Zonnepanelen op een plat dak: waar moet je rekening mee houden?

ClubGreen | september 19, 2023 | 0 | Bedrijven

In een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, kiezen steeds meer mensen ervoor om zonnepanelen te installeren. Op deze manier kunnen ze bijdragen aan een groene en bewuste toekomst. Maar hoe zit dat precies als je een plat dak hebt? Veel mensen met platte daken hebben hun twijfels, maar ook met een plat dak kun je optimaal profiteren van de kracht van de zon. Er zijn wel zaken waar rekening mee gehouden moet worden. We bespreken het in dit artikel!

Hellingshoek

Het meest belangrijke bij een plat dak is dat de zonnepanelen in een bepaalde hoek geplaatst moeten worden. Deze hoek kan variëren, afhankelijk van je locatie en het seizoen. Vaak wordt een helling van 30 graden geadviseerd voor een maximale energieopbrengst. Met een plat dak kan er gebruikgemaakt worden van een zonnepanelen montageframe, hierdoor kan je, ondanks je platte dak, je zonnepanelen in een hoek laten monteren.

Draagkracht van je dak

Bij een plat dak is het van groot belang dat de draagkracht van het dak wordt gecontroleerd. Zonnepanelen kunnen aanzienlijk wat wegen, vooral als er meerdere worden geïnstalleerd. Daarbij opgeteld komt ook nog het gewicht van de montageframe. Het is daarom van essentieel belang dat je dak deze belasting kan dragen. Zorg er daarom voor dat voordat er zonnepanelen geplaatst worden, de draagkracht ook is beoordeeld. Op basis daarvan kun je geadviseerd worden over de mogelijkheden voor jouw dak.

Schaduw uit de omgeving

Houd naast de draagkracht van je dak ook rekening met alle externe factoren. Zonnepanelen werken het meest efficiënt wanneer ze naar het zuiden gericht staan en een optimale hoeveelheid zonlicht ontvangen. Als je plat dak veel schaduw van de omgeving zoals omliggende gebouwen, bomen of andere objecten heeft, dan kan dit de energieopbrengst van je zonnepanelen aanzienlijk verminderen. Het is dus aan te raden om een schaduwanalyse uit te laten voeren, om te bepalen of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen en of er eventueel manieren zijn om het schaduw probleem op te lossen.

Ventilatie

Waar vaak geen rekening mee wordt gehouden is de ventilatie van de zonnepanelen. Doordat zonnepanelen op een plat dak dicht op de dakbedekking worden geplaatst, kan er warmteophoping vormen onder de panelen. Dit kan leiden tot verminderde prestaties en een korte levensduur van de zonnepanelen. Zorg er daarom voor dat er voldoende ventilatie is om oververhitting te voorkomen. Gelukkig maakt een professionele installateur van zonnepanelen gebruik van openingen of afstandhouders tussen de panelen en dakoppervlak om dit probleem te verminderen.

Related Posts

Recente berichten

Wat is detoxen en heb ik een detoxkuur nodig

Wat is detoxen en heb ik…

ClubGreen | november 7, 2022 | 0

Detoxen wordt ook wel eens ontgiften genoemd. De benaming verwijst naar gif of toxic. Neem je gif in, dan zal je intoxiceren. Denk bijvoorbeeld aan alcoholintoxicatie: een vergiftiging met alcohol. Haal…

Categorieën

Over ons:

Op Clubgreen vind je informatie over duurzaamheid en een duurzaam gezond leven. De afgelopen jaren zijn deze onderwerpen steeds nadrukkelijker in onze levens gekomen. En krijgen we er allemaal steeds meer mee te maken. Wij delen onze kennis graag vandaar dit blog. Wilt u een bijdrage leveren aan Clubgreen neem dan gerust contact op. Met jou idee en of voorstel voor bijvoorbeeld een leuke samenwerking. Mail ons gerust op info(a)clubgreen.nl