Loont duurzaam wonen?
Sanne | december 22, 2022 | 0 | Wonen
Duurzaam wonen klinkt belangrijk maar het is ook heel erg ingewikkeld. In feite kunnen we er niet omheen dat alles duurzamer moet, dus ook wonen. Wanneer je huis duurzaam is dan ga je dit zeker merken. Dus duurzaam wonen loont zeker wel!
Loont duurzaam wonen direct?
Het is altijd verstandig om grote of kleine aanpassingen aan een woning aan te brengen. Zonnepanelen en isoleren is toch al een aardige aanpassing die veel kan doen. Door zonnepanelen en te isoleren kan het maandbedrag van een energierekening al een eind verlagen. En met deze aanpassingen kan de waarde van je huis ook nog eens omhoog gaan.
Zodra de zonnepanelen aangesloten zijn kan je meteen merken dat de verbruiksmeter achteruitgaat. Dat is allereerst goed voor het milieu maar ook voor de portemonnee. Het kan zelfs al een heel groot verschil maken wanneer een zolder of een kruipruimte geïsoleerd wordt. Er kan natuurlijk altijd advies gevraagd worden. Dit kan bij een onafhankelijke organisatie of commerciële aanbieders van zonnepanelen en isolatietechnieken. Ze kunnen zelfs uitrekenen wat de duurzame aanpassingen kunnen opleveren.
5 redenen waarom je voor duurzaam wonen zou kiezen!
Er zijn veel manieren om een woning te verduurzamen. Dit kan met zonnepanelen, vloerisolatie of met een warmtepomp. Het kan natuurlijk een hele investering zijn maar waarom zou je een woning verduurzamen?
Het is comfortabel om duurzaam te wonen
Wanneer je energiezuinig woont kan dit invloed hebben op het wooncomfort. Een woning verduurzamen gaat vaak het eerst met de stap isoleren. Wanneer de woning is geïsoleerd dan voelt het meteen comfortabel warm aan wanneer het buiten koud is. Maar wanneer het buiten warm is dan blijft het in huis langer koel.
Een lagere energierekening met energiezuinig wonen
Heb je een duurzame woning dan merk je wel dat je minder hoeft te stoken. Dit komt omdat het minder warmte verliest. Is huis energiezuinig dan gaan de kosten ook omlaag. Daarbij doet een duurzame woning het ook nog eens veel beter op de markt. Zo kan de woning eenvoudiger verkocht worden maar is de kans op een hogere prijs ook groter.
Is je huis duurzaam? Dan is het klaar voor de toekomst
Je woning blijft altijd up-to-date wanneer het energiezuinig is. Een woning hoeft echt niet ineens duurzamer gemaakt te worden. Dit kan ook stapje voor stapje. Zo voorkom je dat je veel geld ineens moet uitgeven voor het verduurzamen van je woning.
Milieu en duurzaamheid
Wanneer je een woning gaat verduurzamen denk je dat dit voordelen heeft voor jezelf. Maar het heeft ook een maatschappelijk voordeel. Je stoot minder CO2 uit, je bent minder afhankelijk van fossiele brandstof en je ontlast ook nog eens toekomstige generaties.
Onafhankelijk zijn met een duurzame woning
Wanneer je woning duurzaam is dan houdt het in dat je onafhankelijk bent. De prijzen van gas en elektra stijgen alleen maar. De overheid schroeft de kosten van gas en elektra op zodat de huishoudens van het gas afgaan. En juist door te verduurzamen word je onafhankelijk van externe partijen en de wisselende prijzen.
Subsidie duurzaam wonen
Er zijn financiële mogelijkheden voor huizenbezitters voor subsidie duurzaam wonen. Ze willen graag dat er geïnvesteerd wordt in warmtepompen, zonnepanelen en meer om nog meer te verduurzamen. Dit kan met de ISDE (investeringssubsidie duurzame energie). De rijksoverheid wil graag dat mensen minder gas gebruiken en dat er duurzame warmtebronnen gebruikt worden. Zo wordt de CO2 uitstoot minder en bespaart de energie.
Met de subsidie duurzaam wonen is het mogelijk dat er meer geïnvesteerd kan worden in energiebesparende oplossingen. Met zonnepanelen kan er zelfs energie opgewekt worden. En met een warmtepomp is een huishouden niet meer afhankelijk van gas. De warmtepomp zorgt ervoor dat de warmte van de buitenlucht, de bodem en het grondwater omgezet wordt in bruikbare energie. Een warmtepomp kan zelfs een financieel voordeel opleveren. De energierekening gaat door de warmtepomp omlaag.
Een huis kopen wat duurzaam is
Ben je op zoek naar een huis en kom je het huis tegen wat je zeker bevalt dan wil je weten of het huis duurzaam is. Het beste is dat je een aantal punten gaat onderzoeken over de woning. De punten die je kunt uitzoeken zijn:
- Het bouwjaar van de woning
- De oppervlakte van de woning
- Het energieverbruik
- Heeft het huis een energielabel en is deze up-to-date
Het is het meest belangrijke om te weten wat voor maatregelen er al in het huis genomen zijn om het duurzamer te maken. De verkoper kan daar zeker het snelst een antwoord op geven. Zo is meteen duidelijk welke duurzame mogelijkheden er nog voor het huis zijn. Het is mogelijk om een 0-meting te laten doen door een expert. Er wordt dan onderzocht hoe duurzaam de woning is en welke maatregelen er nog genomen kunnen worden om het nog duurzamer te maken.
Tips voor duurzaam wonen
Bij een nieuwe woning wil je graag verduurzamen. Wil je de goede kant op met het verduurzamen van je woning dan zijn deze tips zeker iets om je aan te houden met subsidie duurzaam wonen:
Zorg voor kleinere woonruimtes: Zo hoeft er niet veel energie verbruikt te worden. De koude kamers en de warmte kamers probeer deze zoveel mogelijk bij elkaar te houden.
Grondig isoleren: Als de woning goed geïsoleerd en geventileerd is dan heb je een gezonde woning. Het is ook heel erg belangrijk dat de beglazing een goede isolatie is. Het is heel erg belangrijk dat er dakisolatie, beglazing en muurisolatie is aan het huis.
Hoogrendementsbeglazing: Hoogrendementsbeglazing is beter dan dubbelglas. Hierbij kan er een groot verschil in de energierekening gevonden worden.
Gezond verwarmen: Een goede ketel zorgt voor gezond verwarmen. Wil je er zeker van zijn dat de installatie efficiënt en milieuvriendelijk is dan moet het verbrandingsrendement van de ketel hoog genoeg zijn.
Een groendak of -gevel: Wanneer je een groendak of -gevel hebt maakt dit je woning levendig. Het heeft ook als voordeel: geluids- en thermische isolatie, luchtzuivering en biodiversiteit.
Gebruik duurzame bouwmaterialen: Zo denk je aan technische prestaties, de invloed van milieu en de gevolgen voor de gezondheid.
Hergebruiken van regenwater: met een regenwaterput of infiltratiesysteem kan het waterverbruik verminderd worden.