Wat is allemaal duurzaam?

Sanne | maart 19, 2023 | 0 | Green Blog

Het verduurzamen van de wereld wordt steeds belangrijker, vooral nu we de gevolgen merken van het gebruik maken van fossiele brandstoffen, uitstoten van onnatuurlijke gassen en producten en natuurlijk de overproductie van afval. Door duurzaam te leven kan je een steentje bijdragen aan een beter milieu en een groenere wereld. Hoewel de overheid constant bezig is met het bijdragen aan een duurzame wereld is het ook zelf mogelijk om iets te doen. Dit zijn de dingen die duurzaam zijn en waar jij als individueel aan mee kan helpen!

Duurzaam gaan leven

Veel mensen denken dat verduurzamen vooral ligt rond het energieverbruik, gasverbruik, benzineverbruik en de CO2 footprint die je achterlaat. Dit is natuurlijk zo, maar het aanpassen van deze zaken is niet altijd even handig. Er zijn echter nog veel meer dingen die je kan doen om duurzaam te leven. Veel mensen denken dat het geen verschil maakt om deze kleine dingetjes te volgen, maar hoe meer mensen op deze manier duurzaam gaan leven hoe meer we samenwerken om het doel van duurzaam leven te bereiken. Er zijn een aantal dingen die je kan doen, ook zonder te veel geld uit te geven om op deze manier te leven. 

Verbruik minder plastic!

Plastic is de grootste bron van afval en ook een van de slechtste vormen. Plastic is namelijk een chemisch product dat ontzettend slecht afbreekt in de natuur en wel jarenlang kan blijven bestaan. Sommige mensen scheiden plastic en anderen hergebruiken het, maar het grootste deel van de mensen gooit het gewoon weg. Bijna alle producten die we tegenwoordig aanschaffen maken wel gebruik van plastic voor bijvoorbeeld verpakking of veel anders. De beste manier om dit tegen te gaan is door minder plastic producten te gebruiken en te gaan voor producten die je vaker kan gebruiken!

Koop bijvoorbeeld een telefoonhoesje dat gemaakt is van gerecycled materiaal en duurzaam is. Neem je eigen tas mee zodat je geen plastic tasje hoeft te kopen bij de winkel. Krijg je toch een plastic tasje, gebruik deze dan bijvoorbeeld de volgende keer. Gebruik een waterbeker die je opnieuw kan vullen in plaats van elke dag een nieuw plastic flesje met water meenemen. Scheidt je afval en recycle het wanneer dit mogelijk is. Door goed op te letten dat je nooit onnodig plastic aanschaft en weggooit kan je bijdragen aan een van de grootste problemen van het moment. 

Eet minder vlees

Minder vlees helpt heel erg met het verbeteren van het klimaat. De vleesindustrie stoot namelijk heel erg veel CO2 in de lucht. Een dag zonder rundvlees bespaart ook evenveel water als een maand niet douchen. Daarnaast worden er ook allerlei voedingsstoffen gebruikt om het vee te voeren. De grond die wordt gebruikt om te verbouwen voor het vee kan ook gebruikt worden voor het verbouwen voor voedsel voor de mensheid, waardoor er veel meer eten geproduceerd kan worden. Veeteelt is namelijk de grootste vervuiler van de wereld en zorgt voor 40% van de klimaatbelasting door voedsel van de gemiddelde Nederlander. 

Tegenwoordig worden er ook bossen en stukken grond speciaal gemaakt voor de veeteelt, wat natuurlijk ook slecht is voor de waarde. Het overschot van mest van het vee komt in het watertekort wat zorgt voor vervuiling en er wordt erg veel CO2 uitgestoten bij het verwerken en transporteren van deze voedingsmiddelen. Een dagje geen vlees eten kan dus een erg groot invloed hebben op het milieu.

Kies je vervoer

In sommige gevallen is het niet nodig om met je auto naar werk te gaan. Als je midden in de stad werkt of in de buurt van je huis kan je het beste op de fiets of lopend naar je werk toe gaan. Hierdoor zorg je ervoor dat er minder verkeer op de weg is, stoot je minder CO2 uit en is het ook nog eens stuk gezonder. Ook kan je gebruik maken van publiek transport als je naar een andere stad moet. Vaak gaan er wel bussen of treinen in de richting van je werkplaats en soms stoppen ze er zelfs vlakbij. Door op te zoeken of public transport je naar werk kan brengen en hiervoor te kiezen ben je een stuk duurzamer bezig. 

Kies voor lokaal geteelde producten

Een groot deel van de producten die je in de supermarkt kan vinden komt uit andere delen van de wereld. Zo komt de koffie bijvoorbeeld uit Italië, Colombia of zelfs Ethiopië. Bananen komen uit Zuid-Amerika en op de verpakking kan je vaak al lezen waar het product vandaan komt. Kleding komt uit landen waar minder betaald wordt en de meeste Elektrische apparaten komen uit China. Tijdens het transporteren van deze producten wordt er erg veel CO2 uitgestoten, voor zowel het vervoer als het koel houden van de producten zelf. Door lokaal geteelde en gemaakte producten te kopen ben je duurzaam bezig. 

Let op je energieverbruik

Gebruik maken van je laptop, je telefoon en andere producten die elektriciteit nodig hebben en toegang hebben tot het internet zorgen allemaal voor extra uitstoot van CO2. De meest voorkomende manier om energie te produceren op de aarde blijft nog altijd fossiele brandstoffen en hoewel we naar een groenere manier van energie toewerken zal het voorlopig nog veel uitstoot genereren. Alle kleine beetjes helpen en daarom is het zeker aan te raden om zo goed mogelijk op je verbruik van elektriciteit te letten als je zo duurzaam mogelijk wil leven. 

Er zijn altijd verbeteringen mogelijk

Het is altijd mogelijk om duurzamer te leven, totdat je compleet onafhankelijk leeft van hulp van buitenaf. Er zijn heel veel kleine dingen die je kan doen die toch significant bijdragen aan een beter milieu en erg duurzaam zijn. Een van de meest belangrijke dingen van duurzaam leven is het rekening houden met je Co2 footprint en recyclen zo veel mogelijk toe proberen te passen. OP deze manier kan je een stuk duurzamer leven en wanneer meer mensen dit gaat doen kan de wereld samen tegen het broeikaseffect en afvalprobleem werken. 

Related Posts

Recente berichten

Wat is detoxen en heb ik een detoxkuur nodig

Wat is detoxen en heb ik…

ClubGreen | november 7, 2022 | 0

Detoxen wordt ook wel eens ontgiften genoemd. De benaming verwijst naar gif of toxic. Neem je gif in, dan zal je intoxiceren. Denk bijvoorbeeld aan alcoholintoxicatie: een vergiftiging met alcohol. Haal…

Categorieën

Over ons:

Op Clubgreen vind je informatie over duurzaamheid en een duurzaam gezond leven. De afgelopen jaren zijn deze onderwerpen steeds nadrukkelijker in onze levens gekomen. En krijgen we er allemaal steeds meer mee te maken. Wij delen onze kennis graag vandaar dit blog. Wilt u een bijdrage leveren aan Clubgreen neem dan gerust contact op. Met jou idee en of voorstel voor bijvoorbeeld een leuke samenwerking. Mail ons gerust op info(a)clubgreen.nl