. Natuurlijk heb je mensen die duurzaam gaan leven en die dan in alles gaan minimaliseren. Maar duurzaam leven is ook veel meer dan dat.

Duurzaam leven wil eigenlijk zeggen dat je heel bewust omgaat met alle spullen en met de energie die je gebruikt. Je denkt eigenlijk over alle keuzes die je maakt in het dagelijks leven heel goed na. 

Om duurzaam te gaan leven zijn er een aantal makkelijke en handige manieren te bedenken om een duurzamer leven te gaan leiden. Hieronder vind je tips duurzaam leven.

Tips duurzaam leven

Om je op weg te helpen met het beginnen van een duurzaam leven hier een aantal tips duurzaam leven:

  • Ga bewust om met het kopen van nieuwe spullen, vaak kopen we meteen alles nieuw als we iets nodig hebben. Maar waarom zou je eigenlijk niet kunnen kijken of je ergens een gebruikt exemplaar een nieuwe bestemming zou kunnen geven
  • Ga minder vlees eten en meer groente eten
  • Ga op een andere manier reizen die meer duurzaam is, je zou bijvoorbeeld meer met de trein kunnen reizen, ook wanneer je op vakantie gaat, Dit is veel beter voor het milieu en het klimaat dan reizen met de auto of met het vliegtuig. 
  • Koop alleen producten van duurzame merken, je zult zien dat er in veel meer industrieën steeds meer duurzame producten te vinden zijn
  • Koop meubels op een duurzame manier, dit kun je bijvoorbeeld doen door een tweedehands meubelstuk te kopen. Hierdoor heeft jouw koopgedrag veel minder negatieve gevolgen voor het milieu
  • Bespaar op het gebruik van energie in je huis, dit kun je doen door de kachel minder hoog op te stoken en vaker een dekentje of een dikke trui te pakken om het lekker warm te krijgen. Gebruik meer elektrische apparaten dan dat je gas verbruikt. 
  • Als je een nieuwe machine nodig hebt in huis, kijk dan eerst of er ook mogelijkheden zijn om een tweedehands apparaat aan te schaffen
  • Ga minder lang onder de douche staan en ga onder een koude douche staan in plaats van een warme hete douche. 

Zoals je hebt kunnen lezen zou het voor iedereen mogelijk moeten zijn om meer duurzaam te gaan leven. Het is natuurlijk heel persoonlijk op welk vlak je je steentje bij zou kunnen dragen aan een meer duurzaam leven.

Vaak zie je wel dat mensen die eenmaal begonnen zijn met duurzaam leven, steeds meer stappen gaan ondernemen om nog meer duurzame keuzes te gaan maken in het leven. In het begin is het even zoeken, maar als je eenmaal je draai hebt gevonden in het duurzaam leven zal het een echte way of life gaan worden. 

Waarom is het belangrijk om mee te doen met duurzaam leven? 

Doordat je mee gaat doen aan duurzaam leven draag je bij aan een betere en natuurlijke omgeving. Met duurzaam leven wordt de gezondheid van de mensheid en ons ecologisch systeem beschermd.

Met duurzaam leven maak je voor jezelf een leefstijl die ervoor zorgt dat je eigen manier van leven nooit in gevaar zou kunnen komen. Omdat je op een duurzame manier aan het leven bent zul je met weinig gelukkig kunnen zijn en altijd heel bewust keuzes maken

Het scheiden van afval

Al je denkt aan duurzaamheid, dan kom je er ook al snel achter dat je met duurzaam leven heel makkelijk en ongemerkt kunt beginnen, als je je er al niet mee bezig hield. Zo is het scheiden van afval ook al een hele eenvoudige manier van duurzaam bezig zijn.

Door het scheiden van het afval kunnen de verschillende afvalstoffen makkelijker worden gerecycled. Neem bijvoorbeeld plastic. Wanneer dit op de grote berg zou komen is het niet meer mogelijk om het heel makkelijk te recyclen. 

Maar wanneer je plastic apart inlevert, dan kunnen ze dat plastic nog omsmelten en er bijvoorbeeld nieuwe plastic tassen of nieuwe plastic flessen van maken. Op deze flessen komt dan weer statiegeld te zitten, waardoor het plastic hoe dan ook weer netjes ingeleverd zal worden. En weer opnieuw gebruikt zal kunnen worden. 

Duurzamer wonen

Ook in het wonen kun je duurzamer worden. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen doen door je huis goed te laten isoleren. Hiermee gebruik je veel minder energie en aan het einde van de rit zul je ook nog wat geld over gaan houden.

Met hele eenvoudige middelen kun je al heel veel energie besparen. Zo zou je bijvoorbeeld zonnepanelen kunnen laten plaatsen. Als je batterij groot genoeg is kun je er zelfs voor zorgen dat er meer energie opgewekt wordt dan dat je zelf zal verbruiken. Dit kun je dan weer terug verkopen aan de energiemaatschappij. 

Related Posts

Recente berichten

Wat is detoxen en heb ik een detoxkuur nodig

Wat is detoxen en heb ik…

ClubGreen | november 7, 2022 | 0

Detoxen wordt ook wel eens ontgiften genoemd. De benaming verwijst naar gif of toxic. Neem je gif in, dan zal je intoxiceren. Denk bijvoorbeeld aan alcoholintoxicatie: een vergiftiging met alcohol. Haal…

Categorieën

Over ons:

Op Clubgreen vind je informatie over duurzaamheid en een duurzaam gezond leven. De afgelopen jaren zijn deze onderwerpen steeds nadrukkelijker in onze levens gekomen. En krijgen we er allemaal steeds meer mee te maken. Wij delen onze kennis graag vandaar dit blog. Wilt u een bijdrage leveren aan Clubgreen neem dan gerust contact op. Met jou idee en of voorstel voor bijvoorbeeld een leuke samenwerking. Mail ons gerust op info(a)clubgreen.nl