Hoe selecteer je de juiste kandidaat voor de juiste baan?

ClubGreen | mei 10, 2021 | 0 | Bedrijven

Je vacature is succesvol geplaatst en de reacties stromen binnen. Super! Maar dan komt de volgende stap; het selecteren van de kandidaten. Het kan lastig zijn om in de stapel van sollicitaties keuzes te moeten maken. Op basis waarvan maak je die? Hoe je dit selectieproces een stuk makkelijk maakt vertellen we je hier. Daarnaast hebben we ook nog enkele tips voor het inwerken van de nieuwe medewerker door middel van een onboarding programma

Tip 1: Wat zijn de (harde) criteria? 

Wanneer je een lijst maakt met daarin alle eisen waaraan de kandidaat moet voldoen, kan je op basis daarvan een eerste selectie maken. Hiermee worden op een snelle manier de juiste kandidaten geselecteerd. Deze groep kan je dan ook afwijzen door hen te melden dat ze niet aan de criteria voldoen. 

Tip 2: Gebruik de stoplichtmethode 

Een makkelijke manier om de sollicitaties te selecteren is door de stoplichtmethode toe te passen. Brieven die niet voldoen aan de criteria, mogen op de rode stapel. De oranje stapel is bedoeld voor de kandidaten waarover je nog twijfelt en de groene is uiteraard voor de interessante brieven. Over de oranje stapel kan je later nog een beslissing nemen. 

Tip 3: Neem een vast moment voor de selectie

Het wordt afgeraden om telkens tussendoor kandidaten te selecteren, omdat je dan nog niet beschikt over voldoende vergelijkingsmateriaal. Dan kan het voorkomen dat je iemand afwijst die later toch tot een van de besten behoort. Bovendien werkt het ook efficiënter om er even voor te gaan zitten dan wanneer je het tussen je werkzaamheden door doet. 

Tip 4: Het juist inwerken van de nieuwe medewerker

Wist je dat 25% van de medewerkers in het eerste jaar vertrekt? Dat is veel! Dit kost een bedrijf al snel 25.000 euro aan productiviteit. Maar dat hoeft niet zo te zijn, wanneer de tijd en energie wordt gestoken in de eerste periode. Het gaat namelijk verder dan alleen inwerken. Een nieuwe medewerker moet succesvol landen in het bedrijf, de samenwerking met andere collega’s moet op gang komen en hij of zij moet voorzien worden van de juiste kennis en vaardigheden. Er zijn hiervoor speciale programma’s ontwikkeld zoals het onboarding programma van TinQwise. 

Tip 5: Pre- en onboarding service app 

Naast dit inwerkprogramma heeft TinQwise een app ontwikkeld die niet alleen helpt bij het juist inwerken van nieuwe medewerkers, maar helpt ook bij het werven en selecteren van de juiste kandidaten. Deze onboarding app genaamd TinQwise Newbies helpt organisaties dus met het gehele proces rondom nieuwe medewerkers. Makkelijker kunnen ze het niet voor je maken! 

Related Posts

Recente berichten

Wat is detoxen en heb ik een detoxkuur nodig

Wat is detoxen en heb ik…

ClubGreen | november 7, 2022 | 0

Detoxen wordt ook wel eens ontgiften genoemd. De benaming verwijst naar gif of toxic. Neem je gif in, dan zal je intoxiceren. Denk bijvoorbeeld aan alcoholintoxicatie: een vergiftiging met alcohol. Haal…

Categorieën

Over ons:

Op Clubgreen vind je informatie over duurzaamheid en een duurzaam gezond leven. De afgelopen jaren zijn deze onderwerpen steeds nadrukkelijker in onze levens gekomen. En krijgen we er allemaal steeds meer mee te maken. Wij delen onze kennis graag vandaar dit blog. Wilt u een bijdrage leveren aan Clubgreen neem dan gerust contact op. Met jou idee en of voorstel voor bijvoorbeeld een leuke samenwerking. Mail ons gerust op info(a)clubgreen.nl