Wat kun je zelf doen om te verduurzamen?

Sanne | maart 5, 2023 | 0 | Green Blog

Verduurzamen wordt steeds belangrijker in het dagelijks leven. De energiekosten lopen op, de energiebronnen worden uitgeput en de prijzen van gas gaan door het dak. Door een aantal aanpassingen te maken op je leven en op je woning kan je niet alleen je woning verduurzamen, maar ook een leuk geldbedrag besparen. Er zijn een aantal verschillende manieren waarop je een woning kan verduurzamen, en voor sommige mensen zijn sommige toepassingen iets makkelijker als andere. Hier vind je de beste manieren om je woning te verduurzamen en geld te besparen op je energierekening en gaskosten!

Een warmtepomp aanschaffen

Een van de beste manieren om je woning te verduurzamen is het aanschaffen van een warmtepomp. In sommige situaties kan dit echter duur zijn. Vanaf 2026 wordt het echter verplicht in Nederland om een hybride warmtepomp (of variant) aan te schaffen als je een nieuwe cv-ketel nodig hebt. De warmtepomp haalt warmte uit de grond en uit de lucht om je huis te verwarmen. Er zijn verschillende soorten warmtepompen, sommige meer effectief als anderen. Natuurlijk zijn de duurste warmtepompen het meest effectief. 

Een hybride warmtepomp laten installeren kan soms al gedaan worden binnen een dag in je woning, met uitzonderingen van hoge appartementen. Een hybride warmtepomp verbetert het energielabel van je woning en helpt met tot wel 70% besparen op je gasverbruik. Daarnaast stijgt de waarde van de woningen met een warmtepomp omdat je natuurlijk minder geld aan gas kwijt bent in de maand. Een warmtepomp heeft een levensduur van 15 tot wel 20 jaar, en met periodiek onderhoud kan deze pomp wel 30 jaar meegaan! Je hoeft je dus niet snel zorgen te maken over het aanschaffen van een nieuwe pomp. Het is de ideale manier om je woning te verduurzamen!

Het verbeteren van de isolatie in je woning

Sommige huizen hebben een slechte isolatie, waardoor de warmte of koelte sneller ontsnapt uit de woning. Hierdoor worden de stookkosten natuurlijk een stuk duurder, waardoor je meer geld kwijt bent aan gaskosten. Er zijn verschillende vormen van isolatie die kunnen helpen. Als je woning veel gaten of kieren heeft kan je deze afdichten met kit, wat al erg kan helpen.

Een andere vorm van isolatie is het glas in je ramen. Een moderner type glas zoals HR++ maakt gebruik van twee glasplaten met een edelgas ertussen waardoor de warmte minder snel ontsnapt. Het vervangen van het glas is vaak niet te duur, en kan al een erg groot verschil maken in de isolatiewaarde van je woning. 

Ook kan je de isolatie van je woning zelf aanpassen. Zo heb je dakisolatie, vloerisolatie en muurisolatie. Als je een van deze vormen van isolatie niet hebt is het gemakkelijk om deze te laten installeren, wat ook vaak niet te veel geld kost. De verschillende vormen van isolatie kunnen een groot effect hebben op je gasrekening, afhankelijk van welk type woning en de isolatie die al aanwezig is. Het is echter zeker aan te raden om dit op te zoeken als je een huis wilt verduurzamen. 

Een slimme thermostaat kopen

Een slimme thermostaat toepassen kan ook een grote impact hebben op je gasrekening, vooral als je de verwarming vaak vergeet uit te zetten of de verwarming de hele dag aan laat staan, omdat je thuis wilt komen in een warm huis. Het voordeel van deze thermostaat is namelijk dat deze zich aanpast op je leef gedrag met een zelflerend algoritme. Als je een vast patroon hebt wordt het huis bijvoorbeeld verwarmd als je thuiskomt of thuis bent, en als je weggaat wordt er energie bespaard. Dit kan veel effect hebben op je gasrekening.  

Heb je werktijden die sterk variëren? Ook dan kan je een slimme thermostaat aanpassen. Dit model kan je echter bedienen met je telefoon en bijvoorbeeld aanzetten als je naar huis gaat. Zo hoef je niet in de kou te zitten totdat je huis is verwarmd, en is het huis warm bij binnenkomst. 

Het enige waar je op hoeft te letten bij dit type thermostaat is het protocol van de cv-ketel. Dit protocol wordt namelijk gebruikt voor communicatie. Hebben de thermostaat en de ketel hetzelfde protocol? Dan werkt de thermostaat precies zoals gewenst. 

Zonnepanelen plaatsen

De laatste en meest bekende methode van verduurzamen is het plaatsen van zonnepanelen. Deze panelen genereren energie wanneer ze blootgesteld zijn aan zonlicht. Hierdoor hoef je minder of zelfs geen energie te gebruiken van de energiemaatschappij, wat in de meeste gevallen nog wordt opgewekt met fossiele brandstoffen. Hierdoor verklein je de CO2 footprint van je huis en betaal je natuurlijk ook een stuk minder voor je energierekening. Het is de ideale manier om je eigen energie te maken en onafhankelijk te worden van de rekeningen die je elke maand krijgt. 

Zelf verduurzamen is een investering

Hoewel sommige vormen van verduurzamen duurder zijn kosten ze allemaal aardig veel geld. Je kan dit bedrag het beste zien als een investering, omdat je het over een periode van tijd vaak weer terug kan verdienen en vervolgens winst kan gaan maken. Den bijvoorbeeld aan zonnepanelen. Het plaatsen van zonnepanelen kan aardig veel geld kosten, gemiddeld rond de 5000 euro, maar dit bedrag wordt binnen 7 tot 9 jaar terugverdiend. Andere methodes verdien je misschien iets sneller of juist een stuk langzamer terug. Dit is natuurlijk onafhankelijk van welk systeem je aanschaft en het type woning waar je in woont. Een ding is zeker, besparen is mogelijk!

Het verduurzamen van je woning is zeker aan te raden omdat het niet alleen goed is voor je bankrekening, maar je ook een stuk meer onafhankelijk maakt van de energiemaatschappijen. Dit komt natuurlijk omdat je een stuk minder of zelfs helemaal niks verbruikt. Als de prijzen weer omhoog gaan heb je hier een stuk minder last van. 

Daarnaast is het verduurzamen van je woning ook goed voor het milieu, en draagt het natuurlijk bij aan het verminderen van de CO2 uitstoot wat steeds meer een probleem begint te worden. Kortom, verduurzamen is het zeker waard, voor jou zowel als voor de natuur en je rekening!

Related Posts

Recente berichten

Wat is detoxen en heb ik een detoxkuur nodig

Wat is detoxen en heb ik…

ClubGreen | november 7, 2022 | 0

Detoxen wordt ook wel eens ontgiften genoemd. De benaming verwijst naar gif of toxic. Neem je gif in, dan zal je intoxiceren. Denk bijvoorbeeld aan alcoholintoxicatie: een vergiftiging met alcohol. Haal…

Categorieën

Over ons:

Op Clubgreen vind je informatie over duurzaamheid en een duurzaam gezond leven. De afgelopen jaren zijn deze onderwerpen steeds nadrukkelijker in onze levens gekomen. En krijgen we er allemaal steeds meer mee te maken. Wij delen onze kennis graag vandaar dit blog. Wilt u een bijdrage leveren aan Clubgreen neem dan gerust contact op. Met jou idee en of voorstel voor bijvoorbeeld een leuke samenwerking. Mail ons gerust op info(a)clubgreen.nl