Natuurlijke medicijnen, beter als op doktersrecept?

Sanne | mei 15, 2023 | 0 | Gezondheid

In de geschiedenis waren er nog geen medicijnen zoals we nu kennen. De geneesmiddelen over de wereld verschilden erg. Sommige culturen deden allerlei dansjes in combinatie met een bepaald drankje terwijl anderen een bepaald soort crème op de huid deden. Ze hadden echter altijd wel een ding gemeen. Bijna overal in de wereld werden bepaalde planten en kruiden gebruikt om de bevolking te genezen. Na de industrialisatie werden er veel chemische soorten medicatie op de markt gebracht. Natuurlijke geneesmiddelen komen echter steeds meer terug. Zijn deze dan ook daadwerkelijk beter dan de chemische variant?

Natuurlijke geneesmiddelen zijn nooit verdwenen

Tegenwoordig kan je steeds meer literatuur vinden over natuurlijke geneesmiddelen, hoe ze werken en welke natuurlijke middelen je waarvoor moet gebruiken. Het grootste en belangrijkste deel van deze middelen is afkomstig uit Azië. Hier is de kunst van natuurlijke geneeskunde vanaf de geschiedenis al erg aanwezig en eigenlijk nooit verdwenen. De meeste kennis die komt over natuurlijke medicatie in deze gebieden wordt doorgegeven van generatie op generatie. Zelfs belangrijke medicatie die wij gebruiken is gebaseerd op oude geschriften uit Azië. Zo is bijvoorbeeld het medicijn voor malaria gevonden in oude Chinese geschriften. Hier is het moderne medicijn op gebaseerd geweest. 

Tegenwoordig gebruiken we ook supplementen om ons lichaam te ondersteunen wanneer we een onregelmatig voedingspatroon hebben of we bijvoorbeeld te weinig zonlicht krijgen op onze huid en hierdoor een vitamine D tekort opbouwen. Vitaminen zijn de ideale manier om ons lichaam een extra setje in de juiste richting te geven, maar dit is anders dan natuurlijke medicijnen. De natuurlijke medicijnen zijn een combinatie van verschillende natuurlijke middelen die de bacterie die ons lichaam heeft binnengedrongen gaat bestrijden waardoor de ziekte weggaat. Dit geld voor allerlei verschillende ziektes, huidaandoeningen of meer. 

Het gebruiken van natuurlijke geneesmiddelen is nog erg lastig. Het vaststellen van een effectieve dosis is moeilijk. De relatie tussen het effect van de medicatie en de dosis is namelijk erg onduidelijk. Veel doctoren weten niet precies hoeveel medicijn er nodig is om het middel te laten genezen. Daarnaast is een officiële goedkeuring voor een natuurlijk medicijn ook aardig lastig. Ze worden namelijk niet beschermd door een patent waardoor geen enkele fabrikant de weg van deze medicatie wil volgen. Daarnaast is de medicinale werking van een plant nooit afhankelijk van een inhoudsstof en zijn er variabele hoeveelheden van de werkende stoffen aanwezig in verschillende planten. 

Zijn natuurlijke medicijnen beter

Natuurlijke geneesmiddelen hebben de potentie om een stuk beter te zijn dan chemische geneesmiddelen. Ze zijn natuurlijk een stuk beter voor het milieu omdat er geen stoffen gebruikt hoeven te worden die schadelijk zijn voor het milieu. Daarnaast wordt er ook een stuk minder elektriciteit gebruikt en wordt de CO2-footprint van de farmaceutische industrie aanzienlijk verkleind. Het is daarom een stuk beter voor het milieu om over te gaan op natuurlijke medicijnen. Er zijn echter een hoop nadelen die ervoor zorgen dat deze vorm van medicatie nog niet op de markt is gebracht. 

Natuurlijke stoffen zijn een stuk duurder dan de synthetische variant. Bij het groeien van natuurlijke middelen komt natuurlijk veel tijd kijken en de kans dat de oogst mislukt is aanwezig. Dit zorgt ervoor dat de natuurlijke middelen en kruiden een stuk duurder zijn dan hun synthetische variant. Wanneer het nodig is kan de synthetische vorm natuurlijk ook in stuk grotere hoeveelheden worden geproduceerd tegenover de natuurlijke middelen. Dit is natuurlijk een stuk beter en stuk goedkoper voor de bedrijven die medicatie maken. 

