Verklein je ecologische voetafdruk door duurzaam te printen

ClubGreen | maart 28, 2022 | 0 | Reviews

Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol bij de keuzes die we maken, zowel particulier als zakelijk. Er zijn verschillende manieren om de ecologische voetafdruk die we achterlaten te verkleinen. Denk bijvoorbeeld aan het compenseren van je vlucht per vliegtuig door bij te dragen aan het aanplanten van nieuwe bossen. Of concreter: het gebruik van zonnepanelen op het dak van je woning of bedrijfspand. Een mogelijkheid om je ecologische voetafdruk te verkleinen met een minder grote impact voor jezelf: een duurzame manier van printen. Heb je bijvoorbeeld al eens gekeken hoe duurzaam je pla filament is in de 3D printer op je werk? 

Duurzaam 3D printen in plaats van onderdelen kopen 

Niet alleen zit duurzaam printen in het type filament wat je gebruikt. Duurzaamheid zit ook in het 3D printen van bijvoorbeeld onderdelen voor het productieproces, in plaats van het inkopen hiervan. De keuze voor een 3D printer in combinatie met een Resin filament maakt dat je onafhankelijk bent van externe partijen. De schroefjes en moertjes die je nodig hebt om producten te kunnen produceren hoeven niet vanuit China of andere verre oorden te worden verstuurd. Een zware belasting van het milieu kan zo voorkomen worden. Een ander voordeel voor je organisatie: je kunt de onderdelen vaak nagenoeg direct gebruiken, in plaats van dat je afhankelijk bent van de snelheid van je leverancier. 

Tip: zorg dat je altijd een aantal Resin filamenten op voorraad hebt, zodat je kunt blijven printen als het huidige filament op begint te raken. 

Minder restafval door 3D te printen

3D printen biedt nog meer voordelen op het gebied van duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan het feit, dat er minder restafval overblijft bij het gebruik van dit type printer. Restafval ontstaat wel, wanneer je onderdelen door een externe partij laat ontwikkelen. Machines verbruiken lang niet al het materiaal. Het overgebleven materiaal wordt vaak weggegooid, daar het recyclen hiervan niet rendabel of überhaupt niet mogelijk is. 

3D printer in combinatie met groene stroom 

De meest duurzame keuze is een combinatie van een 3D printer voor het printen van losse onderdelen voor het productieproces, aangedreven door groene stroom. Mocht je momenteel niet willen investeren in zonnepanelen, dan zou je deze ook kunnen huren. Nog makkelijker is het afnemen van groene stroom via de energieleverancier. Op deze manier beperk je de ecologische voetafdruk van je organisatie tot een minimum. Thuis zou je op dezelfde manier kunnen werken. Nadeel is dat een 3D printer voor particulier gebruik relatief duur is. 

Related Posts

Bamboe zonneblinden

Bamboe zonneblinden

ClubGreen | augustus 24, 2020 | 0

Zonneblinden zijn houten luiken met vaste latten die schuin zijn neergeklapt, ‘Persienne’ is de Franse benaming. Sommige delen kunnen draaien of zijn omhoog geklapt. Het woord blinden komt van binnenluik,…

Recente berichten

Wat is detoxen en heb ik een detoxkuur nodig

Wat is detoxen en heb ik…

ClubGreen | november 7, 2022 | 0

Detoxen wordt ook wel eens ontgiften genoemd. De benaming verwijst naar gif of toxic. Neem je gif in, dan zal je intoxiceren. Denk bijvoorbeeld aan alcoholintoxicatie: een vergiftiging met alcohol. Haal…

Categorieën

Over ons:

Op Clubgreen vind je informatie over duurzaamheid en een duurzaam gezond leven. De afgelopen jaren zijn deze onderwerpen steeds nadrukkelijker in onze levens gekomen. En krijgen we er allemaal steeds meer mee te maken. Wij delen onze kennis graag vandaar dit blog. Wilt u een bijdrage leveren aan Clubgreen neem dan gerust contact op. Met jou idee en of voorstel voor bijvoorbeeld een leuke samenwerking. Mail ons gerust op info(a)clubgreen.nl