Hoe maak je drukwerk duurzaam?

Sanne | januari 22, 2023 | 0 | Green Blog

Tegenwoordig moeten we verantwoord bezig zijn met gas, water en elektrisch. En wanneer er drukwerk gemaakt moet worden heb je ook te maken met gas, water en elektrisch. Hier kan ook rekening mee gehouden worden zodat het zo min mogelijk gebruikt wordt. Dit wordt duurzaam drukwerk genoemd!

Duurzaam drukken, wat is dat?

Als we het over duurzaam drukken hebben dan drukken we zo dat we het milieu ook in het oog houden. We willen natuurlijk het milieu zo min mogelijk belasten en daar graag rekening mee houden zodat we de aarde nog lang leefbaar kunnen houden. We weten allemaal dat de uitstoot van Co2 de grootste milieuvervuiler is maar met duurzaam drukken proberen we de uitstoot van Co2 naar beneden te houden. 

Groene energie

Er is energie nodig om een drukpers te laten werken. Om verspilling minimaal te maken kan er op verschillende manieren met energie omgegaan worden. Bij het gebruik van groene energie zit je al heel goed, nog mooier is dat de groene energie hergebruikt wordt. Wanneer er drukwerk wordt geproduceerd komt er restwarmte vrij. Zo wordt op de koudere dagen de restwarmte gebruikt om de productielocatie te verwarmen. De gasafname wordt op de manier bespaard. 

Digitaal duurzaam drukken

Er zijn twee verschillende productiemethoden om voor te kiezen voor het drukken. Dit is offset drukken en digitaal drukken. Wil je dus duurzaam drukken dan kan je kiezen voor digitale productiemethode. Bij offset drukwerk wordt gebruikt gemaakt van schadelijke chemicaliën. Dit is dus een stuk beter voor het milieu en voor de mens. Bij offset drukwerk vindt er onnodige verspilling plaats omdat er aardig wat vellen papier gebruikt worden om de persen op kleur te krijgen. Dit is bij het digitale drukwerk allemaal niet nodig. Het is een voordeel dat je bij digitaal drukwerk geen grote hoeveelheden oplages hoeft te drukken.  Hierdoor is er geen onnodige voorraad. 

Duurzaam papier voor duurzame drukkerij

Je hebt papier nodig om te kunnen drukken. Daarom is het goed de juiste papieren te gebruiken. Zo is papier wat FSC gecertificeerd is, een geschikt soort papier. FSC is een internationale organisatie die niet bezig is met winstoogmerk maar over de hele wereld een verantwoord bosbeheer stimuleert. Door dit keurmerk is het duidelijk dat de grondstoffen uit een verantwoord beheerd bos komen. 

Papier wat een laag milieu-impact heeft

Om te weten of papier duurzaam is moet er gekeken worden wat de impact van de productie van papier op het milieu heeft. Wanneer papier geproduceerd wordt is er papier grondstoffen, water en energie nodig. Papier met een laag milieu impact dan is papier wat gemaakt wordt van landbouwafval geproduceerd met groene energie juist duurzaam. Het restmateriaal krijgt op deze manier een tweede leven. 

Gerecycled papier 

Er kan ook gebruik gemaakt worden van gerecycled papier. Bij de productie van recycle papier wordt minder gebruik gemaakt van water dan wanneer er nieuw papier gemaakt wordt. Het gerecycled papier levert dus een voordeel op voor natuur en milieu

Oud papier kan niet eindeloos gerecycled worden. Het is namelijk zo dat de papiervezels van het oude papier hun sterkte verliezen omdat ze dan te kort geworden zijn. Je moet dan denken dat het is na zes of zeven keer hergebruiken. Tijdens het productieproces worden er nieuwe lange houtvezels toegevoegd. Ook al ga je papier recyclen, er is dus altijd bomen nodig. Wanneer de bomen uit een beheerd productiebos gehaald worden dan is dat natuurlijk beter. 

Het papier in Nederland wordt voor ongeveer 80% gemaakt uit gerecycled oud papier en oud karton. 

