De Nederlandse economie circulair in 2050

In 2050 moet onze economie volledig draaien op hergebruikte grondstoffen en moet al het afval verwerkt worden tot bruikbare materialen. Het gebruik van grondstoffen en de uitstoot van CO2 moeten zo verminderd worden. Het kabinet wil dat Nederland over 34 jaar volledig ‘circulair’ is. Het begrip ‘afval’ zou dan eigenlijk niet meer moeten bestaan.

Nederland circulaire economie

Nederland circulaire economie

Wat is een circulaire economie?

Een circulaire economie is een economisch systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren. Het wordt ook wel een kringloopeconomie genoemd. De tegenhanger van een circulair systeem is een lineair systeem waarin grondstoffen worden omgezet in producten die aan het einde van hun levensduur weer worden vernietigd.

Twee kringlopen

Het circulaire systeem kent twee kringlopen van materialen:
– een biologische kringloop. Reststoffen vloeien na verbruik veilig terug in de natuur.
– een technische kringloop. Productonderdelen zijn zodanig ontworpen en vermarkt dat ze op kwalitatief hoogwaardig niveau opnieuw gebruikt kunnen worden.

Minder CO2 uitstoot

Het hergebruiken van producten zoals sloopafval, smartphones, chipszakken betekent een grote reductie van de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2. Daarnaast is het goed voor de economie en levert het een extra omzet op voor bedrijven en extra banen.

Scheiden van afval

Ook het scheiden van afval moet volgens het kabinet beter. Op dit moment heeft iedere gemeente nog zijn eigen systeem en hebben vooral de grotere steden een achterstand. De beste resultaten moeten de norm worden. Het kabinet denkt over ‘diftar’. Dit betekent dat mensen moeten gaan betalen per hoeveelheid restafval.

Plannen

Wat er concreet van deze plannen werkelijkheid wordt, gaan we zien. Het programma staat vol met doelstellingen maar er zijn geen harde garanties dat deze ook bereikt gaan worden. Ook is dit afhankelijk van het bedrijfsleven en de levensmiddelenindustrie waarmee afspraken gemaakt moeten worden.

Bronnen:
http://www.volkskrant.nl/
www.mvo.nl
http://www.circulaire-economie.info/circulaireeconomie.html

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Blijf op de hoogte met de ClubGreen nieuwsbrief:

Lifestyle

Planet

Business