Eens wat anders, kies voor een ecologische vakantie

Sanne | december 9, 2022 | 0 | Overig

Reizen, veel mensen doen dat om even helemaal weg te komen uit d e dagelijks sleur van het werken en het gezinsleven. Even op adem komen in een hele andere omgeving onder hele andere omstandigheden dan die je thuis altijd hebt. Reizen is alleen niet altijd even goed voor onze natuur. Daarom zou je ervoor kunnen kiezen om een ecologische vakantie te gaan houden. Maar wat is een ecologische vakantie dan precies en waar zou je deze dan kunnen houden? 

Wat is een ecologische vakantie? 

Een ecologische vakantie wil zeggen dat je van plan bent om duurzaam te gaan reizen. Duurzaam reizen wil zeggen dat je tijdens je vakantie zoveel als mogelijk is rekening zal houden met de natuur en het milieu. 

Tijdens de ecologische vakantie heb je veel respect voor de lokale bevolking en hun cultuur. Vaak is de reisbestemming een natuurgebied waar je even heerlijk helemaal tot rust kan komen en terug kan gaan naar de basis waar het allemaal om draait. 

Lever een bijdrage aan de lokale bevolking met je ecologische vakantie

Vaak is het zo dat een ecologische vakantie gepaard gaat met een samenwerking tussen de lokale bevolking en de toeristische activiteit(en) die je tijdens je ecologische vakantie wil gaan ondernemen. Hierbij zou je gebruik kunnen maken van een plaatselijke gids en het kopen van lokale producten bij de lokale ondernemers. 

Het houden van een ecologische vakantie zou dan ook een positieve bijdrage moeten leveren aan zowel het behoud van de cultuur en de natuur als het welzijn van de plaatselijke bevolking. Het is dan ook de bedoeling dat de impact op het milieu zo minimaal mogelijk moet blijven. 

Kies voor een ecologische reisbestemming

Mocht je kiezen voor een ecologische vakantie, dan begint deze bij het kiezen van je reisbestemming. Er zijn verschillende lijsten te vinden waar je de ecologische bestemmingen op zou kunnen vinden.

Als je het hebt over ecologische bestemmingen dan heb je bijvoorbeeld Zwitserland, Malta en Zweden. Mocht je wat verder van huis willen gaan dan zou je naar Costa Rica, Belize, Kaap Verdië of Jamaica kunnen gaan. 

Kies voor een groen verblijf

Hoe ecologisch de vakantie gaat worden hangt ook voor een deel af van de plaats waar je wil gaan verblijven. Als je echt duurzaam op vakantie wil dan ga je lekker overnachten in een bed and breakfast. 

Mocht je toch een groter verblijf willen, dan kan dat, maar dan moet je er wel op letten dat zij de Eco Rooms, Green Keys en de Eco suites certificaten bezitten. Deze zijn wereldwijd ook te vinden. Er zijn zelfs plaatsen waar je luxe met duurzaamheid kunt combineren op groene bestemmingen. 

Een kleine voetafdruk achterlaten tijdens je ecologische vakantie

Als je een ecologische vakantie aan het houden ben, dan wil je natuurlijk op de plaats van bestemming ook zo min mogelijk vervuiling veroorzaken. Daarom is het belangrijk om je zoveel mogelijk met het openbaar vervoer of met de fiets te verplaatsen.

Deze manier van reizen geeft je meteen de gelegenheid de omgeving goed in je op te nemen en het land te leren kennen als een echte inwoner van het land van je bestemming. Het zijn de meest kleine dingen die bij kunnen dragen aan je ecologische vakantie.

Zo zou je voor tijdens het reizen een waterfles mee kunnen nemen en je zou in lokale eetgelegenheden kunnen gaan eten om de lokale bevolking hiermee te kunnen steunen. Een goed voorbeeld van een niet ecologisch verblijf is een all you can eat gebeuren. 

Wat je achteraf nog zou kunnen doen

Mocht je naar een verre bestemming zijn gevlogen, dan heb je te maken gehad met de uitstoot van CO2. Dit is natuurlijk dan niet echt ecologisch. Maar dit zou je kunnen compenseren door een donatie te doen aan een ecologische organisatie om het gebruik van het vliegtuig te kunnen compenseren. 

Wat zijn de nadelen van een ecologische vakantie? 

Het is niet zo gek dat er ook nadelen kleven aan het doen van een ecologische vakantie. Mocht het stukje natuur waar je heen gaat populair worden onder de ecologische reizigers dan loop je wel het risico dat het stukje natuur overbelast kan raken door de grote stroom aan toeristen. 

Het kleinschalige zal wel snel afnemen als er onder de ecologische reizigers bekend wordt dat er helemaal ingespeeld wordt op hun komst. Meer mensen zullen dan naar die gebieden toe gaan trekken.

Toch zal de natuur en de cultuur gerespecteerd worden door alle mensen die deze gebieden zullen bezoeken, want waarom zouden ze er anders voor hebben gekozen om op een ecologische vakantie reis te gaan. 

Wat zijn de voordelen van een ecologische vakantie? 

Een heel groot voordeel van het houden van een ecologische vakantie is dat de cultuur, de natuur en de historie van het gebied waar je heen zal reizen gerespecteerd en in ere gehouden zal worden. Ook de flora en de fauna van zo een gebied blijven onaangetast. 

Daarnaast biedt jouw komst naar een ecologisch gebied weer werkgelegenheid aan voor de lokale bevolking. Hier zal de hele gemeenschap uiteindelijk van mee profiteren. Mensen kunnen beter opgeleid worden.

Ook de manier van reizen naar een ecologische bestemming wordt beïnvloed door het houden van een ecologische vakantie. Er wordt dan ook veel sneller gekozen voor een meer duurzame manier van reizen en verplaatsen tijdens de vakantie. 

Door deze keuzes wordt er nog een extra bijdrage geleverd aan het verminderen van de uitstoot en de vervuiling. Deze keuze zal van invloed zijn op het milieu in de plaatselijke omgeving. Door het kleinschalige karakter zul je er niet snel grote projectontwikkelaars tegenkomen. 

Zij zouden er juist voor zorgen dat er steeds meer natuur verdwijnt, dit druist helemaal in tegen de principes van het houden van een ecologische vakantie op een ecologische bestemming. Door de komst van de ecologische toeristen kan er nog veel meer. 

Het geld dat door de toeristen binnen gebracht wordt, word vaak weer gebruikt om weer terug te stoppen in de bescherming van de natuur.

Related Posts

Recente berichten

Wat is detoxen en heb ik een detoxkuur nodig

Wat is detoxen en heb ik…

ClubGreen | november 7, 2022 | 0

Detoxen wordt ook wel eens ontgiften genoemd. De benaming verwijst naar gif of toxic. Neem je gif in, dan zal je intoxiceren. Denk bijvoorbeeld aan alcoholintoxicatie: een vergiftiging met alcohol. Haal…

Categorieën

Over ons:

Op Clubgreen vind je informatie over duurzaamheid en een duurzaam gezond leven. De afgelopen jaren zijn deze onderwerpen steeds nadrukkelijker in onze levens gekomen. En krijgen we er allemaal steeds meer mee te maken. Wij delen onze kennis graag vandaar dit blog. Wilt u een bijdrage leveren aan Clubgreen neem dan gerust contact op. Met jou idee en of voorstel voor bijvoorbeeld een leuke samenwerking. Mail ons gerust op info(a)clubgreen.nl