Met minder tevreden

Sanne | september 10, 2022 | 0 | Green Blog

Je hoort steeds vaker dat men wil dat we meer duurzaam gaan leven. Als je dat hoort, dan denk je vast meteen aan het bezuinigen op het gebruik van water, gas en elektriciteit. Maar toch is meer duurzaam leven veel meer dan alleen bezuinigen op deze drie dingen. Je kunt nog veel meer doen om duurzaam te leven. Maar hoe doe je dat dan precies duurzaam leven? En hoe zou je stapje voor stapje steeds meer duurzaam kunnen gaan leven? 

Wat is duurzaam leven precies? 

Duurzaam leven is een manier van leven waarbij je goed voor de natuur en je omgeving zorgt. Bij deze manier van leven ga je veel slimmer om met grondstoffen. Je gooit niet meteen iets weg, maar je kijkt naar wat je er nog wel mee zou kunnen. 

Bij duurzaam leven hoort ook een kritische blik naar wat wij allemaal eten. Door bijvoorbeeld de groenten van het seizoen te eten, draag je bij aan een beter milieu. Je weet namelijk zeker dat deze groenten niet met een duur en vervuilend vliegtuig ingevlogen zijn. 

Maar duurzaamheid betekent nog veel meer dan dat. Duurzaam met de mensen omgaan die bij of voor jou werken hoort daar ook bij. Iedereen is er gebaat bij als iemand langer gezond blijft. Goede en gezonde werkomstandigheden dragen daar zeker weten aan bij. Blijf als bedrijf dan ook altijd werken aan een steeds meer duurzame manier van werken

Het is altijd goed om kritisch te blijven kijken naar hoe jij in het leven staat en hoe je meer duurzaam door het leven zou kunnen gaan. Zo kun je ook beperken op het kopen van nieuwe spullen als je weet dat je ook ergens iets kan kopen dat hergebruikt wordt. Hiermee voorkom je weer dat er nieuwe grondstoffen gebruikt moeten worden. 

De wereld verduurzaamt 

Over de hele wereld zijn er mensen die er dagelijks over nadenken hoe mensen nog meer duurzaam kunnen gaan leven. Zo wordt bijvoorbeeld koffie gebruikt voor het kweken van paddenstoelen. Denk aan de komst van de zonnepanelen waardoor er minder energie van de centrales af hoeft te komen. 

De wereld verduurzaamt

Elektriciteit die uit de zon wordt gehaald zal nooit opraken. Ook zorgt het voor veel minder vervuiling. Er zijn nog meer manieren waarop je bij kan dragen aan een meer duurzame maatschappij. Als je de kachel aan hebt staan zou je bijvoorbeeld de ramen en deuren dicht kunnen houden. 

In plaats van alles meteen nieuw aan te schaffen zou je ook kunnen kijken of je ergens iets tweedehands zou kunnen vinden dat nog een tweede leven zou kunnen verdienen. Hiermee draag je ook weer een stukje bij aan het verduurzamen van de wereld. 

Hoe kun je duurzaam leven?

De vraag hoe kun je duurzaam leven, is een vraag waar veel antwoorden op gegeven kunnen worden. Allereerst zul je een manier moeten vinden waarop je zou kunnen beginnen met duurzaam leven. Maar voordat je dat kan gaan doen moet je je wel eerst hebben verdiept in wat duurzaam leven precies inhoudt. 

Als je met een duurzaam leven wil beginnen dan is het verstandig om te beginnen kleine dingen te veranderen. Denk bijvoorbeeld aan de boodschappen die je dagelijks in de winkel koopt. Moet je deze echt met de auto doen, en kun je volstaan met de producten van het seizoen? 

Daarna kun je gaan kijken of het nodig is nieuwe dingen aan te schaffen. Je zou ook kunnen kijken naar de mogelijkheden die er zijn op tweedehands gebied. Vaak vind je tweedehands ook hele mooie en goede bruikbare spullen. Dit scheelt weer in de productie van nieuwe dingen. Hiermee heb je al een antwoord op hoe kun je duurzaam leven. 

Tips om duurzaam te leven

Wanneer je wil gaan beginnen duurzaam te gaan leven, dan is het handig dat je daar een aantal tips om duurzaam te leven krijgt. Met deze tips ben je meteen op weg geholpen en heb je een richtlijn van waar je je allemaal aan zou moeten houden om op een goede manier duurzaam te gaan leven.

Tips om duurzaam te leven zijn bijvoorbeeld:

Wees je bewust van wat je aanschaft

Als je bewust omgaat met de dingen die je koopt, kun je al een behoorlijke impact hebben op het duurzaam leven. Deze manier van leven noemen ze consuminderen. Je bent je meer bewust van wat je koopt en je zult dingen minder snel kopen, omdat je meer kritisch kijkt naar of je dit wel nodig hebt.  

Kies vaker voor een vegetarische maaltijd

Met het eten van minder vlees draag je je steentje bij aan het verlagen van de CO2 uitstoot binnen de vlees industrie. Maak een feestje op je bord met extra veel groente, is ook nog eens heel erg gezond voor je lichaam. 

Ga minder vaak met het vliegtuig of met de auto op vakantie, reis duurzaam

Als je tijdens het reizen de auto steeds vaker laat staan en vaker zou kiezen voor de fiets of voor de trein, dan zou je ook een flinke bijdrage gaan leveren aan een duurzaam leven. Ook als je op vakantie gaat zou je gebruik kunnen maken van de trein. 

Dit is ook vele malen duurzamer dan het vliegen met een vliegtuig. Reizen met de trein is een van de meest duurzame manieren waarop je je zou kunnen verplaatsen. Kies voor een mooie treinreis dwars door de natuur heen. 

Koop niet standaard nieuwe dingen, maar kijk ook eens naar tweedehands mogelijkheden

Met het gebruiken van tweedehands spullen of kleding spaar je grondstoffen uit voor het maken van nieuwe items. Oude dingen kunnen vaak ook heel goed ergens nog een tweede kans krijgen, waardoor er meer mensen plezier van kunnen hebben

Bespaar op het gebruik en de kosten van de energie

Als je het duurzame leven helemaal goed wil doen, dan zou je ook op het gebied van energie veel aan verduurzaming kunnen doen. Je kunt gebruik maken van zonnepanelen en een warmtepomp. Op die manier krijg je op een duurzame, milieuvriendelijke manier alle energie naar je toe en zul je daar veel minder kosten aan kwijt zijn. 

Related Posts

Recente berichten

Wat is detoxen en heb ik een detoxkuur nodig

Wat is detoxen en heb ik…

ClubGreen | november 7, 2022 | 0

Detoxen wordt ook wel eens ontgiften genoemd. De benaming verwijst naar gif of toxic. Neem je gif in, dan zal je intoxiceren. Denk bijvoorbeeld aan alcoholintoxicatie: een vergiftiging met alcohol. Haal…

Categorieën

Over ons:

Op Clubgreen vind je informatie over duurzaamheid en een duurzaam gezond leven. De afgelopen jaren zijn deze onderwerpen steeds nadrukkelijker in onze levens gekomen. En krijgen we er allemaal steeds meer mee te maken. Wij delen onze kennis graag vandaar dit blog. Wilt u een bijdrage leveren aan Clubgreen neem dan gerust contact op. Met jou idee en of voorstel voor bijvoorbeeld een leuke samenwerking. Mail ons gerust op info(a)clubgreen.nl