Duurzame modetrends

Wat betekent duurzame mode concreet?
Is fair fashion al op de catwalks te zien?

1. Wat betekent duurzame mode concreet?

Bas KostersEr bestaan grofweg vijf perspectieven op mode die respect tonen voor mens, milieu en dier. Aan de ene kant van het spectrum staan verschillende benaderingen van het productieproces: het gebruik van ecologische stoffen (zoals biokatoen, brandnetel, bamboe en hennep), fair trade vanuit fabrieken in ontwikkelingslanden, en recycling van kleding en andere materialen. Aan de andere kant wordt nadruk gelegd op ons koopgedrag: het is verantwoord om vintage te koesteren en fast fashion te vervangen door slow fashion.

2. Wat is de makkelijkste manier om de garderobe groener te maken?

Net als bij voeding, reizen en het huishouden geldt ook bij mode dat consuminderen een eenvoudig basisprincipe voor duurzaamheid is. Consuminderen betekent in dit geval bijvoorbeeld dat u minder modegevoelige kleding koopt en in plaats daarvan investeert in tijdloze basisstukken waar u lang mee vooruit kunt. Een prettig neveneffect is dat u op deze manier zelden een miskoop zult doen.

Milieudeskundige Michiel Scheffer rekende uit dat iedere Nederlander in principe voldoende heeft aan tien outfits die elk twee jaar meegaan. Om kledingstukken een levensduur van twee jaar te gunnen, is het wel aan te bevelen om te investeren in producten van een goede kwaliteit. Bovendien is het zaak om de kleding voorzichtig te behandelen, bijvoorbeeld door ze op lage temperaturen te wassen en de wasdroger stelselmatig over te slaan.

3. Wie kan mij helpen bij het vergroenen van mijn kledingkast?

Cosmic WonderEen duurzame stijladviseur kan advies op maat geven, zodat u leert om verantwoorde kleding te kiezen die past bij uw figuur en persoonlijkheid. Op die manier wordt consuminderen een stuk makkelijker.

Kledingruilfeesten, die u ook zelf thuis kunt organiseren, bieden een betaalbare manier om uw garderobe van nieuwe must-haves te voorzien. Afdankertjes krijgen zo een tweede leven, wat goed is voor het milieu. Swapping parties met alleen maar biologische of fair trade kleding zijn er helaas nog niet. Er zijn wel evenementen waar naaisters ter plekke kleding op maat maken of deze omtoveren tot nieuwe items.

Op internet zijn natuurlijk talloze websites en e-zines met winkeltips en praktische adviezen. Ecouterre.com, Ecofashiontalk.com en Hiphonest.com verdienen zeker een plekje bij uw favorieten. Het boek ‘Groen is het nieuwe zwart’ van Tamsin Blanchard is een must-read voor iedereen die serieus aan de slag wil met ecomode.

4. Gaat duurzame kleding ook langer mee?

Er zijn merken die stellen dat hun handgemaakte producten langer meegaan. Maar jammer genoeg is een eerlijke, ecologische productiewijze geen garantie voor kwaliteit. Net als bij fast fashion kunt u ook bij duurzame mode geluk én pech hebben: sommige kledingstukken, schoenen of accessoires zijn ijzersterk, andere zijn na een paar keer wassen niet meer om aan te zien.

Overigens is biologisch katoen inmiddels een massaproduct, dat zelfs bij warenhuizen en prijsvechters in de schappen hangt. Daar horen een bepaalde prijs en kwaliteit bij.

5. Kan ik ook duurzaam koopjes scoren?

Simple ShoesDuurzame kleding is niet per definitie duurder, omdat maar een klein deel van de verkoopprijs wordt bepaald door productiekosten. Bovendien zijn er altijd wel ergens kortingsacties voor verantwoorde kleding, schoenen en accessoires. Bijvoorbeeld bij winkels en webshops die deelnemen aan de Duurzame Waardekaart.

6. Is fair fashion al op de catwalks te zien?

Nou en of. Er zijn over de hele wereld Green Shows, die onderdeel uitmaken van Fashion Weeks. Van Londen, Parijs en Amsterdam tot Vancouver, Toronto, Miami en Portland.