Daarnaast is het zo dat de natuurlijke middelen op veel verschillende manieren gebruikt kunnen worden. Het is lastig voor wetenschappers om te onderzoeken of de stoffen het meest werkzaam zijn wanneer ze vers van de plant komen, geperst worden of gekookt zijn. Zo zijn er nog veel andere dingen die de natuurlijke geneesmiddelen kunnen beïnvloeden. De moeilijkheidsgraad van het vaststellen hoe de medicatie precies werkt, hoeveel er gebruikt moet worden en in welke vorm de ingrediënten voor moeten komen is erg hoog. Hierdoor kiezen erg weinig bedrijven ervoor om door te gaan met natuurlijke geneesmiddelen voor het bestrijden van ziektes. 

Kan je chemische geneesmiddelen vervangen met natuurlijke?

Het antwoord hierop is voorlopig nog nee. Er zijn genoeg manieren om natuurlijke geneesmiddelen te gebruiken om bepaalde klachten te verminderen, maar voor echt ernstige aandoeningen en ziektes is het beter om medicatie te gebruiken om te voorkomen dat het erger wordt. Hoewel chemische geneesmiddelen niet goed voor het milieu zijn en veel controversie kunnen veroorzaken werken ze echter voor het grootste deel van de tijd wel zoals het hoort. 

Daarnaast is het als particulier natuurlijk ook erg lastig om te weten hoeveel van een bepaald middel je binnen moet nemen en hoe je dit middel moet bereiden voor inname om je ziekte of aandoening te genezen. Natuurlijk kan je jezelf inlezen over de verschillende genezingstechnieken en misschien zelfs oude reepten uitproberen, maar er is geen garantie dat dit daadwerkelijk effect gaat hebben op je lichaam. 

Het is belangrijk om te onthouden dat de samenstelling van natuurlijke producten verschillen per regio. In Azië gebruiken ze vaak producten die recht van de natuur komen. De producten die in Nederland beschikbaar zijn groeien in hele andere omstandigheden en worden zelfs in de meeste gevallen gesprayd met antipesticiden, wat ook weer een negatieve invloed kan hebben op de werking van het medicijn. Dit maakt het ook lastig om de precieze recepten die in een regio werken toe te passen in een andere. 

Het gebruik van natuurlijke medicijnen wordt niet afgeraden. Sterker nog, het is goed om natuurlijke middelen te gebruiken. Laat het de chemische medicatie echter niet volledig vervangen. Chemische medicatie wordt niet voor niets erg veel toegepast op het moment en de resultaten zijn duidelijk merkbaar. Wanneer je merkt dat natuurlijke medicatie een positief effect heeft op je lichaam kan je dit blijven toepassen voor die bepaalde reden. De industrie werkt ook steeds meer richting het maken van nieuwe natuurlijke medicatie voor ziektes en aandoeningen. 

Related Posts

Recente berichten

Wat is detoxen en heb ik een detoxkuur nodig

Wat is detoxen en heb ik…

ClubGreen | november 7, 2022 | 0

Detoxen wordt ook wel eens ontgiften genoemd. De benaming verwijst naar gif of toxic. Neem je gif in, dan zal je intoxiceren. Denk bijvoorbeeld aan alcoholintoxicatie: een vergiftiging met alcohol. Haal…

Categorieën

Over ons:

Op Clubgreen vind je informatie over duurzaamheid en een duurzaam gezond leven. De afgelopen jaren zijn deze onderwerpen steeds nadrukkelijker in onze levens gekomen. En krijgen we er allemaal steeds meer mee te maken. Wij delen onze kennis graag vandaar dit blog. Wilt u een bijdrage leveren aan Clubgreen neem dan gerust contact op. Met jou idee en of voorstel voor bijvoorbeeld een leuke samenwerking. Mail ons gerust op info(a)clubgreen.nl