Kun je producten na de houdbaarheidsdatum nog gebruiken?

Sanne | december 28, 2023 | 0 | Gezondheid

Op elk voedingsproduct wat je koopt kun je een houdbaarheidsdatum kopen. Je vindt ze op de meeste voorverpakte voedingsmiddelen. Dit kan een TGT-datum zijn, maar ook een THT-datum kan op een product vermeld staat. Veel mensen weten niet dat er een verschil tussen deze 2 zijn en durven een product na de datum niet meer te gebruiken. Maar kun je producten na de houdbaarheidsdatum nog gebruiken of kun je het beter weggooien omdat het niet meer veilig is? We hebben het voor je uitgezocht en alle informatie en tips op een rijtje gezet voor je. 

De TGT-datum

Op een verpakking kan een THT en TGT-datum staan. De TGT-datum staat voor te gebruiken tot. Deze TGT-datum zul je tegenkomen op voedingsmiddelen die snel kunnen bederven. Denk hierbij aan verse (rauwe) vis of vers vlees. Dit zijn voedingsmiddelen waar snel bacteriën op kunnen groeien. Dit kan weer gezondheidsrisico’s met zich mee brengen en ervoor zorgen dat je ziek wordt als je het na deze aangegeven datum nog eet. 

De TGT-datum geeft dus aan tot wanneer je het product kunt eten, zonder dat er risico’s aan verbonden zitten. Als het voedingsmiddel voorbij deze datum is, kun je het product het beste meteen weggooien en niet meer consumeren. De bacteriën die je ziek kunnen maken, kun je niet met het blote oog zien. Dit risico kun je dus beter niet nemen om te voorkomen dat je ziek wordt. 

Wel kun je voeding na de TGT-datum eten, wanneer je het invriest. Zodra je het invriest kun je het nog zo’n 3 maanden bewaren. Houd hierbij wel rekening dat je het moet opeten zodra je het uit de vriezer haalt en ontdooit. Laat het daarna niet meer te lang liggen, maar consumeer het direct. Wel raden we je altijd aan om goed te kijken en te ruiken voordat je iets uit de vriezer met een TGT-datum eet. Ruikt het raar of heeft het een andere kleur? Neem het risico dan niet. 

De THT-datum

Naast de TGT-datum is er ook een THT-datum. THT staat voor ten minste houdbaar tot. Dit is een minder strikte datum dan de TGT-datum. De THT-datum staat voor de datum waarbinnen ze de kwaliteit van het product kunnen garanderen. Als de THT-datum is verlopen is het product niet meteen een gezondheidsrisico, maar kan het product wel een verminderde kwaliteit krijgen. Je kunt het nog steeds gewoon eten, op voorwaarde dat het product op de aanbevolen manier bewaard gebleven is. Ook is het hierbij belangrijk dat de verpakking dicht of goed afgesloten is geweest, zodat er geen bacteriën bij gekomen zijn. 

Bij producten met een THT-datum moet je meestal denken aan melk, koekjes, sap, pasta, rijst of conserven. Na deze datum zal de kwaliteit dus minder kunnen worden. We raden dan ook altijd om na deze datum goed je zintuigen te gebruiken om te oordelen of je het nog kunt eten. Soms kunnen voedingsmiddelen in blik zelfs nog jaren na het verstrijken van de THT-datum nog gegeten worden. De kwaliteit van het product zal wel achteruitgegaan zijn, maar zolang het blik niet kapot is of bol staat, kun je het product zonder gezondheidsrisico gewoon nog eten. 

Het kwaliteitsverlies zul je kunnen zien aan de kleur van het product of je kunt het ruiken of proeven. Als het product er nog goed uit ziet en ook nog goed ruikt, dan kun je het gewoon nog bereiden en eten of drinken. Smaakt het toch niet helemaal zoals het zou horen te smaken? Gooi het dan alsnog weg. Als er schimmel te zien is of het product klonterig is, moet je het product meteen weggooien en niet meer proeven en eten.

Vleeswaren of verse producten met een THT-datum?

Ook op sommige vleeswaren of verse producten kan een THT-datum gezet worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld salami als broodbeleg. Hierbij wordt er gekozen voor een THT-datum in plaats van een TGT-datum omdat het product aan sterke hittebehandeling is ondergaan. Ook bevat het veel conserveermiddelen, waardoor de bacteriën waar je ziek van kan worden de kans niet krijgen om te groeien. 

Niet alle verse producten en vleeswaren worden op die manier gemaakt en verwerkt. Doordat deze minder sterk worden behandeld, zijn zij een stuk kwetsbaarder voor de uitgroei van deze ziekmakende bacteriën. In dat geval is de TGT-datum verplicht om erop gezet te worden. Je kunt bij veel vleeswaren dan ook vooraf beter goed kijken en ruiken voordat je het eet na de verstreken datum.

Lang houdbare producten

Er zijn ook veel producten die een erg lange houdbaarheid hebben. Deze hebben ook een THT-datum, maar deze hoef je vaak niet zo nauw te nemen. Juist doordat ze een lange houdbaarheidsdatum hebben, is de THT-datum vaak meer een indicatie. In dat geval raden we je altijd aan goed naar het product te kijken voordat je beslist of je het nog kunt eten of niet. 

Bij een ongeopend conservenblik kun je dit makkelijk herkennen aan de vorm van het blik. Als het blik bol staat, kun je deze niet meer eten en beter ook niet open maken. Als dit niet het geval is, controleer dan altijd de binnenkant op bederf, geur en kleur voordat je het gaat eten. 

Ook zijn er veel droge producten die je vaak nog ver na de THT-datum kunt eten. Denk hierbij aan droge producten zoals meel of bloem, maar ook pasta of rijst. Zolang deze producten in een donkere, droge en afgesloten omgeving bewaard worden, kunnen ze wel langer dan een jaar houdbaar blijven. Wanneer de voorraad pot met meel een muffe geur heeft of het geklonterd is, is er een kans dat er schimmel of insecten in de pot ontwikkeld zijn. In dat geval moet je het direct weggooien. 

Voor pasta en rijst geldt dat ze nauwelijks kunnen bederven als ze op de juiste manier bewaard worden. Zorg dat ook dit op een goede droge en afgesloten plek wordt opgeslagen. Zo krijgen insecten, schimmels of vocht geen kans om bij de producten te komen. Ook dan gaat het een stuk langer mee dan de THT-datum. Ook hierbij geldt: gebruik je zintuigen en controleer het altijd vooraf. 

Related Posts

Recente berichten

Wat is detoxen en heb ik een detoxkuur nodig

Wat is detoxen en heb ik…

ClubGreen | november 7, 2022 | 0

Detoxen wordt ook wel eens ontgiften genoemd. De benaming verwijst naar gif of toxic. Neem je gif in, dan zal je intoxiceren. Denk bijvoorbeeld aan alcoholintoxicatie: een vergiftiging met alcohol. Haal…

Categorieën

Over ons:

Op Clubgreen vind je informatie over duurzaamheid en een duurzaam gezond leven. De afgelopen jaren zijn deze onderwerpen steeds nadrukkelijker in onze levens gekomen. En krijgen we er allemaal steeds meer mee te maken. Wij delen onze kennis graag vandaar dit blog. Wilt u een bijdrage leveren aan Clubgreen neem dan gerust contact op. Met jou idee en of voorstel voor bijvoorbeeld een leuke samenwerking. Mail ons gerust op info(a)clubgreen.nl