Wat is de groenste energie
Sanne | april 18, 2023 | 0 | Green Blog
Groene stroom wordt op een milieuvriendelijke manier opgewekt en biedt zo geen schade aan de natuur. Deze bronnen zijn hernieuwbaar en kunnen dus niet uitgeput raken zoals de fossiele brandstoffen die nu over het algemeen gebruikt worden. Groene stroom kan op verschillende manieren worden opgewekt, maar er komen steeds meer technieken op de markt om zo efficiënt mogelijk energie op te wekken op een groene manier. Over het algemeen zijn er op dit moment vijf belangrijke manieren voor het opwekken van hernieuwbare energie.
Hoe wordt hernieuwbare energie opgewekt?
Zonne-energie is op het moment de meest populaire manier om hernieuwbare energie op te wekken. Mensen plaatsen zelf zonnepanelen op hun huizen en wekken zo energie voor hun huis op. Ook bedrijven plaatsen zonnepanelen op het dak zodat ze deels hun eigen energie kunnen verzorgen en tegenwoordig zijn er ook erg grote zonnepaneelvelden te vinden in Nederland.
De zonnepanelen gebruiken zonlicht om energie op te wekken. Omdat de zon natuurlijk overdag constant blijft schijnen, raakt deze energiebron niet op. De lichtdeeltjes van de zonnestraling worden opgenomen door het zonnepaneel. Deze deeltjes bewegen vervolgens tussen de verschillende lagen waardoor een elektrische spanning wordt gevormd. Dit wordt vervolgens omgezet in energie voor je woning.
Ook is windenergie een belangrijke manier van het opwekken van groene stroom. Er is bijna altijd wel wind. Deze wind zorgt ervoor dat de wieken van de windmolen gaan draaien. Deze wieken zijn vaak erg lang zodat ze extra wind opvangen. Ook worden ze vaak op grote hoogte geplaatst omdat hier meer wind is. De wieken zijn verbonden aan een as. Deze is weer verbonden aan een dynamo, waar energie wordt opgewekt. Deze energie wordt vervolgens getransporteerd naar de woningen, bedrijven of instellingen waar het nodig is. Deze windmolens heb je vast wel eens gezien in Nederland.
De laatste vorm van energie opwekken wordt gedaan met biomassa. Biomassa is een verzamelnaam van materiaal van plantaardige of dierlijke herkomst. Het kan worden gebruikt als grondstof, maar ook ingezet worden als energiebron. Door vergassing, vergisting of bijvoorbeeld verbranding kan er een hoop energie worden opgewekt.
Biomassa wordt gezien als een hernieuwbare energiebron omdat de planten Co2 opnemen van de atmosfeer tijdens het groeien. Vervolgens worden deze planten geoogst en bijvoorbeeld verbrand, waardoor er weer CO2 in de atmosfeer komt. De planten nemen echter evenveel CO2 op als ze uitstoten, waardoor de uitstoot dus neutraal is. Daarnaast kunnen er naar het oogsten weer nieuwe planten worden geplaatst.
Deze manier is niet heel relevant in Nederland, maar waterkracht wordt in landen met veel reliëf gebruikt als energiebron. Wanneer het water erg hard stroomt kan deze energie worden omgezet in de vorm van energie door bijvoorbeeld een watermolen. Deze beweging kan bijvoorbeeld weer met een dynamo worden omgezet in energie. Vooral in landen met veel bergen wordt deze vorm van opwekken toegepast, omdat het natuurlijke hoogteverschil ervoor zorgt dat het water van nature al heel veel kracht heeft. Ook is het mogelijk om met bijvoorbeeld een stuwdam energie op te wekken met water.
De nadelen van groene energie
Energie opwekken op deze manieren heeft ook zijn nadelen. Zo is zonne-energie natuurlijk heel duurzaam, maar het produceren en plaatsen van deze panelen is een stuk minder. Tijdens de productie van deze zonnepanelen wordt er namelijk op het moment ook erg veel uitstoot gegenereerd. Hetzelfde geldt voor de productie en het plaatsen van windmolens. Ook voor het onderhoud en transport wordt CO2 uitgestoten.
Biomassa brengt ook een hoop nadelen met zich mee. Vaak worden deze planten vaak gegroeid op een stuk grond dat vrij is gemaakt door ontbossing. Als de planten te veel worden geoogst en weer worden geplant op hetzelfde stuk grond, wordt deze onvruchtbaar. Daarnaast kan deze grond ook gebruikt worden om eten te verbouwen, wat kan helpen tegen wereldhonger.
Bij het maken van waterkrachtcentrales wordt er in de meeste gevallen een dam gemaakt. Een dam onderbreekt de natuurlijke stroming van een rivier en zorgt natuurlijk voor een stuwmeer. De dam vergt veel onderhoud omdat er natuurlijk erg veel druk op staat. Het bouwen van de dam kost ook erg veel energie en dus ook veel CO2 uitstoot.
Elke methode van groene energie opwekken zorgt dus uiteindelijk nog voor uitstoot van CO2. Wanneer de machines die we gebruiken en de vormen van transport overstappen op duurzame energie is het mogelijk om de uitstoot van CO2 in de atmosfeer volledig tegen te gaan en op een zo duurzaam mogelijke manier energie op te wekken.
De beste vorm van groene energie
De beste manier om als particulier je huis te verduurzamen en je eigen energie op te wekken is dus het plaatsen van zonnepanelen. Je hoeft op deze manier geen energie te gebruiken die wordt opgewekt door het gebruik van fossiele brandstoffen waardoor je niet alleen erg veel geld bespaard maar ook een stuk bewuster voor het milieu bezig bent. Als je transport, plaatsing, fabricage en onderhoud meerekent verbruik je toch een stuk minder CO2 vergeleken met gewoon doorgaan met het gebruiken van energie dat is opgewekt met fossiele brandstoffen.
Biomassa wordt vaak gezien als de minst goede vorm van duurzame energie. Op grote schaal op deze manier energie opwekken kan erg nadelig zijn voor de planeet en ook een hoop problemen veroorzaken. Veel vaker gaan mensen daarom ook voor wind-, water- of zonne-energie.
Er zijn tegenwoordig ook een hoop andere manieren waarop we duurzaam gebruik kunnen maken van energie dat al aanwezig is in de aarde. Zo is een water/water warmtepomp gemaakt om de aarde als bron te gebruiken voor energie. Op deze manier kan je het huis verwarmen zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen maar juist van de aardwarmte.
Er is nog veel ontwikkeling in de wereld van duurzame energie, maar tegenwoordig zijn zonnepanelen al zo efficiënt dat het mogelijk is voor de meeste huishoudens om alle energie op jaarlijkse basis zelf op te wekken. Daarnaast heeft de overheid het aanschaffen en plaatsen van zonnepanelen ook belastingvrij gemaakt om de bewoners te stimuleren om zonnepanelen te plaatsen en zo bij te dragen aan een groener Nederland!