Het Recyclingproces 

Oud papier wordt eerst opgelost in water waardoor de papiervezels los van elkaar komen en dan ontstaat er papierpulp. Door middel van zeeftechnieken worden vervuilingen in het papier zoals paperclips, nietjes, plakband en andere vervuiling verwijderd. De inktresten worden aan de oppervlakte gebracht door opstijgende (zeep) luchtbellen. De bestanddelen die er uit het papier komen zoals bijvoorbeeld kalk kan dan gebruikt worden als grondstof voor bouwmaterialen. 

De pulp wordt wit gemaakt met zuurstof gebleekt waterstofperoxide of ozon. Als de papierpulp klaar is dan kan de productie van papier weer gestart worden. Tijdens de productie van het papier worden er nieuwe lange houtvezels toegevoegd omdat de oude vezels hun sterkte verliezen. Er zijn dus wel bomen nodig voor gerecycled papier. Daarom is het verstandig dat die bomen uit een duurzaam beheerd productiebos komt. 

Hoe kies je duurzaam papier?

Het is nog lang niet zo dat er papierloze kantoren zijn. Dit gaat nog wel even duren. Wanneer er print- en kopieerpapier nodig is dan doen we er goed aan om de juiste keuze van papier te nemen. Ga je over tot het kiezen van duurzaam papier dan kan je de volgende punten in acht nemen:

  • Duurzaam bosbeheer: De belangrijkste grondstoffen van papier zijn hout, oud papier en oud karton. Het hout komt uit de bossen wat weer zorgvuldig verbouwd, geoogst en herplant wordt. Het steeds maar verplanten van bomen kan hout een duurzame grondstof zijn. 
  • Duurzame productie: het kost veel water en energie om papier te produceren. Omdat er steeds zorgvuldiger met de grondstoffen omgegaan wordt, is de papierindustrie steeds duurzamer. Duurzame productie wil dus zeggen dat minder gebruik gemaakt wordt van grondstoffen en energie, er wordt meer gebruik gemaakt van alternatieve energie en/of bio-energie en de fossiele grondstoffen worden efficiënt ingezet. 

Voordelen van duurzaam drukken

Duurzaam drukken heeft natuurlijk ook voordelen. Zo wordt er alleen maar gebruik gemaakt van duurzame materialen. De materialen die nodig zijn om duurzaam te kunnen drukken zijn er ieder gewenst formaat. Het is beter voor het milieu maar ook voor de energie. Dit kan dan ook nog eens een leuk bedrag schelen in de maand voor een duurzame drukkerij. Het is tevens ook nog eens beter voor de mens. 

Milieuvriendelijke inkt 

Er is ook de mogelijkheid om milieuvriendelijke inkt te gebruiken bij een duurzame drukkerij. Vroeger was alle inkt voorzien van schadelijke chemicaliën en oplosmiddelen waardoor het ook nog eens stonk. Tegenwoordig is inkt op waterbasis gemaakt. Juist doordat er ook nieuwe technologieën zijn kan er scherpere afdrukken gemaakt worden en heb je ook hogere resoluties behaald worden. 

Related Posts

Recente berichten

Wat is detoxen en heb ik een detoxkuur nodig

Wat is detoxen en heb ik…

ClubGreen | november 7, 2022 | 0

Detoxen wordt ook wel eens ontgiften genoemd. De benaming verwijst naar gif of toxic. Neem je gif in, dan zal je intoxiceren. Denk bijvoorbeeld aan alcoholintoxicatie: een vergiftiging met alcohol. Haal…

Categorieën

Over ons:

Op Clubgreen vind je informatie over duurzaamheid en een duurzaam gezond leven. De afgelopen jaren zijn deze onderwerpen steeds nadrukkelijker in onze levens gekomen. En krijgen we er allemaal steeds meer mee te maken. Wij delen onze kennis graag vandaar dit blog. Wilt u een bijdrage leveren aan Clubgreen neem dan gerust contact op. Met jou idee en of voorstel voor bijvoorbeeld een leuke samenwerking. Mail ons gerust op info(a)clubgreen.nl