Tocht het langs je kozijnen? Los het op met een tochtstrip 

ClubGreen | maart 31, 2022 | 0 | Wonen

Heb jij het idee dat de verwarming wel erg veel vermogen moet leveren om jouw huis warm te houden? Of voel je elke keer een briesje wanneer je langs de voordeur loopt? Dan is het tijd om een paar goede tochtstrips te kopen! Een tochtstrip is vaak gemaakt van aluminium of plastic en kun je eenvoudig zelf plaatsen bij de kozijnen waar de lucht langs stroomt. Er zijn ook tochtstrips met borsteltjes die vaak onderaan een voordeur worden gemonteerd. 

Hoe ontdek ik tocht?

Tocht is een vervelend, hardnekkig maar ook veel voorkomend probleem. Tocht kan eenvoudig herkend worden als een koud briesje binnenshuis wanneer alle deuren en ramen gesloten zijn. Een koud briesje in je nek kan ervoor zorgen dat je niet lekker kunt ontspannen op de bank. Daarnaast zullen de stookkosten ook stijgen omdat de warme lucht uit het huis kan ontsnappen door dezelfde kieren als waar de koude lucht naar binnen stroomt. 

Los het op met een tochtstrip

Als je last hebt van tocht binnenshuis en je wilt hier iets aan doen dan is het uiteraard van belang dat je weet waar de tocht vandaan komt. Immers, alleen dan kun je effectief een tochtstrip plaatsen en zal het tochten stoppen. Maar hoe ontdek je waar de toch vandaan komt? Er zijn een aantal eenvoudige methoden die jij kunt toepassen:

  • Houd een wierookstokje in de buurt van de plek waar de tocht voelbaar is. De rook zal wijzen uit welke richting de tocht komt. Door de aanwijzingen van de rook te volgen zul je ontdekken welk raam of welke deur een tochtstrip nodig heeft.
  • Heb je geen wierookstokje? Dan kun je ook een kaars aansteken en hiermee door de ruimte lopen. De vlam van de kaars laat zien van welke kant de tocht komt.
  • Wanneer je geen materialen bij de hand hebt kun je ook je hand nat maken en deze in de lucht steken. Met een natte hand voel je gemakkelijker uit welke richting de wind komt.

Tochtstrip vs. Tochtband: is er een verschil?

Tochtstrip is een bekend begrip. Toch is een tochtstrip niet het enige materiaal waarmee je tocht tegen kunt gaan. Er zijn verschillende materialen die tocht elimineren. Hierdoor blijft je huis lekker warm en zul je comfortabel op de bank zitten zonder koud briesje in je nek. 

Maar welk materiaal moet je dan gebruiken om het tochten te stoppen? Een tochtstrip, kit of vulprofiel is toepasbaar voor naden. Naden zijn openingen tussen vaste delen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van tochtstrips bij ramen die niet open kunnen. Een tochtstrip of tochtband kan gebruikt worden bij kieren die tocht doorlaten. Kieren zijn openingen tussen bewegende delen. Denk bijvoorbeeld aan een tochtstrip voordeur of een tochtstrip buitendeur. 

Hoewel de begrippen ‘tochtstrip’ en ‘tochtband’ vaak door elkaar worden gehaald is er wel een duidelijk verschil. Een tochtstrip is niet flexibel en gemaakt van hard materiaal zoals aluminium of plastic. Een tochtband daarentegen is juist flexibel en meestal ook zelfklevend waardoor deze gemakkelijk te monteren is. 

De juiste tochtstrip kopen

Een tochtstrip kan de oplossing vormen voor veel problemen. Ten eerste zorgt een tochtstrip ervoor dat de warmte in huis behouden wordt. Door kieren en naden te dichten met een tochtstrip voorkom je dat warme lucht het huis verlaat of koude lucht het huis binnen komt. Hierdoor zal de energierekening flink dalen. Daarnaast zorgen tochtstrips er ook voor dat je geen last meer hebt van dat koude briesje in je nek of die koude rillingen over je rug wanneer je lekker wilt ontspannen op de bank. Op deze manier zorgt een tochtstrip of tochtband ervoor dat jij je meer op je gemak voelt in je eigen huis!

