Zeewier; voedsel van de toekomst?

Zeewier eten

Zeewier; dé nieuwe trend?

De wereldbevolking groeit. In de komende 40 jaar zal de wereldbevolking toenemen van de huidige 6,5 miljard naar 9 miljard mensen. Als we aan ons consumptiepatroon en onze landbouwmethoden niets wijzigen, hebben we in 2050 twee aardbollen nodig om ons te voorzien van voedsel, water en energie. Niet gek dus dat de behoefte aan duurzaam voedsel toeneemt. Voor zeewier is de laatste tijd veel belangstelling omdat grootschalige zeewierteelt een economisch rendabel alternatief lijkt. 70% van onze aardbol bestaat uit oceaan. Deze oceanen bieden enorm veel ruimte en veel biodiversiteit.

Bron van eiwitten

Zeewieren behoren tot de Protista, een groep van organismen die tussen planten en dieren in staan. Zeewier bevat veel hoogwaardige eiwitten. In vergelijking met landplanten bevat zeewier een gunstigere mix van essentiële aminozuren. Hoe beter de functionaliteit van de eiwitten, des te minder eiwit is nodig om aan dezelfde behoefte te voldoen. Bovendien zijn nieuwe bronnen van eiwit zijn meer dan welkom. Het consumeren van plantaardige eiwitten heeft veel minder impact op het milieu dan het eten van vlees, vis of zuivel. Van elke tien kilo gras die een koe eet, gebruikt het beest ongeveer 9,5 kilo voor onderhoud van zijn eigen lichaam. Slechts een halve kilo wordt omgezet in vlees of melk. Het zou vel efficiënter zijn om je eiwitten uit gras te winnen. Zo kun je veel meer mensen voeden dan met die halve kilo vlees. Dit geldt voor zeewier precies zo.

Soorten zeewier

Er bestaan een aantal soorten zeewier, onder te verdelen in groen-, bruin-, rood- en blauwwieren.

De bekendste roodwieren zijn:

Nori, Iers mos, Tongwier, Hoorntjeswier, Rood darmwier, Koraalwier, Knoopwier of Dundraad, Buiswier, Dulse

De bekendste bruine zeewieren zijn:

Zeespaghetti, Zeepalm, Wakame, Vingerwier, Veterwier, Suikerwier, Saucijsjeswier, Riemwier, Kwastwieren, Korstwier, Kombu, Knotswier, Kelp, Japans bessenwier, Hijiki, Hauwwier, Groef- of zakjeswier, Gafferwier, Dwergwier, Dunsteeltje, Blaaswier, Arame

De bekendste groene zeewieren zijn:

Darmwier, Viltwier, Borstelwieren, Vederwier, Rotswier, Zeesla

Het bekendste blauwwier is:

Spirulina

Zeewier op de menukaart

Zeewier zie je hier vrijwel alleen op menukaarten van restaurants met een Aziatische keuken staan. Met name in Japanse, Chinese en Koreaanse restaurants. Veruit de populairste vorm van eetbaar zeewier is ongetwijfeld nori. Nori is gedroogd en geroosterd purperwier. Vanwege de enorme populariteit van sushi en Japanse all-you-can-eat-restaurants neemt ook de populairiteit van norivellen, norivlokken en noripoeder toe.

Zeewieren worden ook steeds vaker als ingrediënt verwerkt in eiwitrijke voedingsmiddelen zoals zeewierburgers (beter bekend als ‘the Dutch Weedburger), zeewiercrackers en zeewierpasta.

Waar koop je zeewier?

Tegenwoordig is zeewier al in een aantal supermarkten verkrijgbaar. Daarnaast kun je zeewier kopen in natuurvoedingswinkels, toko’s en vishandelaren. U kunt zeewier vers, gedroogd, ingemaakt of verwerkt in andere producten kopen.

Bronnen:
https://www.wageningenur.nl/
http://www.noordzeeboerderij.nl/kennisbank/ecologie/duurzaamheid
http://www.kennislink.nl/publicaties/proeven-aan-zeewier

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Blijf op de hoogte met de ClubGreen nieuwsbrief:

Lifestyle

Planet

Business