7. Wordt duurzame mode al gedragen door celebrities?

Zeker. Acteur Robin van den Akker is ambassadeur voor de Schone Kleren Campagne. Model Lonneke Engel promoot de Fair Wear Foundation. En Patrick Kluivert, Georgina Verbaan, DJ Wannabeastar en actrice Marian Mudder zijn BN’ers die zich inzetten voor Bont voor Dieren.

Ook internationaal timmert ecofashion aan de weg. Sienna Miller verschijnt regelmatig in veganistische schoenen of een Stella McCartney op de rode loper. Ook Liv Tyler, Beth Ditto en Salma Hayek zijn fan van de dochter van Paul. Actrice Emma Watson is ambassadeur voor het Britse label People Tree.

8. Waar komt duurzame mode meestal vandaan?

HiernamaalsOntwerpers en merken die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, vinden we over de hele wereld. Er gebeurt veel op dit vlak in Groot Brittannië, Zweden en de Verenigde Staten. Maar ook in Zwitserland, Nieuw Zeeland en Canada komt verantwoorde kleding steeds meer in de mode. Zelfs in Bulgarije zijn er initiatieven op het vlak van ecomode.

Ook wat betreft de productie toont duurzame mode zich kosmopolitisch. In veel landen die bekend staan om hun textielfabrieken, zoals India, Pakistan, Turkije en Mexico, zijn inmiddels fair trade initiatieven van de grond gekomen. En biokatoen wordt geteeld in gebieden waar van oudsher al katoenproductie plaatsvindt, zoals in Oeganda.

9. Welke trends op het gebied van duurzame mode staan ons te wachten?

Volgens de Britse Ethical Fashion Forum (EFF), een ondernemersorganisatie die zich inzet voor een duurzame mode-industrie, is sustainable fashion de snelst groeiende beweging in de modesector. Sterker nog, er lijkt een sterke correlatie tussen bedrijven die duurzaamheid in hun werkwijzen weten te integreren en ondernemingen met commercieel succes. De voorlopers in de modewereld houden zich dus al bezig met duurzaamheid.

Voor de komende vijf jaar voorspelt de EFF onder andere een toename van erkende keurmerken, zoals het fair trade logo. Ook zouden bedrijven die niet duurzaam blijven produceren, wel eens te maken kunnen krijgen met belastingen, regelgeving en andere commercieel onvoordelige normen. Bovendien denkt de EFF dat celebrities zich steeds vaker in verantwoorde kleding zullen hullen, waardoor ecolabels populairder worden.

Ontwerpers voorzien ondertussen een toekomst waarin materialen steeds verfijnder worden. Denk aan kleding die volledig gerecycled kan worden, stoffen die u nooit hoeft te wassen (waardoor ze lang meegaan), of textiel dat in een laboratorium klimaatneutraal kan worden geproduceerd.

De invloedrijke Nederlandse trendwatcher Lidewij Edelkoort voorspelt trouwens voor de zomer van 2012 een seizoen dat ze betitelt als ‘earth matters’. Dat wil zeggen dat we tegen die tijd leven in een wereld ‘waarin aarde en alles wat we hierin vinden als inspiratiebron fungeert en waarin we zullen trachten om de schoonheid en kracht ervan te evenaren en het respect ervoor te herstellen'. Ook op Nederlandse bodem gaat men er dus van uit dat duurzame mode een zonnige toekomst te wachten staat.

Aanbevolen links

Weblog van Lynsey Dubbeld.
Weblog over hippe, eerlijke mode.
Website over eco-fashion.
www.ecofashiontalk.com/blog
Weblog over mode.

Trackback from your site.

Lynsey Dubbeld

Lynsey Dubbeld is freelance trendanalist en journalist en schrijft dagelijks voor een weblog. Ze is expert op het gebied van duurzame modetrends.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Blijf op de hoogte met de ClubGreen nieuwsbrief:

Lifestyle

Planet

Business