Er waait een groene wind door de horeca

ClubGreen | januari 17, 2021 | 0 | Green Blog

Verduurzaming is in iedere branche een hot topic, ook in de horeca. Ondernemers nemen steeds meer maatregelen om hun steentje bij te dragen. En met succes: er verschijnt meer duurzaam eten op menukaarten, verspilling wordt zoveel mogelijk tegengegaan en de keuken draait op energiezuinige apparatuur.

Energie besparen

Zonder schuldgevoel genieten van een heerlijk, koel biertje? De horeca maakt het je een stukje makkelijker. Het biertje dat je drinkt wordt namelijk steeds vaker energiezuinig gekoeld door een barkoelkast met gunstig energielabel. Horecaondernemers die willen verduurzamen kunnen er namelijk niet omheen om energie te besparen. Vooral koel- en vriesapparatuur, dat vrijwel altijd aanstaat, verbruikt veel energie. Koelingen en vriezers worden gelukkig steeds energiezuiniger dankzij de nieuwste technieken. Niet alleen beter voor onze planeet, het levert ook een flink lagere energierekening op. Niet zo gek dat veel keukens overstappen op energiezuinige horeca apparatuur.

Duurzame alternatieven voor plastic

Het iconische plastic patatbakje maakt vanaf juli dit jaar plaats voor een duurzamere variant. Vanaf dan gaat het Europees verbod op wegwerpplastic namelijk in. Ook rietjes, bestek en borden zijn niet langer meer toegestaan. Dat is goed nieuws nu de populariteit van maaltijdbezorging en afhalen ongekende hoogte heeft bereikt. Er zijn gelukkig genoeg alternatieven zoals disposables van fsc hout, suikerrietpulp, karton, bamboe, palmblad en bagasse. Stuk voor stuk materialen die 100% afbreekbaar zijn.

Vergroening op de menukaart 

Verduurzaming vindt ook plaats op het bord van de gast. Er verschijnen meer vegetarische en plantaardige opties op menukaarten. Er wordt geminderd met vlees en juist méér met groenten uit het seizoen gedaan. Gasten zijn zich steeds bewuster van gezonde voeding en de horeca beweegt daarin mee. Kant-en-klaar is uit, vers en huisgemaakt zijn de norm. Er is een groeiende aandacht voor eerlijke, biologische producten. Er zijn zelf restaurants die hun eigen groenten verbouwen. Streekproducten, eerlijke producten met een verhaal, worden in de spotlights gezet terwijl producten met een hoge CO2-uitstoot zoveel mogelijk worden vermeden.

Verspilling tegengaan 

Veel eten belandt uiteindelijk in de prullenbak. Een belangrijk aandachtspunt dat wordt tegengegaan door lokaal in te kopen, het aantal opties op de menukaart te beperken, een slim inkoopbeleid te hanteren, voor kruisbestuiving te zorgen tussen ingrediënten, de porties te verkleinen en méér met ingrediënten te doen. Van kop-tot-staart, ieder stukje wordt gebruikt. Chefs zien kansen in resten die anders in de prullenbank zouden belanden. Van groenteschillen wordt bijvoorbeeld bouillon getrokken en producten die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten, worden verwerkt in een gunstig geprijsde dagschotel.

Sneltrein

De ontwikkelingen op het gebied van duurzaam ondernemen in de horeca gaan razend snel. Wie nu niet instapt op de sneltrein, mist de boot. In het dagelijks leven vinden mensen het namelijk steeds normaler om duurzame keuzes te maken. De horeca kan en wil daarin niet achterblijven. De komende jaren is de verwachting dat de markt voor plantaardige alternatieven flink stijgt. Ook zal keukenapparatuur nóg energiezuiniger worden en uitgerust worden met slimme innovaties voor extra besparing.

Related Posts

Recente berichten

Wat is detoxen en heb ik een detoxkuur nodig

Wat is detoxen en heb ik…

ClubGreen | november 7, 2022 | 0

Detoxen wordt ook wel eens ontgiften genoemd. De benaming verwijst naar gif of toxic. Neem je gif in, dan zal je intoxiceren. Denk bijvoorbeeld aan alcoholintoxicatie: een vergiftiging met alcohol. Haal…

Categorieën

Over ons:

Op Clubgreen vind je informatie over duurzaamheid en een duurzaam gezond leven. De afgelopen jaren zijn deze onderwerpen steeds nadrukkelijker in onze levens gekomen. En krijgen we er allemaal steeds meer mee te maken. Wij delen onze kennis graag vandaar dit blog. Wilt u een bijdrage leveren aan Clubgreen neem dan gerust contact op. Met jou idee en of voorstel voor bijvoorbeeld een leuke samenwerking. Mail ons gerust op info(a)clubgreen.nl