De juiste tochtstrip kopen

Het kopen van een tochtstrip of tochtband kan eenvoudig via het internet of in diverse bouwmarkten. Voordat je een tochtstrip koopt moet je uiteraard bepalen waar je de strip wilt plaatsen. De plaats bepaalt namelijk de lengte van de tochtstrip. Een tochtstrip deur heeft een andere maat dan een tochtstrip raam. Vaak wordt er onderscheid gemaakt tussen de volgende typen tochtstrips:

  • Tochtstrip voordeur
  • Tochtstrip raam
  • Tochtstrip binnendeur
  • Tochtstrip buitendeur
  • Tochtstrip kozijn

Een tochtstrip monteren

Wanneer je de juiste tochtstrip hebt gekocht dan dien je deze te monteren op het kozijn waar de naad of kier zit. De precieze instructies voor de montage van de tochtstrip zijn afhankelijk van de tochtstrip die je hebt gekocht. Lees daarom altijd goed de instructies voordat je aan de slag gaat met het monteren van de tochtstrip.

De eerste stap in het plaatsen van de tochtstrip is vaak het knippen van de tochtstrip. Een tochtstrip is vaak net iets langer dan de lengte van het kozijn waar de tocht wordt doorgelaten. Daarom is het belangrijk om de tochtstrip op maat te knippen. Dit kun je doen door de lengte en breedte van de deur of het raam op te meten en vervolgens de tochtstrip deur of tochtstrip raam op maat te knippen. Is de tochtstrip gemaakt van een stevig materiaal? Dan kun je ook een zaag gebruiken om de tochtstrip op maat te maken.

Het aanbrengen van de tochtstrip op het kozijn kan vaak eenvoudig doordat de tochtstrip zelfklevend materiaal bevat. Om dit materiaal optimaal te benutten is het belangrijk dat je eerst het kozijn waarop je de tochtstrip wil plaatsen goed schoonmaakt. Het kozijn dient ontvet en vrij van stof te zijn. Daarnaast moet het kozijn ook goed droog zijn. Als het kozijn goed droog en schoon is kun je de beschermfolie van de strip halen waardoor het zelfklevend materiaal vrijkomt. 

Wanneer de tochtstrip naar wens op het kozijn zit is het belangrijk dat deze goed wordt aangedrukt. Bij het aandrukken van de tochtstrip mag je veel kracht zetten. Al de tochtstrip vast zit, maar het zelfklevend materiaal nog niet droog is, dien je te controleren of de deur nog sluit en open gaat. Indien nodig kun je op dit punt de laatste aanpassingen doen. Als de tochtstrip eenmaal op zijn plek zit kun je profiteren van een warm en tochtvrij huis!

Related Posts

Recente berichten

Wat is detoxen en heb ik een detoxkuur nodig

Wat is detoxen en heb ik…

ClubGreen | november 7, 2022 | 0

Detoxen wordt ook wel eens ontgiften genoemd. De benaming verwijst naar gif of toxic. Neem je gif in, dan zal je intoxiceren. Denk bijvoorbeeld aan alcoholintoxicatie: een vergiftiging met alcohol. Haal…

Categorieën

Over ons:

Op Clubgreen vind je informatie over duurzaamheid en een duurzaam gezond leven. De afgelopen jaren zijn deze onderwerpen steeds nadrukkelijker in onze levens gekomen. En krijgen we er allemaal steeds meer mee te maken. Wij delen onze kennis graag vandaar dit blog. Wilt u een bijdrage leveren aan Clubgreen neem dan gerust contact op. Met jou idee en of voorstel voor bijvoorbeeld een leuke samenwerking. Mail ons gerust op info(a)clubgreen.nl